02/05/2024

Το πραξικόπημα στο Νίγηρα

Οι πραξικοπηματίες στη χώρα της Δυτικής Αφρικής δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα στον Νίγηρα, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η βοήθειά τους θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), υπό την προεδρία της Νιγηρίας, επέβαλε αυστηρές κυρώσεις και η Νιγηρία διέκοψε ακόμη και την παροχή ρεύματος στο Νίγηρα. Ωστόσο, μια επαπειλούμενη στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ECOWAS μπορεί να παράσχει έως και 25.000 στρατιώτες για μια εισβολή στον Νίγηρα για να αποκαταστήσει την κυριαρχία του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος ανατράπηκε πρόσφατα Η πλειοψηφία των στρατιωτών θα σταλούν από τη Νιγηρία.

Ήδη έχει εκπνεύσει το τελεσίγραφο που έδωσε η ECOWAS στους ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα  για να επαναφέρουν τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στην εξουσία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια πιθανή επέμβαση. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σε συνέντευξη ότι η ECOWAS θα πρέπει να παρατείνει την προθεσμία της, ενώ η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες του μπλοκ να ανακόψει τα σχέδια των πραξικοπηματιών μετά τη συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα με τον πρωθυπουργό της Νιγηρίας Οουχουμουντού Μαχαμαντού στο Παρίσι.

 

Η κυβέρνηση της Ρωσίας καταδίκασε δημόσια το πραξικόπημα, αλλά ρωσικές σημαίες και φιλορωσικά πλακάτ έχουν κάνει την εμφάνισή τους  στους δρόμους του Νιαμέι. Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι η ξένη παρέμβαση δεν θα βοηθήσει τον Νίγηρα. Η Ομάδα Wagner, ήδη επικρατούσα στην περιοχή, επαίνεσε τους πραξικοπηματίες και πρόσφερε τις υπηρεσίες της.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024