26/04/2024

Το Ιράν ως αρωγός της τουρκοσυριακής προσέγγισης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Στην Τουρκία βρέθηκε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιά, ν ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προσπαθειών υπό τη Ρωσία για διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

 

 

Μετά την συνάντησή τους, ο Τσαβούσογλου είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν τεχνικές συνομιλίες στη Μόσχα σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας για να οργανωθεί μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αυτών των χωρών.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είπε ότι γίνονται προσπάθειες για τη συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας ως μέρος του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε ο Μπογκντάνοφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass. Πρόσθεσε, «Μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε συμφωνήσει να μην αποκαλύψουμε λεπτομέρειες — είναι εγγύηση για επιτυχημένη δουλειά μέχρι να ωριμάσει ο χρόνος. … Θα πρέπει να εργαζόμαστε διακριτικά και με βάση τις αρχές της ήσυχης διπλωματίας.»

Υπενθυμίζω πως, όπως σας είχαμε γράψει σε σχετική ανάρτηση στο Geopolitics & Daily News, ο πρώτος γύρος πολιτικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου του 2022 μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας με την παρουσία και των αρχηγών πληροφοριών. Η επαφή ήταν η πρώτη του είδους της μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εχθροπραξιών μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Το Ιράν, το οποίο επίσης υποστήριξε τις συνομιλίες, ενεπλάκη στη διαδικασία αργότερα και αναμένεται να είναι παρών στο νέο γύρο συνομιλιών.

Aμέσως μετά την επίσκεψη στην Τουρκία, ο Ιρανός ΥΠΕΞ έφτασε στη Συρία για διαπραγματεύσεις με τον Σύριο ομόλογό του Φαϊσάλ Μεκντάντ.

 

Το τρίγωνο Μόσχας- Άγκυρας- Τεχεράνης, το οποίο έχει προκύψει από τη συνεργασία των τριών χωρών, μια συνεργασία που φαίνεται πως ενισχύθηκε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σφυραλατείται από τις διαφορές τους με τη Δύση, επιθυμεί την προσέγγιση Τουρκίας Συρίας. Η επικοινωνία Ερντογάν Άσσαντ, παρά τις διαφορές των δυο χώρων, είναι μια πιεστική επιθυμία της Μόσχας η οποία βλέπει την κατάσταση ως ευκαιρία για να απομονωθούν οι Κούρδοι που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η πίεση που ασκείται στις δυο πλεύρες (Τουρκία Συρία) από την ρωσική πλευρά με την αρωγή του Ιράν μοιάζει να εντείνεται μετά και το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στη Μέση Ανατολή, το οποίο αποδεικνύει το αναεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.

 

 

Στις εικόνες: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές της Λατάκια και τον τάφο του Χαφέζ αλ Άσαντ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024