26/04/2024

Πιερ Σιλ: Το προφίλ του αρχηγού του Γαλλικού Επιτελείου Στρατού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Από το 2021, στην ηγεσία του Γαλλικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται ο στρατηγός Pierre Schill. Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1967 και προέρχεται  από στρατιωτική οικογένεια.  Εισήλθε στη στρατιωτική σχολή Saint-Cyr στο Coëtquidan το 1987,από την οποία αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού το 1991. Κατόπιν, εντάχθηκε στο σώμα των πεζοναυτών γιατί θαύμαζε την ένδοξη ιστορία του. Η γαλλική κοινωνία τον  πρωτογνώρισε κατά την τριετία 2009-2011,  όταν υπηρέτησε ως διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου γινόταν εμφύλιος πόλεμος. Κορυφαία επιτυχία κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί ήταν η σύλληψη του Laurent Gbagbo, απερχόμενου προέδρου της χώρας. Για την επιχείρηση αυτή ενεργοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας του Schill.

Το 2012 έγινε υπασπιστής του προέδρου Ολάντ,  βοηθώντας το Γάλλο πρόεδρο να ασκήσει τα καθήκοντα του ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το 2017 ο έγινε διοικητής της 9ης ταξιαρχίας πεζοναυτών του Γαλλικού Στρατού.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Η ρωσική εισβολή έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης της Ευρώπης, η κυβέρνηση Ζελένσκι, εξαιτίας της εισβολής, ήρθε ακόμα πιο κοντά με τον ουκρανικό λαό. Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες αξιωματούχων του Κρεμλίνου οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο ρωσικός στρατός θα τύχαινε θερμής υποδοχής από τον ουκρανικό λαό  και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα πεδία των μαχών. Κάτι που δείχνει ότι τα UAV  είναι το όπλο του μέλλοντος

Ο Στρατηγός Pierre Schill, ως αρχηγός του γαλλικού στρατού ξηράς, σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Γαλλίας στρατηγό Τιερί Μπουρκάντ,  ανέλαβε το κύριο βάρος της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 ο γαλλικός στρατός, υπό τις άμεσες οδηγίες  του, απέστειλε ελαφρά αμυντικά όπλα και μεγάλη ποσότητα καυσίμων για τα οχήματα του Ουκρανικού Στρατού. Επίσης, στις 13 -4-2022 ο στρατός, πάντα με την καθοδήγηση του  Schill,  παρέδωσε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία. Τον Ιούνιο του 2022 ο Γαλλικός Στρατός αναβάθμισε τη βοήθεια προς την Ουκρανία στέλνοντας μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Όμως, ο Schill  έκρουσε τον  κώδωνα του κινδύνου και στη γαλλική κυβέρνηση, επισημαίνοντας  ότι παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η προσοχή της Γαλλία δε θα πρέπει να απομακρυνθεί από το μέτωπο του Σαχέλ (λωρίδα γης στην Αφρική, νότια της ερήμου  Σαχάρα) στο οποίο παίζονται καίρια γαλλικά συμφέροντα. Να θυμίσουμε εδώ ότι η Γαλλία διεξάγει επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ ήδη από το 2012 κατά ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων.

Στις 4 Ιανουαρίου 2023 η Γαλλία ανέβασε και αυτή το επίπεδο βοήθειας προς την Ουκρανία καθώς αποφασίστηκε η αποστολή αρμάτων μάχης.

Στις 31 Ιανουαρίου 2023 ο Στρατηγός Schill ανέλαβε μια νέα σημαντική αποστολή. Συγκεκριμένα διατάχθηκε, στα πλαίσια της βοήθειας της Γαλλίας προς την Ουκρανία, να επιστρατεύσει ένα λόχο 150 ατόμων ο οποίος το επόμενο διάστημα θα εκπαιδεύσει αρκετές χιλιάδες Ουκρανών στρατιωτών.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά το πρόγραμμα του που τον θέλει διαρκώς απασχολημένο, τον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, καθώς ο αθλητισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για μάχιμους στρατιωτικούς.

 

 

Συμπεράσματα

Ο Στρατηγός δεν έχει κάποιο ιδιαίτερα ξεχωριστό κατόρθωμα ως τώρα στην  καριέρα του, χωρίς βέβαια να θεωρείται και αποτυχημένος . Έχει όμως εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις μπροστά του.  Η κύρια πρόκληση είναι η αντοχή του Ουκρανικού Στρατού. Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι στον  πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση. Συνεπώς στις διαπραγματεύσεις,όποια στιγμή και αν γίνουν αυτές, το Κίεβο θα πρέπει να είναι  ισχυρό. Η εκπαίδευση λοιπόν του Ουκρανικού Στρατού είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.  Στην περίπτωση της Ουκρανίας δε θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του Αφγανιστάν, όπου δυστυχώς ο Αφγανικός Στρατός μέσα σε 2 μήνες κατέρρευσε και μαζί του κατέρρευσαν και όλα όσα επιτεύχθηκαν αυτά τα 20 χρόνια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024