03/05/2024

Στροφή του Νετανιάχου στην Κίνα;

Απογοητευμένος από τον Μπάιντεν, ο Ισραηλινός Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Κίνα η οποία επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Rina Bassist*
Αl Monitor 

 

Οι απόψεις διίστανται στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σχετικά με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη ότι θα ταξιδέψει σύντομα στην Κίνα, με ορισμένους διπλωμάτες να προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο ταξίδι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου τους ενημέρωσε ότι έχει προσκληθεί από τις κινεζικές αρχές να επισκεφθεί το Πεκίνο και ότι σκοπεύει να ταξιδέψει εκεί στο εγγύς μέλλον. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ταξίδι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, σηματοδοτώντας το πρώτο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό από το 2017.

Ο Νετανιάχου, ένας έμπειρος χειριστής που έχει διαπραγματευτεί τις σχέσεις άμπωτης και ροής με διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ, έχει απορριφθεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο – ένα σπάνιο φαινόμενο για τους Ισραηλινούς πρωθυπουργούς. Ελλείψει τέτοιας πρόσκλησης, ο Νετανιάχου απαγόρευσε στον Υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, ο οποίος αντ’ αυτού έπρεπε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός Πρόεδρος  Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουλίου για μια πρώτη επίσημη επίσκεψη για να συναντηθεί με τον Μπάιντεν και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μερικοί από τους υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου του Νετανιάχου – ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ  – έχουν γίνει persona non grata στα μάτια της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία αρνείται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.

Αλλά την Τρίτη, ο Νετανιάχου προσπάθησε να μειώσει τη ρήξη μεταξύ του ίδιου και του Μπάιντεν και καθησύχασε τα μέλη του Κογκρέσου για τη σχέση.

«Ο Νετανιάχου διευκρίνισε στα μέλη του Κογκρέσου ότι η συνεργασία για την ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ βρίσκεται στο μέγιστο ύψος όλων των εποχών και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας ζωτικός, αναντικατάστατος σύμμαχος του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Τοπάζ Λουκ. 

Η επίσκεψη του 2023 θα είναι η τέταρτη επίσκεψη του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού στα 16 χρόνια της εξουσίας του. Το γραφείο του είπε ότι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί ημερομηνία για την επίσκεψη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημερώθηκε για την πρόσκληση της Κίνας πριν από περίπου ένα μήνα.

Ωστόσο, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν την κρατική επίσκεψη του Νετανιάχου στην Κίνα μια σκόπιμη και επικίνδυνη πρόκληση από την πλευρά του έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η εφημερίδα Zman Israel επικαλέστηκε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή που ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη έχει σκοπό να δώσει σήμα στην Ουάσιγκτον ότι ο Νετανιάχου έχει επίσης άλλες διπλωματικές ευκαιρίες να επιδιώξει εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Νετανιάχου δεν πρόκειται να σταθεί όρθιος και να περιμένει μια πρόσκληση που δεν είναι επικείμενη για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Δουλεύει και σε παράλληλα κανάλια. Η Κίνα έχει εντείνει την εμπλοκή της στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό και ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκεί για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε η ανώνυμη πηγή.

 

Παλαιστίνη: Σε παρακμή η Φατάχ

 

 

Κινεζική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή

Πράγματι, εκτός από την προσωπική πίεση, ο Νετανιάχου θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει την πρόσφατη εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή, σε πολλά μέτωπα.

Αυτές περιλαμβάνουν την επιτυχημένη μεσολάβηση του Πεκίνου μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί ότι το Ριάντ δεν θα καταβάλει πλέον προσπάθειες προσέγγισης και διεύρυνσης των Συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά προτιμά να πλησιάσει την Τεχεράνη. Στην αναμενόμενη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Νετανιάχου ενδέχεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κινεζική επιρροή για να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ένα δεύτερο μέτωπο είναι η πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Κατά την επίσκεψη του Αμπάς, ο Κινέζος πρόεδρος παρουσίασε στον Παλαιστίνιο ηγέτη ένα νέο κινεζικό σχέδιο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει επισημάνει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την προθυμία της να ασχοληθεί με το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα.

