27/04/2024

Τρία πολιτικά πλοία έσπασαν τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία

Τρία πολιτικά φορτηγά πλοία – από το Ισραήλ και την Ελλάδα και ένα με τουρκογεωργιανή νηολόγηση- πέρασαν από τον ρωσικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή και αγκυροβόλησαν σε ένα από τα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στο Δέλτα του Δούναβη.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε κατά τη νύχτα της 30ης Ιουλίου 3 πολιτικά πλοία τα πλοία Ams1, Sahin 2 και Yilmaz Kaptan, πέρασαν  τα τουρκικά στενά. Προέλευση αυτών των σκαφών: Ισραήλ, Ελλάδα και Τουρκία/Γεωργία. 

 

 

Το περιστατικό συνέβη μερικές εβδομάδες αφότου η Μόσχα ακύρωσε τη συμφωνία των σιτηρών – η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών – και στη συνέχεια απείλησε να σταματήσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι αναφορές τριών πολιτικών πλοίων που πλέουν ανεμπόδιστα προς την Ουκρανία μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία είτε δεν επιθυμεί είτε δεν είναι σε θέση να επιβάλει τέτοιες έρευνες αυτή τη στιγμή», σημείωσε το Institute for the Study of War

Όπως τόνισε η Markus Jonsson, ένα σμήνος αεροσκαφών του ΝΑΤΟ παρακολουθούσε προσεκτικά τα πλοία καθώς έπλεαν προς το Izmail, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι ακριβώς απέναντι από τη Ρουμανία στον ποταμό Δούναβη. Τα πλοία πιθανώς θα φορτώσουν σιτηρά στο Izmail και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουν προς ξένα λιμάνια.

Το ισραηλινό πλοίο με το ship-tracking handle Ams1, καθώς και το ελληνικό σκάφος με το ship-tracking handle  Sahin 2, απέπλευσαν βόρεια από το στενό του Βοσπόρου, ενώ το τουρκογεωργιανό Yilmaz Kaptan απέπλευσε δυτικά από τη βόρεια Τουρκία.

Από πάνω, περιπολούσαν όχι λιγότερα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. 

Τα τρία φορτηγά πλοία δεν έκαναν καμία προσπάθεια να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους. Όλοι άνοιξαν τους ραδιοφωνικούς αναμεταδότες τους, καθιστώντας την τοποθεσία και την πορεία τους ορατή σε οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και ιστοσελίδες παρακολούθησης πλοίων.

Ο  στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος έχει χάσει πολλά πλοία από ουκρανικούς πυραύλους και έχει ουσιαστικά εγκλωβιστεί στη Μαύρη Θάλασσα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 17 μήνες, είχε ότι θα σταματήσει – ή ακόμα και θα επιτεθεί – σε πλοία που πλέουν προς την Ουκρανία.

Λίγο αφότου η Μόσχα ακύρωσε μονομερώς την 11 μηνών πρωτοβουλία Black Sea Grain, η οποία είχε διευκολύνει την εξαγωγή 32 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανέπτυξε το Sergey Kotov στη νότια Μαύρη Θάλασσα 

Ούτε το Sergey Kotov ούτε κανένα άλλο ρωσικό πλοίο επενέβη καθώς τα τρία πολιτικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Ισμαήλ. Το Κίεβο ανακατασκευάζει τα λιμάνια του στο Δούναβη ως εναλλακτική λύση στην Οδησσό εν καιρώ πολέμου.

Οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν τακτικά την Οδησσό, αλλά οι επιθέσεις στα λιμάνια του Δούναβη είναι λιγότερο συχνές, πιθανότατα λόγω της εγγύτητας αυτών των λιμανιών με το έδαφος του ΝΑΤΟ. Ένα χτύπημα ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 24 Ιουλίου σε μια αποθήκη σιτηρών στο Ρένι, ένα άλλο λιμάνι της Ουκρανίας στον Δούναβη, ελάχιστα δεν έπληξε τη Ρουμανία.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024