02/05/2024

Περί μεταναστευτικού και γιατί όλοι επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Γιατί έχουν αυξηθεί αυτές οι ροές μετακινήσεων προς την Δύση από χώρες που έχουν προβλήματα και δεν πάνε σε χώρες της Ανατολής (βλ. Κίνα) ή σε χώρες που υπάρχουν χρήματα (βλ. Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία).

Η απάντηση βρίσκεται στα ακόλουθα σημεία:

  1. Η Δύση έχει ανώτερο πολιτισμό υπέρ της ατομικής ευδαιμονίας. Είναι λογικό, λοιπόν, όταν κάποιος αποζητεί κάτι τέτοιο να τρέχει προς τα εκεί.
  2. Η Δύση έχει τεράστια ανοχή συγκριτικά με τις άλλες περιοχές του πλανήτη. Ακριβώς επειδή έχει φτάσει σε ανώτατο βαθμό την προστασία του ατομικού δικαιώματος σε σχέση με τις άλλες περιοχές που ξεκινάνε πρώτα με πυροβολισμούς από τα σύνορα μέχρι και την λήστευση και εκδίωξη των εισβολέων.
  3. Η Δύση δεν έχει Σαρία και δεν έχει και καθεστωτική αστυνομία. Νομίζω πως δεν χρειάζεται εξήγηση σ΄αυτό. Σε στερημένους από τα πάντα οι ηθικές αναστολές είναι μηδενικές και κάθε χώρα όπου δεν υπάρχουν οι αυστηρές τιμωρίες του Ισλάμ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Γη της Επαγγελίας» για τους απανταχού μετανάστες.
  4. Η Δύση προβάλλεται στα ΜΜΕ όλου του κόσμου καθώς και στο διαδίκτυο ως ο παράδεισος επί της Γης. Πουθενά δεν θα δει κάποιος μια διαφήμιση της Κίνας, της Ρωσίας ή ακόμα και της Βορείου Κορέας ως το απόλυτο όνειρο για να ζήσεις εκεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γνωστό σε όλους American Dream που προβάλλει την δύναμη των ΗΠΑ (soft power).

 

Αν δοκιμάσει κάποιος να πάει, όπως είπα στην αρχή, σε κάποια χώρα της Ανατολής, όπως Κίνα η Σ.Αραβία, το πρώτο που θα συναντήσει θα είναι ναρκοπέδια, μετά οπλισμένους φρουρούς που θα σε στοχεύουν και στο τέλος ανήλιαγο κελί. Στη συνέχεια, αν είναι τυχερός και δεν σαπίσει στις φυλακές των συγκεκριμένων χωρών θα βρεθεί πίσω στη χώρα του. Αντιθέτως, πηγαίνοντας προς τη Δύση θα έχουν κάθε βοήθεια από πάσης λογής επιτήδειους προκειμένου να φτάσουν ως ναυαγοί στα ευρωπαϊκά παράλια για να κάνουν αίτηση ασύλου.

Η αναζήτηση καλής τύχης και καλύτερης μοίρας είναι προφανώς ένα ανθρώπινο ένστικτο που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί. Γι΄αυτό οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα φαινόμενο γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων προκειμένου να βρεθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Όμως, πλέον στις μέρες μας το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις λαίλαπας με τους περισσότερους κατοίκους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να επιθυμούν να μεταβούν στο λεγόμενο ευρωπαϊκό όνειρο όπου θα γίνουν δεκτοί λαμβάνοντας επιδόματα.

Το θέμα που καλείται να λύσει η Ευρώπη, η οποία δέχεται και τον κύριο όγκο, είναι πώς θα μπορέσει να μεταδώσει το μήνυμα πώς  οι μετανάστες θα πρέπει να ακολουθούν μια τυποποιημένη διαδικασία μετακίνησης μέσα από ασφαλείς οδούς που λέγονται σύνορα και προξενεία, με όλα τα απαραίτητα χαρτιά και διαβατήρια. Στη συνέχεια, οι ερχόμενοι εντός του ευρωπαϊκού εδάφους θα πρέπει να ενσωματωθούν εντός αυτού τηρώντας τους κοσμικούς νόμους του κράτους, μαθαίνοντας την γλώσσα και μπαίνοντας εντός της ήδη υπάρχουσας κοινωνίας όπου δεν επικρατεί το ευρωπαϊκό δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και όχι η Σαρία και το Ισλάμ.

Αν δεν μπορούν να το πράξουν αποδεχόμενοι τον τρόπο ζωής της Ευρώπης, τελικώς θα δημιουργήσουν γκέτο εντός των ευρωπαϊκών πόλεων- κάτι που ήδη συμβαίνει- όπου θα επικρατεί ο νόμος του Ισλάμ και θα έρχονται σε σύγκρουση με τον δυτικό πολιτισμό. Καθώς λοιπόν οι ροές των μεταναστών θα αυξάνονται, οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελέσουν έναν ισλαμικό γκέτο εντός ενός ευρωπαϊκού μέρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και για το μέλλον της Δύσης.

 Να θυμίσω εδώ πως από το 2015 ως και το 2017, όταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία βρισκόταν σε απόλυτη έξαρση και το DAESH προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στην περιοχή, συνολικά 2.500.000 άτομα πέρασαν στην ΕΕ με αποτέλεσμα πολλαπλές πράξεις ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οπότε, είναι εξαιρετικά απλό αυτό που πρέπει να γίνει,  αλλά ουδείς φυσικά θα αναλάβει και ευθύνη να το κάνει κομμάτι της επίσης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής: Όλοι είναι καλοδεχούμενοι να υποβληθούν στην διαδικασία νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη  ακολουθώντας τις απαραίτητες διαδικασίες, δείχνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία με χαρτιά και διαβατήρια και αν ενταχθούν εντός της κοινωνίας αναγκαζόμενοι φυσικά να εργαστούν χωρίς παροχές στέγασης/σίτησης και επιδόματα που αποδίδονται από τα μεταναστευτικά κονδύλια.

Αν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού, αν η Ευρώπη δεν κατανοήσει ότι όσο δείχνει αδύναμη να αντιδράσει απέναντι σε κινήσεις εισβολής στα νότια ευρωπαϊκά σύνορα και συνεχίζει να διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα απένατι στις δήθεν φωνές της αλληλεγύης, το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι μετατραπεί σε προέκταση της Μέσης Ανατολής.

 

Σημείωση: Η επιλογή της κεντρικής φωτογραφίας είναι σκόπιμη και έχει σκοπό να θυμίσει το παιχνίδι της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα τον Μάρτιο του 2020 όταν επιχειρήθηκε μαζική εισβολή.  

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024