26/04/2024

Τζεφ Χοβενιέρ: Ο διπλωμάτης που απέτρεψε το 2022 γενική κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Η διπλωματική του καριέρα ξεκινά το 1999,  όταν ήταν μέλος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ. Από το 1999 μέχρι και σήμερα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την περιοχή της Ευρώπης και της Ευρασίας.

Ο Τζεφ Χοβενιέρ το 2022 έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο. Μέχρι το 2011 είχε υπηρετήσει σε διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την Κροατία και την Αυστρία. Στις 15 Αυγούστου 2018 ο Χοβενιέρ, ως υπαρχηγός της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία,  κλήθηκε να διαχειριστεί τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, με αφορμή την επιβολή δασμών από την πλευρά της Τουρκίας σε αμερικανικά προϊόντα.  Εκείνη την περίοδο, οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας βρίσκονταν σε δύσκολη φάση με αφορμή τη συνεργασία των ΗΠΑ με το YPJ  στη Συρία, αλλά και την παράνομη κράτηση Αμερικανών πολιτών στις φυλακές της Τουρκίας, με σημαντικότερη εξ’ αυτών του πάστορα Μπράνσον.

Στις μέρες μας ως διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Κόσοβο, ο Χοβενιέρ θεωρεί ότι είναι καιρός, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να υπάρξει μια συνολικότερη προσέγγιση και συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Γι΄αυτό το λόγο και έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία Κρις Χιλ . Οι δυο διπλωμάτες πρωτοστατούν στις διαπραγματεύσεις Σερβίας- Κοσόβου για την επίτευξη μιας ολοκληρωτικής συμφωνίας. Το κύριο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών και οι εντάσεις που δημιουργούνται κατά καιρούς. Ο Χοβενιέρ από την πρώτη μέρα της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία ανησυχούσε ιδιαίτερα και πίστευε  ότι η ενέργεια της Ρωσίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευκαιρία για το Βελιγράδι να εισβάλλει στο Κόσοβο, και συγκεκριμένα  στις περιοχές όπου κατοικεί σερβικός πληθυσμός.

Την 1η Αυγούστου 2022 ο Χοβενιέρ κατάφερε, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις,  να πείσει την κυβέρνηση του Κοσόβου ώστε να μεταφέρει  την εφαρμογή του νόμου (ο οποίος υποχρέωνε τον σερβικό πληθυσμό της χώρας να έχει κοσσοβάρικες πινακίδες και ταυτότητες), για το Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του Αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος κατάφερε  να αποτρέψει μια σύγκρουση Σερβίας- Κοσόβου με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, στην αμερικανική πρεσβεία του Κοσόβου, ο Χοβενιέρ οργάνωσε συνάντηση και συζήτηση μεταξύ Κοσσοβάρων και Σέρβων αξιωματούχων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του πνεύματος  διαλόγου μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χοβενιέρ μέσω αυτής της συνάντησης ήθελε να στηρίξει  την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να μειώσει τις εντάσεις.

Συμπεράσματα

 Ο Χοβενιέρ κατά την εκτίμηση μου είναι ένας από τους πιο έμπειρους Αμερικανούς διπλωμάτες πάνω στα θέματα της Ευρασίας. Στο μέτωπο του Κοσσυφοπεδίου βλέπει ότι μια σύγκρουση Σερβίας – Κοσόβου θα επιδεινώσει την κατάσταση στην Ευρώπη και θα αποπροσανατολίσει το ΝΑΤΟ από τον αγώνα που κάνει μαζί με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Συνεπώς, η αποστολή του στο Κόσοβο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Σερβία: Μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

 

Κόσοβο και Σερβία: στα ενδότερα της βαλκανικής αντιπαράθεσης

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024