08/05/2024

Μοχάμαντ Μπαγκέρι: ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράν

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρι είναι από το 2016 αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράν. Η στρατιωτική του καριέρα ξεκινά από το 1980, ένα χρόνο δηλαδή μετά την επανάσταση του Ρουχολάχ Χομεϊνί, στην οποία μάλιστα έλαβε ενεργά μέρος. Το Νοέμβριο του 1979  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη. Το 1980 κατατάχτηκε στη δύναμη Quds ( μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης) μαζί με τον αδερφό του  Χασάν. Και οι δυο συμμετείχαν ενεργά στο πόλεμο Ιράν -Ιράκ. Ο αδερφός του έχασε τη ζωή του το 1983.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014, ως υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράν γνωστοποίησε στη διεθνή κοινότητα  ότι σε περίπτωση που το Ισλαμικό Κράτος επιχειρούσε να καταλάβει την Βαγδάτη, το Ιράν  θα συμμετείχε στον  πόλεμο κατά του ISIS  με χερσαίες δυνάμεις.

Στις 5 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησαν στο Ιράν δυναμικές  διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας,  η οποία συνέχιζε την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Συρίας. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιρανικές ένοπλες  δυνάμεις συμμετείχαν από το 2011 στον πόλεμο της Συρίας και είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες,  κυρίως από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.  Η συμμετοχή του Ιράν οφείλεται στο γεγονός ότι η Τεχεράνη ήθελε από το 1980  να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό συνασπισμό. Ο συνασπισμός αυτός  θα αποτελείται από ένοπλες οργανώσεις πιστές στο Ιράν που θα αγωνιστούν για την καταστροφή του Ισραήλ.

Bagheri with Qasem Soleimani and Ayatollah Ali Khamenei on 11 March 2019

 

Στις 4 Ιανουαρίου 2022,  με αφορμή την επέτειο από την εξόντωση του Κασέμ Σολεϊμανί , ο Μπαγκέρι σε ομιλία του τόνισε ότι ο σιτικός κόσμος θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αποσυρθούν τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Συρία.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, γνωστοποίησε ότι το Ιράν θα συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να έρθουν έστω και σε άτυπη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το  Ιράν, κατανοώντας από την  πρώτη στιγμή ότι πρόκειται ουσιαστικά για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ,  τάχθηκε αμέσως στο πλευρό της Μόσχας.  Στις 21 Οκτωβρίου 2022, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζων Κίρμπι κατηγόρησε τη Τεχεράνη ότι συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας, προμηθεύοντας τον ρωσικό στρατό με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δεκάδες Ιρανοί στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Κριμαίας.

Στις 24 Οκτωβρίου 2022, ο Μπαγκέρι μπήκε στον  κατάλογο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την προμήθεια οπλικών συστημάτων στη Μόσχα. Ο ίδιος ειρωνεύτηκε σε ομιλία του τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβουλεύοντας τα να αγοράσουν άνθρακα με αφορμή το δύσκολο χειμώνα που έρχεται!

Στις 7 Νοεμβρίου  2022, παραδέχτηκε  ότι προμήθευσε την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ωστόσο τόνισε ότι η παράδοση τους έγινε πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 400 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλά εκ των οποίων έχουν  καταρριφθεί από την ουκρανική αεράμυνα.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2022 ο στρατηγός Μπαγκέρι διέψευσε τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για συμμετοχή του Ιράν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Συμπεράσματα

Εκτιμώ ότι ο Μπαγκερί είναι ένας αξιωματικός ο οποίος  μπορεί να φέρει το Ιράν ξανά στο προσκήνιο. Η στρατηγική του στον  πόλεμο της Ουκρανίας, όπου προμηθεύει με εκατοντάδες  drones την Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα ότι ο συνασπισμός Κίνας- Ιράν- Ρωσίας είναι ισχυρός και έχει σε ένα ακόμα πολεμικό θέατρο κοινή στρατηγική.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024