27/04/2024

Κατάσκοπος: Χτίζοντας το προφίλ του ατόμου της διπλανής πόρτας – Η περίπτωση της Marina Sologub

Η Marina Sologub

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά σχετικά με το ζήτημα της Ρωσίδας κατασκόπου στο Παγκράτι, η οποία εμφανιζόταν ως μια απλή κοπέλα της διπλανής πόρτας, η οποία διατηρούσε χαμηλό προφίλ. Οι περισσότεροι χρήστες σε Facebook & Twitter αρνούνται να δεχθούν πώς η συγκεκριμένη κοπέλα, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτε την εντυπωσιακή Τζένιφερ Λόρενς στην ταινία Red Sparrow του 2018 ή την εξίσου εκθαμβωτική Άνα ντε Άρμας, η οποία εμφανίστηκε για λίγο στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ στη τελευταία ταινία της σειράς ταινιών με πρωταγωνιστή τον 007.

Η πραγματικότητα απέχει προφανώς πάρα πολύ από όσα δείχνει ο κόσμος του θεάματος. Όπως και το πως εκτυλίσσεται μια διαδικασία για συλλογή και ανάλυση πληροφοριών (σε νόμιμη και τυπική οδό) σε σχέση με τις ταινίες δράσης που προβάλλονται. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι πως η κατασκοπεία είναι η τέχνη της παραπλάνησης ήτοι ο/η κατάσκοπος όταν εισέρχεται σε μια χώρα με οποιοδήποτε σκοπό, πρέπει να ενδυθεί την εικόνα του ατόμου της διπλανής πόρτας που θα περάσει απαρατήρητο. Όσο πιο συνηθισμένος φαινεται κάποιος εντός πλήθους (“the person next door”, όπως λέμε χαρακτηριστικά) τόσο περισσότερο κατάλληλος ειναι για περιπτώσεις στρατολόγησης του. Ιδανικά θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και φυσικά να έχει μια κάποια τεχνογνωσία.

 

 

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Operation Ghost Stories 2010.  Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις φωτογραφίες των ατόμων που συνελλήφθησαν  από το FBI. Αν εξαιρέσει κάποιος την Chapman (κέντρο πάνω) ως άνθρωποι δεν είχαν κάτι ιδιαίτερο ώστε να μείνει το μάτι κάποιου.Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε  τους «χολυγουντιανούς πράκτορες». Αυτούς που περιμένει ο κόσμος να δεί όταν ακούει για τέτοιες υποθέσεις. Άνθρωποι που λόγω εμφανισης προφανώς και δεν θα περνούσαν απαρατήρητοι άρα θα ήταν και άχρηστοι όσον αφορά την ικανότητα της ενσωμάτωσης εντός του πλήθους.

Η περίπτωση της Marina Sologub

Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που έχει γίνει στόχος της GRU. Περίπου ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της ΕΥΠ, υπήρξε αντίστοιχο συμβάν και στην Αυστραλία.

Μία σύμβουλος που εργαζόταν στην αυστραλιανή διαστημική βιομηχανία, συνελλήφθη για στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται πως το διάστημα που έμενε στην Αυστραλία, έφτιαχνε δίκτυο επαφών με την αυστραλιανή κυβέρνηση και επιχειρηματιές, και για αυτό χαρακτηρίστηκε ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια από την υπηρεσια ασφάλειας πληροφοριών της χώρας.

Φαίνεται πώς η ASIO (υπηρεσία πληροφοριών) συμβούλεψε πρόσφατα την αυστραλιανή κυβέρνηση να απελάσει τη Marina Sologub, γεννημένη στο Καζακστάν, που πήγε πριν από δύο χρόνια αφότου ταξίδεψε από το σπίτι της στην Ιρλανδία (έχει Ιρλανδικό διαβατηριο) στην Αδελαΐδα με βίζα διακεκριμένου ταλέντου.

Η Marina Sologub έχει αξιολογηθεί ότι μπορεί να αποτελέσει άμεση ή έμμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια. Τα έγγραφα της αίτησης της αποκαλύπτουν ότι η Sologub, η οποία μεγάλωσε στην Ιρλανδία και έχει ιρλανδική υπηκοότητα, προτάθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για τη βίζα διακεκριμένου ταλέντου τον Φεβρουάριο του 2020 βάση των στοιχείων που τους παρείχε.

Στην Αυστραλία, η Marina Sologub εργάστηκε για λίγο στη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte πριν μετακομίσει σε μια εταιρεία με έργα της διαστημικής βιομηχανίας και διέμενε στην πόλη Μάριον. Αναφέρεται ότι προσπαθούσε συνεχώς να κάνει επαφές με κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, καθώς και με άτομα και εντός της επιχειρηματικής κοινότητας διαστήματος και τεχνολογίας.

Η Sologub δεν είχε καμία διπλωματική ή κυβερνητική ιδιότητα, αλλά επισημαίνεται σε ένα έγγραφο ότι είχε «άμεση πρόσβαση σε βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων» στη ρωσική κυβέρνηση. Στην αίτηση της σε αντίστοιχα έγγραφα, η Sologub ισχυρίστηκε ότι εργάστηκε στη διαστημική βιομηχανία της Ιρλανδίας και, πριν από αυτό, ήταν προσωπικός βοηθός του Ιρλανδού πολιτικού Willie Penrose και ως ασκούμενη για έναν Ιρλανδό βουλευτή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024