09/05/2024

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στη Σαουδική Αραβία

Η πρώτη επίσκεψη μετά την επανέναρξη των σχέσεων των δυο χωρών 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο στη βελτιωμένη σχέση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι χαιρέτισαν τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά την άφιξή του στο Ριάντ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και διεθνή και ισλαμικά ζητήματα του κόσμου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRNA).

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Σαουδική Αραβία, Αλιρεζά Εναγιατί, θα ξεκινήσει επίσης επίσημα την αποστολή του κατά την επίσκεψη του Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Ιστορικό: Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν το 2016 μετά την επίθεση διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ως απάντηση στην εκτέλεση του σιίτη κληρικού  Νιμρ αλ-Νιμρ στο βασίλειο. Τον Μάρτιο, οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν υποστηρίξει αντίθετες πλευρές σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία. Τον Μάιο, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε τις σχέσεις με τη Συρία, έναν βασικό σύμμαχο του Ιράν, και φέτος το Ριάντ διεξήγαγε επίσης ειρηνευτικές συνομιλίες με τις δυνάμεις Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Γιατί έχει σημασία: Η επίσκεψη στο Ριάντ είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο βασίλειο από τότε που το Ιράν και η Σαουδική Αραβία επανέλαβαν τις σχέσεις. Το ταξίδι αντιπροσωπεύει περαιτέρω πρόοδο στη βελτίωση των διμερών δεσμών τους. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είχαν συναντηθεί τον Απρίλιο στο Πεκίνο και τον Ιούνιο, το Ιράν άνοιξε ξανά την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα μεταξύ του βασιλείου και της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πιο πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια του Ιράν να αναπτύξει το κοίτασμα φυσικού αερίου Durra, στον Κόλπο. Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ διεκδικούν και οι δύο ολόκληρο το πεδίο, ενώ το Ιράν διεκδικεί ένα βόρειο τμήμα.

 

Deputy of Chief of Staff of the Iranian Armed Forces Brigadier General Aziz Nasirzadeh and Saudi Assistant Defense Minister Talal bin Abdullah al-Otaibi held a meeting on the sidelines of the 11th Moscow Conference on International Security.

Αξιοσημείωτο: Κορυφαίοι στρατιωτικοί της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συγκεντρώθηκαν επίσης στη Μόσχα στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Διεθνή Ασφάλεια.  Ο Υπαρχηγός του Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο ταξίαρχος Αζίζ Νασιρζαντέχ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βοηθό υπουργό Άμυνας Ταλάλ Μπιν Αμτουλάχ αλ Οταϊμπί. Οι δυο τους συμφώνησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανταλλαγή στρατιωτικών ακολούθων «το συντομότερο δυνατό», μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024