03/05/2024

Ο αμυντικός εκσυγχρονισμός της Ιαπωνίας λόγω Κίνας και Ρωσίας

Image by tawatchai07 on Freepik

Από το 2017, οι δαπάνες της Ιαπωνίας για την άμυνα αυξάνονται ταχύτερα από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Ο προϋπολογισμός του 2023 για τις ένοπλες δυνάμεις, γνωστές ως Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (Japan Self-Defense Forces ή JSDF), ήταν 26% υψηλότερος από το ποσό του προηγούμενου έτους – η μεγαλύτερη ονομαστική αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας τουλάχιστον από το 1952. Ήταν η πρώτη από τότε που το Τόκιο παρουσίασε το νέο του δόγμα για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει ως στόχο να φέρει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ έως το 2027. Η εισαγωγή αυτού του νέου στόχου αποτελεί σημαντική αλλαγή από τη μεταπολεμική αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία είχε περιορίσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 1% του ΑΕΠ και ουσιαστικά έκοψε τις δυνατότητες του ιαπωνικού στρατού

Ο κύριος λόγος για αυτή τη θεμελιώδη αλλαγή είναι η επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ειδικά οι δυναμικές δραστηριότητες της Κίνας και η πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα. Η αυξημένη επιθετικότητα της Ρωσίας ανησυχεί επίσης τους Ιάπωνες αξιωματούχους. Για να προετοιμαστεί για αυτές τις αυξανόμενες απειλές, το Τόκιο σχεδιάζει να αποκτήσει νέες δυνατότητες αντεπίθεσης, να ενημερώσει τα θαλάσσια και αεροπορικά συστήματα του JSDF και να βελτιώσει την αυτοδυναμία ενθαρρύνοντας την ιαπωνική βιομηχανία όπλων να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα συντήρησης. Επί του παρόντος, η Ιαπωνία είναι σε θέση να παράγει όλα τα προγραμματισμένα στρατιωτικά πλοία της και σχεδόν το 90% των προγραμματισμένων χερσαίων συστημάτων της, αλλά βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά αεροσκάφη και πυραύλους.

 

Υπενθυμίζουμε πως τον Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi δήλωσε πως η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες για να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, το πρώτο του είδους του στην Ασία, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τον κόσμο λιγότερο σταθερό. Να τονίσουμε εδώ πως οι σχέσεις  μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το Τόκιο πέρσι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια είπε πως τέσσερα αμφισβητούμενα νησιά έχουν «καταληφθεί παράνομα» από τη Μόσχα.

Τα τέσσερα νησιά, που ονομάζονται Κουρίλες νήσοι αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών για πάνω από 70 χρόνια.

Στην ετήσια διπλωματική έκθεση του 2022 το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας αναφέρει πως οι περιοχές αυτές που τις ονομάζει «Βόρεια Εδάφη», βρίσκονται υπό «παράνομη κατοχή».

Τα νησιά βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της νήσου Χοκκάιντο, και καταλήφθηκαν από τις σοβιετικές δυνάμεις μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στις Συμμαχικές Δυνάμεις το 1945.Η διαφωνία σχετικά με το ποιος έχει τη νόμιμη ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές στον κόσμο, προκαλώντας τριβές μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας εδώ και δεκαετίες. Επισήμως, η Μόσχα και το Τόκιο δεν έχουν τερματίσει ως ακόμη και σήμερα τις εχθροπραξίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της διαφοράς τους για τα συγκεκριμένα νησιά. 

 

 

Διαβάστε επίσης:

H Σταδιακή Στρατιωτική Επαναφύπνιση της Ιαπωνίας

 

Το όραμα του Άμπε για την Ιαπωνία

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024