09/05/2024

Πώς ο θάνατος Πριγκόζιν επηρέαζει τις αποστολές της Wagner

Πηγή φωτογραφίας: «Важных историй»: Λουλούδια που έχουν αφήσει Ρώσοι στο κτίριο του «Κέντρου Βάγκνερ» στην Αγία Πετρούπολη.

Anton Mardasov*
Al Monitor 

 

Ο αρχηγός του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin θεωρείται νεκρός μαζί με τους κορυφαίους αναπληρωτές του μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Tver της Ρωσίας την Τετάρτη. Ενώ η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, οι παρατηρητές έδειξαν αμέσως το ρωσικό κράτος. Η πιθανή δολοφονία αναμενόταν μετά την αποτυχημένη εξέγερση της παραστρατιωτικής ομάδας τον Ιούνιο και την επακόλουθη αθόρυβη αντικατάσταση των μισθοφόρων της Wagner από τη Μόσχα σε διάφορες χώρες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών της Ρωσίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο βαριά μυθοποιημένος Prigozhin μαζί με δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Dmitry “Wagner” Utkin και τον Valery “Rover” Chekalov ήταν στο δηλωτικό πτήσης, αλλά η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του (αν και ο Πούτιν την Τετάρτη εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό του). Αν και ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές προτείνουν ότι το αφεντικό της μισθοφορικής ομάδας μπορεί να σκηνοθέτησε τον θάνατο του, αυτό το σενάριο είναι απίθανο δεδομένων των προσωπικών ιδιοτήτων του Πριγκόζιν και της φύσης του αγώνα για την επιχείρησή του.

Λίγο αφότου η Wagner  πήρε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ-ον-ντον και ξεκίνησε την πορεία στις 23 Ιουνίου προς τη Μόσχα, η ομάδα κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Παρά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ο Prigozhin θα έφευγε για τη Λευκορωσία, εκείνος συνέχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά και οικονομικά τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας, υπογράφοντας νέα κρατικά συμβόλαια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κορυφαίοι αναπληρωτές του, ο Utkin και ο Chekalov, συνέχισαν επίσης να εργάζονται για τη διατήρηση της παρουσίας μισθοφόρων σε βασικές χώρες, εκτός από τη διατήρηση στη Λευκορωσία του στρατεύματος 5.000 ατόμων που αποσύρθηκε από την Ουκρανία και τη Ρωσία και την κατασκευή νέων υλικοτεχνικών διαδρομών για την ομάδα στη Συρία, τη Λιβύη και το Σαχέλ.

Η εμφάνιση κάποιου είδους συμφιλίωσης μεταξύ της Wagner και του Κρεμλίνου μετά τη συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την ομάδα λίγες ημέρες μετά την ανταρσία ήταν προφανώς ψευδής. Αν και οι αρχές δεν έλαβαν δραστικά μέτρα εναντίον της ομάδας – πιθανότατα από φόβο αποδυνάμωσης των κρατικών θέσεων στο εξωτερικό – το Κρεμλίνο εργάστηκε για να αναχαιτίσει τα έργα που ο Prigozhin είχε καταφέρει να εξατομικεύσει όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ορισμένοι διοικητές  της Wagner ισχυρίστηκαν ότι ο αριθμός των μισθοφόρων – μεταξύ των οποίων ο διάσημος Andrei “Sedoy” Troshev – που μεταφέρθηκαν σε άλλη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας ήταν αμελητέος και ότι το ηθικό τους είναι “εξαιρετικά χαμηλό”, προτείνοντας αγώνα για το προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η εξουσία των Prigozhin και Utkin, η ικανότητά τους να διατηρήσουν μια δύναμη στη Λευκορωσία και ο κίνδυνος ξαφνικών βημάτων που βλάπτουν την εικόνα του Κρεμλίνου στο εξωτερικό μείωσαν σημαντικά τη μόχλευση της Μόσχας έναντι της Wagner καθώς πλησιάζουν οι ρωσικές προεδρικές εκλογές το 2024.

