19/03/2024

Η Τουρκία διεξάγει δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι πήγαν  στις κάλπες σήμερα Κυριακή για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν κατάφερε να κερδίσει τουλάχιστον το 50 τοις εκατό στον πρώτο γύρο μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Ο νυν πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και ο Ερντογάν κέρδισε μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στον πρώτο γύρο, ο Κιλιτσντάρογλου απολάμβανε την υποστήριξη μιας ευρείας βάσης ψηφοφόρων που περιελάμβανε τις παράκτιες περιοχές, μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα και περιοχές πυκνοκατοικημένες από Κούρδους.

Με μεγάλη οικονομία και πλεονεκτική γεωγραφική θέση, η Τουρκία είναι βασικός περιφερειακός παίκτης και κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Τον περασμένο χρόνο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η Τουρκία φάνηκε να τηρεί μια περίεργη στάση παρά τ γεγονός ότ ο Ερντογάν ισορροπεί μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Η Άγκυρα έχει αναλάβει τον ρόλο ενός ιδιότυπου συνδέσμου που συνδέει τις αντίπαλες οικονομίες – ως προμηθευτής τόσο ρωσικών πόρων στην Ευρώπη όσο και αγαθών υψηλής τεχνολογίας στη Μόσχα – και ως μεσολαβητής στην κρίσιμη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, το βασικό ζήτημα είναι το μέλλον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και να εκδιώξει όλους τους Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές με τους γείτονες της χώρας. Το δεύτερο το επιθυμεί και ο Ερντογάν και μάλιστα λέγεται ότι είναι κάτι που θα ήθελε να συζητήσει με τον Άσαντ, αν τελικώς επιτευχθεί η προσπάθεια του Κρεμλίνου για αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας Δαμασκού.  Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ωστόσο, ότι αυτές οι δεσμεύσεις έγιναν με στόχο να κερδίσουν ένα συγκεκριμένο τμήμα ψηφοφόρων. Με την οικονομία της χώρας σε ασταθές έδαφος, ειδικά εν μέσω αυξανόμενων ρυθμών πληθωρισμού, ο νικητής υποψήφιος δεν θα θέλει να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να αυξήσει την αντικυβερνητική απογοήτευση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023