05/05/2024

Όσα γνωρίζουμε για την ανατίναξη στο φράγμα Καχόβκα

Ένα τεράστιο φράγμα της σοβιετικής εποχής στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία παραβιάστηκε την Τρίτη, εξαπολύοντας πλημμυρικά νερά στην εμπόλεμη ζώνη. Η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία το κατέστρεψε, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές, άλλοι λέγοντας ότι καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό και άλλοι ότι κατέρρευσε λόγω προηγούμενων ζημιών.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές για το φράγμα και για ό,τι μπορεί να συνέβη.

 

https://www.reuters.com/world/europe/what-is-kakhovka-dam-ukraine-2023-06-06/

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΧΟΒΚΑ

Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων (98 πόδια) και μήκους 3,2 χλμ. (2 μίλια), χτίστηκε το 1956 στον ποταμό Δνείπερο ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka.

* Η δεξαμενή τροφοδοτεί με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

* Διαθέτει μια δεξαμενή 18 km 3 – όγκος περίπου ίσος με τη Μεγάλη Αλυκή στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

* Η Ουκρανία, η οποία αντέδρασε πρώτη στο γεγονός, είπε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη:

– «Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka επιβεβαιώνει για ολόκληρο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης», έγραψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

 

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας το οποίο συγκάλεσε ο Ζελένσκι Πηγή φωτογραφίας Telegram

– «Η Καχόβκα (δεξαμενή) ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε η διοίκηση του Νότου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

* Ορισμένοι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία κατηγόρησαν την Ουκρανία:

– Η διοίκηση της Χερσώνας που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε το φράγμα γύρω στις 23:00 GMT, προκαλώντας ζημιά στις υδραυλικές βαλβίδες.

«Την Τρίτη, 6 Ιουνίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovsky, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το πάνω μέρος της υδραυλικής κατασκευής», ανέφερε σχετικά.

* Άλλοι αξιωματούχοι που είναι εγκατεστημένοι στη Ρωσία είπαν ότι δεν έγινε καμία επίθεση.

– Ο Vladimir Rogov, ένας Ρώσος εγκατεστημένος αξιωματούχος στη Zaporizhzhia, είπε ότι το φράγμα κατέρρευσε λόγω παλαιότερης ζημιάς και της πίεσης του νερού.

– Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε το ίδιο ρεπορτάζ.

 

Οι πλημμύρες ξεκίνησαν στην πόλη Holaya Pristan, στην περιοχή Kherson, μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Με τα επίπεδα του νερού να αυξάνονται, πολλές χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να επηρεαστούν. Ξεκίνησαν εκκενώσεις αμάχων και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής.

– 22.000 άνθρωποι που ζουν σε 14 οικισμούς στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας κινδυνεύουν από πλημμύρες, δήλωσαν εγκατεστημένοι Ρώσοι αξιωματούχοι. Είπαν στους ανθρώπους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν.

– Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι έως και 80 οικισμοί κινδυνεύουν από πλημμύρες.

ΚΡΙΜΑΙΑ

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα επίπεδα του νερού στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, που μεταφέρει γλυκό νερό στη χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο.

Η χερσόνησος της Κριμαίας εξαρτάται για γλυκό νερό από το κανάλι. Η Ουκρανία εμπόδισε προηγουμένως την παροχή νερού στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, προκαλώντας έλλειψη νερού στην περιοχή.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αντλεί το νερό ψύξης του από τη δεξαμενή. Βρίσκεται στη νότια πλευρά και είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Οργανισμός Πυρηνικής Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε στο Twitter ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό που ελέγχεται από τη Μόσχα.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters – Telegram 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024