19/03/2024

Οι τελευταίες εξελίξεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

https://www.flickr.com/photos/91261194@N06/51917277358

Καθώς σε μερικές εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, στο Geopolitics σας μεταφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις:

 

Ουκρανία

● Η πόλη του Κραματόρσκ χτυπήθηκε από τακτικό πύραυλο Iskander-K το βράδυ της 1ης προς 2 Φεβρουαρίου. Η επίθεση κατέστρεψε μια πολυκατοικία και προκάλεσε ζημιές σε άλλες εννέα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
Πηγή: REUTERS 

 

Ρωσία

● Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση επιδιώκει να μετατρέψει τη Μολδαβία στην «επόμενη Ουκρανία». «Τώρα προσαρμόζουν τη Μολδαβία για αυτόν τον ρόλο, κυρίως επειδή μπόρεσαν να βάλουν έναν πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας, που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με πολύ συγκεκριμένες μεθόδους που δεν είναι καθόλου ελεύθερες ή δημοκρατικές.  Αυτή [η Σαντού] έχει ρουμανική υπηκοότητα, είναι έτοιμη να ενωθεί με τη Ρουμανία και γενικά είναι έτοιμη για σχεδόν όλα», διευκρίνισε ο Λαβρόφ.
Πηγή: DIGI24 

● Η Ρωσία έχει μεταφέρει την ειδική μονάδα ταχείας αντίδρασης στην περιοχή του Ντόνετσκ για να καταστείλει τις ταραχές μεταξύ του ρωσικού στρατού.
Πηγή: UKRAINSKA PRAVDA

 

Λευκορωσία

● Η Λευκορωσία δήλωσε ότι ολοκλήρωσε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τον ρωσικό στρατό που διήρκεσαν δύο εβδομάδες και είναι «αποκλειστικά αμυντικού χαρακτήρα».  Οι ασκήσεις περιελάμβαναν εκπαίδευση για «εναέρια αναγνώριση, εκτροπή αεροπορικών επιδρομών, αεροπορική κάλυψη σημαντικών αντικειμένων και επικοινωνιών», σύμφωνα με τον Pavel Muraveyko, πρώτο αναπληρωτή υφυπουργό του συμβουλίου ασφαλείας της Λευκορωσίας.
Πηγή: The Guardian

 

Μολδαβία

● Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μολδαβία παρατάθηκε για άλλες 60 ημέρες εν μέσω απειλών για την εθνική ασφάλεια. Η πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα από τις 4 Φεβρουαρίου 2023 εγκρίθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) σε συνεδρίαση της Βουλής στις 2 Φεβρουαρίου.
Πηγή: zdg.md

 

Γεωργία 

● Ο πρόεδρος της Γεωργίας έχει πει ότι σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την σχεδόν 15ετή κατοχή της στο έδαφος της χώρας του. Η Ρωσία έχει τον στρατό της σταθμευμένο στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, καταλαμβάνοντας περίπου το ένα πέμπτο του γεωργιανού εδάφους.
Πηγή: BLOOMBERG

 

Αυστρία

● Η Αυστρία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για εμπλοκή σε πράξεις «ασυμβίβαστες» με τις διεθνείς συμφωνίες, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.  Δύο από τους διπλωμάτες εργάζονταν στη ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη και οι άλλοι δυο ήταν από τη Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Πηγή:https://twitter.com/MFA_Austria/status/1621054531931934720?s=20&t=9hInyKzc6EuNNkq8IaCVFw

 

ΕΕ

● Μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασαν στο Κίεβο για διαβουλεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση. Στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχει και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Μετά τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουκρανία να συμμετάσχει στην Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ και της πρόσφερε  2.400 επιπλέον γεννήτριες. Επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ, ο Μπορέλ ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΕ να εκπαιδεύσει επιπλέον 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες και να διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση.

 

 

ΗΠΑ

● Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι το Ταμείο Επενδύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας (TUSRIF), σε συνεργασία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, θα μεταφέρει περισσότερα από 154 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει όσους πλήττονται περισσότερο από την επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ουκρανία. Αυτή η βοήθεια θα περιλαμβάνει 135 εκατομμύρια δολάρια στο Western NIS Enterprise Fund για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και 18 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα ΗΠΑ για τη Ρωσία (USRF) για τη στήριξη ομάδων υπέρ της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων οργανώσεων μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: USAID
● Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φέρεται να προσπαθούν να βρουν τρόπο να προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16 αεροσκάφη. Μια επιλογή είναι η αποστολή τους μέσω ευρωπαϊκών τρίτων χωρών που είναι ανοιχτές  στην αποστολή αεροπλάνων στην Ουκρανία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την Ολλανδία και τη Δανία.
Πηγή: NYTIMES
● Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απίθανο να ανακαταλάβουν την κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας  κατά τη διάρκεια διαβαθμισμένης ενημέρωσης, σύμφωνα με το Politico.

 

 

Σύμφωνα με το ISW 

Ουκρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για την πρόθεση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια αποφασιστική επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς τον Φεβρουάριο ή/και τον Μάρτιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις για να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις στη γραμμή Svatove-Kreminna την 1η Φεβρουαρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκτελούν ανεπιτυχείς αποστολές αναστάτωσης σε νησιά στο δέλτα του ποταμού Dnipro στην περιφέρεια Kherson, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να κερδίσουν έδαφος στα νησιά.
Ρώσοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προτείνουν μορατόριουμ για τις δημόσιες συμβάσεις για να απλοποιήσουν τις διαδικασίες δαπανών εν μέσω μιας ολοένα και πιο δαπανηρής πολεμικής προσπάθειας.
Οι προσπάθειες στρατολόγησης φυλακισμένων του Ομίλου Wagner μπορεί να επιβραδύνθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Παρτιζάνοι της Κριμαίας ενδέχεται να πραγματοποίησαν επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED) στην κατεχόμενη Κριμαία στις 30 Ιανουαρίου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023