19/03/2024

Πώς θα επηρεάσουν την εκλογική αναμέτρηση της Τουρκίας οι εθνικιστές Ογκάν και Οζντάγκ

Ο Σινάν Ογκάν, , αριστερά και ο Ουμίτ Οζντάγκ δεξιά [Αρχείο: Dogukan Keskinkilic/Anadolu]

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας έφερε στο φως της δημοσιότητας  έναν τρίτο- άγνωστο για τα δυτικά ΜΜΕ- εθνικιστή υποψήφιο και τη συμμαχία του, αναδεικνύοντας το ποσοστό του ως τη καθοριστική δύναμη για την τύχη του δεύτερου γύρου που διεξάγεται σήμερα Κυριακή (28/5).

Στις εκλογές  της 14ης Μαΐου, ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,5% των ψηφοδελτίων, ενώ ο υποψήφιος της συμμαχίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συγκέντρωσε το 44,8%.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος ήταν μια άγνωστη φυσιογνωμία στο τουρκικό κοινό πριν από τις εκλογές, πήρε  5,2 %  με την υποστήριξη της νεοσύστατης υπερεθνικιστικής Συμμαχίας ATA İttifakı, υπό την ηγεσία του Κόμματος Zafer του Ουμίτ Οζντάγκ, ενός έμπειρου πολιτικού στην τουρκική σκηνή. Η συμμαχία εξασφάλισε το 2,4% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο εθνικιστής υποψήφιος και η συμμαχία αναδείχθηκαν ως πιθανοί βασιλιάδες στον απόηχο του πρώτου γύρου – μέχρι την πρόσφατη επίδρασή τους, δηλαδή.

Οι αναλυτές λένε ότι ορισμένες από τις ψήφους τους προήλθαν από τους υποστηρικτές του τέταρτου υποψηφίου, του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα λίγες μόνο μέρες πριν από τον πρώτο γύρο, καθώς και από ορισμένους νεότερους που αντιπαθούν τόσο τον Ερντογάν όσο και τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Μεσούτ Γιέγκεν, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι υπάρχει ένα μπλοκ ψηφοφόρων που δεν θέλει να δει κανέναν κύριο υποψήφιο ως πρόεδρο και δεν εντυπωσιάζεται από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία σήμερα.

«Πολλοί από αυτούς έχουν κοσμικές ευαισθησίες και, ως εκ τούτου, είναι ενάντια στη θρησκευτική συντηρητική πολιτική που επιδιώκει ο Ερντογάν και η Λαϊκή Συμμαχία του», είπε ο Yegen στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι αυτή η ομάδα είναι επίσης ενοχλημένη από την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στον Κιλιτσντάρογλου και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

 

O Σινάν Ογκάν

Ο Ογκάν, ακαδημαϊκός διεθνών σχέσεων, μπήκε στο κοινοβούλιο το 2011 με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) –τον στενότερο σύμμαχο του Ερντογάν και του κόμματός του σήμερα– προτού ξεκινήσει μια ανεπιτυχή προσπάθεια για την ηγεσία του το 2015, μετά την οποία αποβλήθηκε.

Από τότε είχε απομακρυνθεί από την πολιτική μέχρι που αναδείχθηκε υποψήφιος πρόεδρος μέσω μιας συμφωνίας που είχε με τον Οζντάγκ

Εν τω μεταξύ, ο Οζντάγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων, είναι πρώην αναπληρωτής αρχηγός του MHP, ο οποίος αργότερα πήρε την ίδια θέση στο Κόμμα IYI της Ακσενέρ, το οποίο είναι στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, προτού διαγραφεί και ιδρύσει το Κόμμα Zafer το 2021.

 

O Ουμίτ Οζντάγκ με την Ακσενέρ το 2016

 


Το κόμμα Zafer έχει αυξήσει την υποστήριξη του κοινού χρησιμοποιώντας υπερεθνικιστική ρητορική σε μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και αγκαλιάζει το αντιπροσφυγικό συναίσθημα που εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των Τούρκων που αγωνίζονται.

Σύμφωνα με τον Ετιέν Μαχτσουπιάν, πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα, ο Σινάν Ογκάν δεν είχε σημαντική βάση ψηφοφόρων πριν από τις κάλπες, και αν δεν συμφωνούσε με τον Ουμίτ Οζντάγκ για την υποψηφιότητά του, ο τελευταίος θα είχε βρει άλλον υποψήφιο.