Πλησιάζοντας την Κίνα, καλό ή κακό για το Ισραήλ;

Οι διμερείς σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο την τελευταία δεκαετία. Το 2012 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 9,16 δισ. δολάρια, ενώ το 2022 έφτασε τα 21,8 δισ. δολάρια. Η άνοδος του διμερούς εμπορίου περιελάμβανε κινεζικές επενδύσεις στο Ισραήλ και συμμετοχή σε έργα υποδομής μεταφορών, ενέργειας και νερού. Για παράδειγμα, το 2019, η κινεζική εταιρεία SIPG ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου τμήματος του λιμανιού της Χάιφα. Κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν επίσης στο έργο του τραμ στο Τελ Αβίβ.

Τούτου λεχθέντος, το 2021, πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο τότε πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εξέδωσε μια δήλωση υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κίνα. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τόμας  Νάιντς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέγγιση του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το εμπόριο του Ισραήλ με την Κίνα και ελέγχουν ότι οι ευαίσθητες τεχνολογίες δεν φτάνουν εκεί που δεν πρέπει.

Η Κάρις Γουάιτ είναι η ιδρυτής και η εκτελεστική διευθύντρια της SIGNAL, μιας ισραηλινής ομάδας πολιτικής που ειδικεύεται στις υποθέσεις Κίνας-Μέσης Ανατολής. Επισημαίνει ότι οι αμερικανικές διοικήσεις της περασμένης δεκαετίας ήταν σε συνεχή διάλογο με την ισραηλινή κυβέρνηση για τις κινεζικές επενδύσεις στο Ισραήλ, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως τα λιμάνια, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι εταιρείες τροφίμων. Με τον ίδιο τρόπο, οι κινεζικές επενδύσεις και η συνεργασία με χώρες του Κόλπου θα μπορούσαν επίσης να περιπλέξουν τα πράγματα για τον κλάδο της ισραηλινής βιομηχανίας.

«Όταν η Κίνα χτίζει έξυπνες και ασφαλείς πόλεις στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, δίνοντας στον εαυτό της πρόσβαση σε ευαίσθητες τηλεπικοινωνίες και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης, είναι λόγος ανησυχίας μόνο για αυτές τις χώρες. Αλλά όταν η Κίνα προωθεί την τεχνολογική συνεργασία με τους εταίρους του Ισραήλ στη Συμφωνία του Αβραάμ, όπως τα Εμιράτα, αυτό θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τις ισραηλινές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να αποσυρθούν από τους διαγωνισμούς στα Εμιράτα», είπε στο Al-Monitor. Ο λόγος για αυτό θα ήταν οι περιορισμοί στους Ισραηλινούς εξαγωγείς ασφάλειας για την πώληση ορισμένων προηγμένων τεχνολογιών σε ορισμένα κράτη, όπως η Κίνα, ή σε κράτη που ενδέχεται να μεταφέρουν αυτές τις τεχνολογίες σε τρίτους.

Η Γουάιτ εκτιμά ότι το ενδιαφέρον της Κίνας για το Ισραήλ εξελίσσεται. Ωστόσο, ενώ το Πεκίνο μπορεί να ελπίζει να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας βαθμούς στην αρένα της Μέσης Ανατολής,  δεν πιστεύει ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ. «Εφόσον ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί ο ίδιος το Πεκίνο πρόσφατα, η αναμενόμενη επίσκεψη του Νετανιάχου θα μπορούσε να τείνει σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, αλλά όχι περισσότερο από αυτό», υποστήριξε.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες της Μέσης Ανατολής

 

 

*Rina Bassist, an Israeli journalist, heads Al-Monitor’s Israel Pulse. She has been serving for many years as an international correspondent for the Israel Broadcasting Authority, stationed in Paris, Brussels, New Orleans and Pretoria. She also contributes to the Jewish Telegraphic Agency, Jerusalem Post and Ynet. Prior to her journalistic career, she served as deputy ambassador in Bogotá.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024