26/04/2024

Νίκος Μπογονικολός: «Θα αφήσει απόνερα στις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ η ιστορία του» – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι ότι αυξάνει τον βαθμό επισφάλειας μέσα στο ΝΑΤΟ», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη από το FBI, καθώς οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων, διακινώντας λαθραία τεχνογνωσία και εξοπλισμούς μέσω του δικτύου εταιρειών του. Αυτό όμως που επισημαίνουν ειδικοί μιλώντας στο MEGA είναι ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι τόσο απλή καθώς θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Live News», ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, τόνισε ότι σε περίπτωση που η κατηγορία αποδειχθεί αληθής, θα αφήσει απόνερα στις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ.

«Έχει ενδιαφέρον η παρουσίαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που έδειξαν τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε σχέση με τον ίδιο και δικές του εταιρείες με το δίκτυο των ρωσικών εταιρειών και πώς διακινούνταν οι πληροφορίες. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι για λαθραία διακίνηση τεχνογνωσίας και λαθραία διακίνηση μερών εξοπλισμού», είπε αρχικά.

«Αν καταδικαστεί με αυτές τις κατηγορίες, θα έχει 40 χρόνια και βάλε φυλάκισης όσον αφορά το αμερικάνικο σύστημα. Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι ότι αυξάνει τον βαθμό επισφάλειας μέσα στο ΝΑΤΟ. Για να μπεις στο ΝΑΤΟ περνάς κάποιον έλεγχο και από εκεί και πέρα παίρνεις κάποιον βαθμό διαβάθμισης για να έχεις πρόσβαση σε κάποιες τεχνολογίες, σε κάποιους αποκλεισμούς», προσέθεσε ο κ. Νίκλαν.

«Εάν λοιπόν αποδειχθεί ότι όντως ισχύει αυτή η κατηγορία και βάλουμε σε συνεχή σκέψη όλα αυτά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και αφορούν Έλληνες σε υπηκοότητα σε θεσμούς του εξωτερικού, θα αυξήσει τον βαθμό επιφυλακής από τις ξένες χώρες προς εμάς, σε διαβαθμισμένες υποθέσεις. Δεν είναι κάτι απλό, θα δημιουργήσει απόνερα αν είναι αληθινή η κατηγορία», κατέληξε.

 

Ο κύριος Νίκλαν εξηγεί την ανάπτυξη του τμήματος DTSF με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook προκειμένου να κατανοήουμε όλο το εύρος της υπόθεσης. 

 

Γράφει λοιπόν: 

«Η δημιουργία και ανάπτυξη του τμήματος DTSF (Disruptive Technology Strike Force) από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι προφανές πώς έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Θυμίζω εδώ πώς η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι αυτή που έδωσε στοιχεία για 5 υποθέσεις κατασκοπείας υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ , μεταξύ αυτών και του Ν. Μπογονικολού.

  1. Οι ΗΠΑ από την προεδρία Τράμπ αλλά και επί Μπάιντεν τώρα έχει αναγνωρίσει τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο από Κίνα, Ιράν και Ρωσία στον τομέα της τεχνολογίας. Όχι τόσο όμως για τις πρωτοποριακές τους εφευρέσεις (που δεν υπάρχουν στον βαθμό που θα ήθελαν να έχουν), όσο προς τον βαθμό ικανής αντιγραφής. Ειδικά η Κίνα φέρεται να έχει αντιγράψει κατά κόρον πάρα πολλά συστήματα των ΗΠΑ.
  2. Οι πολλαπλές διαρροές από διάφορους ανθρώπους εντός του χώρου της άμυνας (π.χ. Σνόουντεν) έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον χώρο της άμυνας των ΗΠΑ και έτσι έχουν αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας και παρακολούθησης.
  3. Οι κυρώσεις έναντι των χωρών που αναφέρονται στο 1 θεωρούνται βασικό εργαλείο για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτιά σε τεχνολογικές εξελίξεις, κάτι που προφανώς θα διατηρήσει και την χώρα στο επίπεδο πλανητικής υπερδύναμης που είναι σήμερα. Μην ξεχνάμε πώς ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν , ούτε καν η Κίνα δεν έχουν δείξει δυνατότητα επέμβασης μακριά από την εγγύς περιοχή τους. Αντίθετα οι ΗΠΑ με όπλο την τεχνολογία το έχουν δείξει επανηλειμένως

Με όλα αυτά ως πρώτες σκέψεις είναι προφανές πώς κάθε συνεργασία και κάθε τομέας/υπηρεσία/επιχείρηση που λειτουργεί μέσα στον χώρο της πολεμικής τεχνολογίας θα περάσει ένα καλό “γκριλάρισμα” κατ’ επανάληψη.

Οπότε, αν κάποιος έχει πράξει έστω κάτι σκιώδες, είναι 100% σίγουρο πώς θα μπει σε παρακολούθηση, θα ελεγχθεί δύο και τρείς φορές και μόλις μαζευτούν στοιχεία θα προχωρήσει η δικαιοσύνη τους αντίστοιχα.

Η περίπτωση λοιπόν όπου το DTSF μπήκε στην διαδικασία προσαγωγής των 5 υπόπτων για ύστατη προδοσία (ποινή 40 έτη και βάλε) όπου είναι και ο Έλληνας επιχειρηματίας, δεν είναι κάτι που έγινε ελαφριά την καρδία. Θεωρώ οτι έχουν κάποια στοιχεία (όπως και έδωσαν ήδη μερικές επικοινωνίες), και επίσης οτι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα συνεργασιών ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο , αφού η χώρα μας θα κληθεί σίγουρα να δώσει απαντήσεις κατά ποιόν τρόπο έχει επιβάλει αντίστοιχα φίλτρα ελέγχων σε ανθρώπους με «SECRET/TOP SECRET» διαβαθμίσεις και αν αυτοί οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται περιοδικά και σε άτακτο χρονικό διάστημα.

Το σκηνικό είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς μπορεί να δημιουργήσει απόνερα στις αμυντικές μας συνεργασίες και ιδανικά θα έλεγα ανεξαρτήτως αν τελικά αποδειχτεί ενοχή ή αθωότητα για τον Έλληνα επιχειρηματία, το ΥΠΑΜ και το ΠΡΟ.ΠΡΟ να αλλάξουν πρωτόκολλα και διαδικασίες για το ζήτημα της πρόσβασης σε διαβαθμισμένα δεδομένα.

Μην σπεύσει κάποιος να μου πει “ναι μεν, αλλά οι παρακολουθήσεις κτλ κτλ”, θα θυμίσω εδώ πώς από το 2017 τον είχαν υπό παρακολούθηση και δεν είχαν ενημερώσει καν τις Ελληνικές Αρχές φοβούμενοι τότε τις διαρροές (δεν τους αδικώ ειδικά τότε με το τσίρκο που είχαμε για κυβέρνηση).

Η ασφάλεια όπως έχω πεί χιλιάδες φορές είναι θέμα κουλτούρας, διαδικασιών και πολιτικών καθώς και πρωτοκόλλων που τηρούνται ακόμα και αν είσαι ο Άρχων του Σύμπαντος. Ας ελπίσουμε πώς όλο αυτό δεν θα μας φέρει κάποια καταιγίδα εκεί που δεν θα το περιμένουμε (βλ. F35 λ.χ.)»

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024