27/04/2024

Κρις Παρόντο: o Αμερικανός στρατιώτης θρύλος

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Ο Κρις Παρόντο είναι ένας από τους πιο γενναίους και ικανούς  Αμερικανούς στρατιώτες της σύγχρονης ιστορίας. ‘Ελαβε μέρος σε δεκάδες πολεμικές επιχειρήσεις. Γεννήθηκε το 1971 στην Αλαμόσα του Κολοράντο. Το παρατσούκλι του είναι «Τάντο». Το 1999 πραγματοποίησε το όνειρο του, μπαίνοντας στο σχολείο των Ρέιντζερς.  Υπηρέτησε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα στους επίλεκτους Ρέιντζερς μέχρι το 2003. Από το 2003 αρχίζει η θητεία του στη Black Water, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ερικ Πρινς. Η Black Water είναι εταιρεία παροχής εξειδικευμένης ασφάλειας, η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη όλων των κλάδων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Το 2004 έλαβε μέρος στον πόλεμο του Ιράκ, που βρισκόταν ήδη στο δεύτερο χρόνο του. Τη χρονιά εκείνη, ο διεθνής συνασπισμός (Multi National Force) είχε θέσει υπό τον έλεγχο του όλη την ιρακινή επικράτεια, ενώ ο Σαντάμ Χουσείν είχε συλληφθεί και βρισκόταν στη διάθεση της δικαιοσύνης. Το 2004 όμως ο διεθνής συνασπισμός ήταν αντιμέτωπος  και με ένα τεράστιο κίνημα αντίστασης από την πλευρά του σουνιτικού κόσμου. Η Black Water, μέλος της οποίας ήταν και ο Παρόντο, εγκαταστάθηκε στη Βαγδάτη και, πιο συγκεκριμένα, στην αμερικανική πρεσβεία. Αποστολή της ήταν η φύλαξη του κτιρίου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής και παράλληλα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη. Ο Παρόντο και οι συνάδελφοι του έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους της Βαγδάτης, καθώς ο πρέσβης είχε συνεχώς συναντήσεις με τοπικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ιράκ.

Η εικόνα που είχε ο Παρόντο το 2004 βρισκόμενος στο Ιράκ ήταν ότι οι Σιίτες δεν έβλεπαν ως στρατό κατοχής τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά ούτε και τις υπόλοιπες δυνάμεις του συνασπισμού. Πράγμα μάλλον φυσιολογικό, γιατί οι Σιίτες και οι Κούρδοι είχαν υποστεί τα πάνδεινα από τον ιρακινό δικτάτορα. Εκείνη την  περίοδο, η Βαγδάτη ήταν αντιμέτωπη με δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως από την Αλ Κάιντα. Η μονάδα του λοιπόν ήταν σε συνεχή ετοιμότητα, αφού η πολεμική δραστηριότητα στην ιρακινή πρωτεύουσα  ήταν καθημερινή. Έτσι, κάθε μέρα αποτελούσε  και μία ξεχωριστή πρόκληση  για όλο το προσωπικό της αμερικανικής δύναμης της Multi National Force, καθώς κανείς δεν γνώριζε  αν θα κατάφερνε να επιβιώσει ή όχι από ένα πιθανό στρατιωτικό επεισόδιο.

Το διάστημα 2006-2008, ο Κρις Παρόντο συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο του Αφγανιστάν ως μέλος της ISAF. Η μονάδα του δραστηριοποιήθηκε στην πόλη Κανταχάρ και αποτελούνταν από 23 άτομα.  Η μονάδα αυτή ανέπτυξε στενή συνεργασία με τον αφγανικό στρατό και διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με μονάδες των αφγανικών ειδικών δυνάμεων.

Το 2011 το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στη Λιβύη για να βοηθήσει στην λήξη του εμφύλιου πολέμου που είχε ξεσπάσει στη χώρα. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ οδήγησε στην ανατροπή και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Εκείνη την  περίοδο οι ΗΠΑ είχαν 3 αποστολές στη Λιβύη:

  • Την προστασία της πρεσβείας στην Τρίπολη, όπου είχε εγκατασταθεί μικρή ομάδα Αμερικανών διπλωματών  και τη φύλαξη της οποίας είχε αναλάβει ο Γκλεν Ντοχέρτι.
  • Επίσης, την προστασία του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη 
  • Τέλος, υπήρχε μία βάση της CIA, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το προξενείο. Την βάση αυτή  φυλούσε η ομάδα GRS, μέλος της οποίας ήταν ο Κρις Παρόντο.  Η ομάδα αποτελούνταν από 3 πρώην πεζοναύτες (Τζων Τίγκεν, Μάρκ Γκάιστ, Ντέιβιντ Μπέντον) ένα πρώην καταδρομέα (Κρις Παρόντο) και 2 βατραχανθρώπους των Navy Seals (Τάιρον Γούντς- αρχηγός της ομάδας και Τζακ Σίλβα). Η αποστολή της ομάδας στην περιοχή της Βεγγάζης  ήταν η αγορά και η καταστροφή του οπλοστασίου του Μουαμάρ Καντάφι. Μετά το θάνατο του Καντάφι, δεκάδες ένοπλες ομάδες λεηλατούσαν το οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος. Πρέπει να πούμε εδώ ότι η δημιουργία νέων θεσμών και νέας κυβέρνησης καθυστερούσε πάρα πολύ. Έτσι οι ένοπλες ομάδες, ειδικά σε Τρίπολη και Βεγγάζη, δρούσαν σαν παρακρατικός μηχανισμός. Η ομάδα GRS αγόραζε από τις ομάδες αυτές τα όπλα και τα κατέστρεφε, προσπαθώντας να φέρει σταθερότητα στην περιοχή.

Στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη είχε εγκατασταθεί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρις Στίβενς. Το προξενείο είχε ελάχιστα μέτρα ασφαλείας  κι ο ίδιος ο πρέσβης είχε μόλις φρουρά 5 ατόμων,  ενώ στο χώρο δεν υπήρχαν ούτε πεζοναύτες, ούτε οδοφράγματα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012  το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη δέχτηκε επίθεση από μαχητές της Αλ Σαρία ( παρακλάδι της Αλ Κάιντας). Λόγω των λιγοστών  μέτρων ασφαλείας οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης μπήκαν εύκολα στο εσωτερικό του προξενείου και έφτασαν στο  δωμάτιο στο οποίο είχε οχυρωθεί ο Αμερικανός πρέσβης  με τον σωματοφύλακα του. Οι τρομοκράτες της Αλ Σαρία  περιέλουσαν με βενζίνη την είσοδο του  δωματίου,  με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρέσβης Κρίς Στίβενς να χάσει τη ζωή του από υπερβολική εισπνοή καπνού.

Η Ομάδα GRS υπό την ηγεσία του Τάιρον Γούντς έσπευσε με δική της πρωτοβουλία  να σώσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Η ομάδα GRS, χωρίστηκε σε δυο υποομάδες, με τους Κρις Παρόντο και Ντέιβιντ Μπέντον να συνεργάζονται στενά με την  ομάδα «Μάρτυρες 17ης Φεβρουάριου». H GRS απέκρουσε την επίθεση της Αλ Σαρία  και κατάφερε να διασώσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες του αμερικανικού προξενείου . Ωστόσο δε κατάφερε να βρει τον Αμερικανό πρέσβη Κρις Στίβενς. Λίγες ώρες μετά ακολούθησε νέα επίθεση των μαχητών της Αλ Σαρία  στη βάση της CIA  στη Βεγγάζη.

Ο Κρις Παρόντο ήταν σε συνεχή επαφή με τον αρχηγό της βάσης και  η ομάδα του απέκρουσε δυο σφοδρές επιθέσεις των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης.  Κατά τις 04:00 τα ξημερώματα έφτασε στη βάση της CIA  στη Βεγγάζη η ομάδα του Γκλεν Ντοχέρτι .

Λίγα λεπτά μετά, η βάση της CIA  δέχεται επίθεση με όλμους η οποία έχει σαν συνέπεια το θάνατο των πρώην βατραχανθρώπων των Navy Seals, Γκλεν Ντοχέρτι και Τάιρον Γούντς.  Για τον Παρόντο , ο Ντοχέρτι και ο Γούντς ήταν ήρωες που πολέμησαν με απίστευτη δύναμη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.  Οι Αμερικανοί διπλωμάτες σώθηκαν από ένοπλους που ήταν φιλικά προσκείμενοι στο Μουαμάρ Καντάφι. Μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης,  η ομάδα που έσωσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες ήρθε σε σύγκρουση με την ομάδα που φυλούσε το αεροδρόμιο της πόλης. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες τελικά θα αποχωρήσουν με ασφάλεια από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης λίγες ώρες μετά.

Συμπεράσματα

Ο Κρις Παρόντο κατά την εκτίμηση μου είναι ένας άνθρωπος που οι ΗΠΑ οφείλουν πολλά, όπως άλλωστε και σε όλους όσους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της τρομοκρατίας αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Είχε μια εξαιρετικά λαμπρή καριέρα. Σε αυτόν και τους συντρόφους του οι Αμερικανοί διπλωμάτες από το 2001-2012 οφείλουν τη ζωή τους.

 

Σχόλιο Geopolitics:

Υπενθυμίζουμε ότι το περιστατικό της επίθεσης συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή στην 11η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ήταν ουσιαστικά το καταλυτικό σημείο για την τότε επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε επιδείξει τραγική ολιγωρία και στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση της στο State Department (λόγω προβλημάτων υγείας όπως είχε ισχυριστεί).

 

Το περιστατικό της επίθεσης υπήρξε η αφορμή να γραφτεί το βιβλίο 13 Hours: The Inside Account of What Really Happened in Benghazi του Μίτσελ Ζούκωφ ενώ αργότερα γυρίστηκε και η ταινία 13 Ώρες: Οι μυστικοί Στρατιώτες της Βεγγάζης που βασίστηκε στα πραγματικά γεγονότα. Λέγεται ότι η προβολή της ταινίας, τον Ιανουάριο του 2016, χρονιά των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, έδωσε την χαριστική βολή στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία, αν και κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών, δεν κατάφερε να πετύχει μια ευρεία πολιτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, (αν και πήρε πιο πολλές ψήφους από τον Τραμπ, δεν ήταν αρκετές με αποτέλεσμα να χάσει στα σημεία λόγω των αμερικάνικου συστήματος σχετικά με την εκλογή των Προέδρων). Ας μη λησμονούμε ότι εξαιτίας αυτής της επίθεσης και της ταινίας, η Χίλαρι Κλίντον ονομάστηκε από αναλυτές στις ΗΠΑ “το φαβορί που δεν αγάπησε κανείς”.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024