13/05/2024

Γιατί η επιδρομή του Ισραήλ στην Τζενίν δεν θα φέρει αποτελέσματα

Daoud Kuttab*
Al Monitor

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Ισραήλ ξεκίνησε  επιδρομή στη Τζενίν η οποία έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι μέχρι στιγμής.

Την τελευταία φορά που ισραηλινά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Τζενίν —στις 19 Ιουνίου του τρέχοντος έτους— ένα από τα στρατιωτικά τους οχήματα ακινητοποιήθηκε σε ενέδρα, με την σύγκρουση που προέκυψε να αφήνει το Ισραήλ με αρκετούς τραυματίες στρατιώτες καθώς χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να ανακτηθεί το όχημα. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Σε αντίποινα για τους νεκρούς, δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι (που δεν ήταν από την Τζενίν) πραγματοποίησαν επίθεση μια μέρα αργότερα σε βενζινάδικο για Ισραηλινούς εποίκους, σκοτώνοντας τέσσερις. Σε απάντηση, Ισραηλινοί άποικοι επιτέθηκαν στην πόλη Turms Aya, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο (τον σύζυγο Αμερικανίδας) και αφήνοντας καταστροφές με τη μορφή καμένων αυτοκινήτων, σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ένας κάτοικος της πολιτείας του Ιλινόις ήταν μεταξύ των παγιδευμένων στο χωριό όταν εκατοντάδες ένοπλοι έποικοι (με προστασία από τις ισραηλινές δυνάμεις) στόχευσαν την πόλη στην οποία γεννήθηκε, αφού είχε έρθει για καλοκαιρινή επίσκεψη.

Ορισμένοι Ισραηλινοί έποικοι, μεταξύ αυτών και ανώτερα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, ζήτησαν δημόσια μια μεγάλη μακροπρόθεσμη στρατιωτική επίθεση κατά της Τζενίν, απαιτώντας το θάνατο δεκάδων, εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων Παλαιστινίων. Όσοι έκαναν εκκλήσεις κατά της Τζενίν δεν φαινόταν να παραδέχονται το γεγονός ότι οι δράστες της επίθεσης στο βενζινάδικο δεν ήταν ούτε κατάγονταν από την Τζενίν.

Όσοι δίνουν προσοχή σε αυτά τα δημόσια αιτήματα και διακηρύξεις γνωρίζουν ότι όταν οι ηγέτες των εποίκων διατυπώνουν τέτοιες απαιτήσεις, συνήθως εκτελούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Η πολυήμερη επίθεση στη Τζενίν που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας και άφησε τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιους νεκρούς και δεκάδες τραυματίες είχε προηγηθεί με επίσκεψη από μια τεράστια μπουλντόζα  που κυριολεκτικά έσβησε κτίρια, διεύρυνε τα σοκάκια και πήρε μαζί της οτιδήποτε υπήρχε. Το Ισραήλ είπε ότι το έκανε αυτό για να διασφαλίσει ότι δεν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά στις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού να στοχεύσει τη Λέσχη Νέων Τζενίν, για την οποία οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι είναι τόπος συνάντησης των διοικητών των μονάδων της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την επιδρομή ακόμη ένα έγκλημα πολέμου και αξιωματούχοι της προεδρίας λένε ότι τώρα διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς κατακτητές.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η δήλωση θα κρατήσει για πολύ, ή αν μπορεί να κάνει κάτι η παλαιστινιακή κυβέρνηση με την τρέχουσα πολιτική της. Ο Πρόεδρος Αμπάς επέμενε πάντα ότι είναι αντίθετος στη χρήση οποιασδήποτε βίαιης αντίστασης, ενώ δεν κάνει πολλά σχετικά με τη λαϊκή μη βίαιη αντίσταση για την οποία έχει μιλήσει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της ισραηλινής επιτροπής άμυνας και εξωτερικών σχέσεων ότι είναι εντελώς ενάντια σε ένα παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να κρατήσει ζωντανή την Παλαιστινιακή Αρχή.

Κανείς δεν περιμένει ότι με αυτόν τον ρυθμό η παλαιστινιακή κυβέρνηση θα μπορέσει να έχει οποιαδήποτε επίδραση στο μέλλον. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Nasser Kidwa πιστεύει ότι χρειάζεται μια εντελώς νέα προσέγγιση και ηγεσία, και  είπε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα είδος μεταβατικής επιτροπής αποτελούμενης από 70 άτομα για να καταλήξουν σε μια συνεκτικό σχέδιο για το μέλλον. Ο Kidwa  είπε ότι ενώ ο ίδιος και οι φίλοι του έχουν δημιουργήσει τέσσερα σενάρια (από ριζοσπαστικά έως μετριοπαθή) για τις επόμενες ημέρες, παραδέχτηκε ότι βραχυπρόθεσμα χρειάζεται μια κατανόηση με αυτό που αποκάλεσε «κομμάτια που δεν είναι φιλικά προς τους Παλαιστίνιους». Η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα αμοιβαία συμφωνημένο πάγωμα: το Ισραήλ θα παγώσει τους εποικισμούς και σε αντάλλαγμα οι Παλαιστίνιοι θα παγώσουν την ένοπλη αντίσταση.

Το σχέδιο Kidwa αντικατοπτρίζει μια ρεαλιστική προσέγγιση η οποίΑ γνωρίζει ότι θα είναι πολύ δαπανηρό να συνεχιστεί αυτή τη φορά η μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. Ο Παλαιστίνιος «Δαβίδ» μάχεται ενάντια σε έναν τεράστιο και ισχυρό στρατό που υποστηρίζεται από τους δικούς του ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εντελώς αντίθετοι με τον Νετανιάχου) και γενικά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα.

Η λεκτική αντίθεση από τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των όρκων να μην «μιλούν με τους κατακτητές», δεν θα αλλάξει πολύ την υπάρχουσα πραγματικότητα στα κατεχόμενα εδάφη. Είναι σαφές ότι ενώ υπάρχει κάποια ρομαντική υποστήριξη για την ένοπλη αντίσταση, λίγοι πιστεύουν ότι θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή θα αλλάξει το παράδειγμα.

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται νέα σκέψη, νέα κατεύθυνση και μια συμφωνημένη στρατηγική για τον τερματισμό της από δεκαετίας επιχείρησης κατοχής και αποικιακών εποικισμών. Αυτό απαιτεί τουλάχιστον μια ενότητα σκοπού και ηγεσίας. Αυτό λείπει πολύ και γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι είναι ώριμη η ώρα για νέα σκέψη στην παλαιστινιακή αρένα. Νέα σκέψη από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πάρουν θέση και να συνεχίσουν την προσπάθεια που απαιτείται για την παραγωγή μιας ενοποιημένης παλαιστινιακής στρατηγικής.

 

*Daoud Kuttab is a Palestinian journalist, a media activist and a columnist for Palestine Pulse. He is a former Ferris Professor of Journalism at Princeton University and is currently director-general of Community Media Network, a not-for-profit organization dedicated to advancing independent media in the Arab region

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024