«Το όνομα του Ογκάν μπορεί να σημαίνει κάτι μόνο για άτομα σε στενούς εθνικιστικούς πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά ο Οζντάγκ και το Κόμμα Zafer έχουν δημιουργήσει μια βάση ψηφοφόρων», είπε ο Mahcupyan στο Al Jazeera.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ογκάν και του Οζντάγκ ήταν σθεναρά αντίθετη με τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ).

Η ατζέντα τους περιστράφηκε γύρω από μια υπόσχεση να στείλουν εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα πίσω στις πατρίδες τους και χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα προς τις «τρομοκρατικές» ομάδες, αλλά και προς τη διαφθορά και το νεποτισμό της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ωστόσο, σε μια απροσδόκητη ανατροπή στις 22 Μαΐου, ο Ογκάν υποστήριξε τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, γεγονός που οδήγησε στο τέλος της Συμμαχίας ΑΤΑ την ίδια μέρα.

Ο Ογκάν είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ότι η «σταθερότητα» έπαιξε μεγάλο ρόλο στη λήψη της απόφασής του, σημειώνοντας ότι η συμμαχία του Ερντογάν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις κάλπες στις 14 Μαΐου. Ο πολιτικός δεν αποκάλυψε πιθανές υποσχέσεις του Ερντογάν προς τον ίδιο.

«Είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της χώρας η πλειοψηφία του κοινοβουλίου και του προέδρου να προέρχονται από την ίδια συμμαχία», είπε ο Ογκάν, ζητώντας από τους ανθρώπους που τον ψήφισαν να υποστηρίξουν τον κατεστημένο στον δεύτερο γύρο.

Ο Οζντάγκ διαφώνησε και είπε ότι η στάση του Ογκάν δεν αντιπροσώπευε τη συμμαχία τους.  Δύο ημέρες αργότερα, ο Οζντάγκ έριξε το βάρος του στον Κιλιτσντάρογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αφού οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρές δηλώσεις για τον επαναπατρισμό των προσφύγων στην Τουρκία εντός ενός έτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς, του νεποτισμού και του «τρόμου», καθώς και για την προστασία του ενιαίου χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ο Ετιέν Μαχτσουπιάν είπε ότι η Συμμαχία ATA, η οποία λειτούργησε μόλις δύο μήνες, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ψηφοφορία, αλλά μεμονωμένες ατζέντες οδήγησαν στην πτώση της.

«Ο Ογκάν μοιάζει να σκέφτηκε τη δική του προσωπική καριέρα χωρίς να ανησυχεί για τυχόν μελλοντική υποστήριξη των ψηφοφόρων ενώ αποφάσισε, με στόχο να επιστρέψει στο MHP και να συνεχίσει την πολιτική εκεί. Ίσως βλέπει τον εαυτό του ως τον επόμενο αρχηγό του κόμματος», είπε.

«Ωστόσο, το Κόμμα Zafer μεγάλωσε την οργάνωσή του και συγκέντρωσε μια βάση ψηφοφόρων», συνέχισε ο αναλυτής.

«Ο Ουμίτ Οζντάγκ έχει στόχους για το κόμμα του και θέλει να παραμείνει ζωντανό μετά τις κάλπες, επομένως πρέπει να σταθεί με την αντιπολίτευση, στην ίδια γραμμή που το κόμμα έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα».

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι επίδραση θα έχει αυτή η διαίρεση στον πιθανό συνασπισμό  στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

Ο Γιέγκεν είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κόμματος Zafer θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου μετά τη συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του Οζντάγκ και αφού ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης υιοθέτησε μια στάση που τους απευθύνει έκκληση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του Ογκάν μπορεί να απαντήσουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους στον δεύτερο γύρο. «Κάποιοι θα κλίνουν προς τον Ερντογάν, άλλοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του Κιλιτσντάρογλου, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα πάνε στην κάλπη».

Ο Μαχτσουπιάν σημείωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν για τον Ογκάν δεν έχουν συναισθηματική σχέση μαζί του. «Τον ψήφισαν γιατί ήθελαν έναν τρίτο δρόμο ξεχωριστό από τους άλλους δύο υποψηφίους», είπε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023