Η διαδικασία προσέλκυσης μαχητών της Wagner στις τάξεις των PMC πιστών στην κυβέρνηση σταμάτησε λόγω της πεποίθησης των μισθοφόρων ότι ο διευθυντής τους θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση και να τους προστατεύσει από τη δίωξη για τυχόν παραπτώματα που διαπράχθηκαν στη Συρία ή τη Λιβύη ή για την άρνησή τους να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας. Ο Prigozhin κατάφερε να διατηρήσει μέρος της επιχείρησής του στη Ρωσία μετά την ανταρσία και να διατηρήσει υποκαταστήματα της ομάδας σε περιφερειακές περιοχές της Ρωσίας, όπως το Περμ, δείχνοντας ότι ο όμιλος, ως οντότητα, είχε τους πόρους για να συντηρήσει τις δραστηριότητές του.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ψευδαίσθηση. Το Κρεμλίνο πιθανότατα δεν άγγιξε αμέσως τα ξένα έργα του Prigozhin από φόβο μήπως δημιουργήσει ένα κενό εξουσίας καθώς οι μαχητές του IS εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ανατρεπτικοί στη Συρία. Ωστόσο, οι εργασίες για μια μεγάλης κλίμακας αντικατάσταση της Wagner ήταν αναμφίβολα σε εξέλιξη.

Κατά τη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Andrei Averyanov, συμμετείχε για πρώτη φορά στην επίσημη αντιπροσωπεία. Τα μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τον Averyanov ως τον διοικητή υπεύθυνο για τις δηλητηριάσεις του διπλού πράκτορα Serge Skripal και του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Emilian Gebrev. Σύμφωνα με φήμες, ήταν ο Averyanov που ανέπτυξε ένα σχέδιο για την πλήρη αντικατάσταση της Wagner στην Αφρική με ένα στρατιωτικό σώμα 20.000 ατόμων. “Ο Prigozhin ήταν εξαιρετικά αντίθετος σε αυτό και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να το αποτρέψει”, ανέφερε το ρωσικό κανάλι Telegram VChK OGPU.

Στις 22 Αυγούστου, μια ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Yunus-Bek Yevkurov πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λιβύη. Δεδομένου ότι ο Yevkurov επιβλέπει την εκπαίδευση μάχης στον ρωσικό στρατό και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον Prigozhin κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Ιουνίου, το πραγματικό θέμα των συνομιλιών του με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με έδρα το Τομπρούκ, Khalifa Hifter, ήταν πιθανότατα η συνεχής παρουσία μισθοφόρων της Wagner στη Λιβύη, αντί της διεκδικούμενης συζήτησης πρωτοκόλλου για στρατιωτικούς δεσμούς μετά τα αποτελέσματα του διεθνούς στρατιωτικού φόρουμ αυτού του μήνα που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ένας αντικαταστάτης της Wagner επρόκειτο να δημιουργηθεί από διάφορες δομές, κυρίως PMC όπως οι Redut, Convoy και μια σειρά άλλων ομάδων. Το Redut PMC εργάζεται στη Συρία εδώ και πολύ καιρό. Συνδέεται με τα έργα του Ρώσου επιχειρηματία Gennady Timchenko και υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας. Η Redut οδήγησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά πρόσφατα αναδιαρθρώθηκε για να δραστηριοποιηθεί σε άλλες περιοχές της παρουσίας της Wagner με την οικονομική υποστήριξη του επιχειρηματία Oleg Deripaska.

Η κατάσταση με την Convoy, ένα άλλο PMC, είναι πιο περίπλοκη, γιατί μέχρι πρόσφατα ήταν μια αναποτελεσματική εταιρεία που περιλάμβανε πολλά άτομα χωρίς σημαντική εμπειρία μάχης. Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και της εξέγερσης του Prigozhin, η Μόσχα απελπίστηκε και άντλησε χρήματα σε αυτή τη δύναμη, η οποία αποδείχθηκε χρήσιμη.

Ο αποκεφαλισμός της Wagner ουσιαστικά διαλύει την ομάδα, επειδή το διοικητικό συμβούλιο της δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό χωρίς τους Πριγκόζιν, Ούτκιν και Τσεκάλοφ (Prigozhin, Utkin & Chekalov)

Μια πηγή που υπηρέτησε προηγουμένως στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είπε στο Al-Monitor ότι ενώ η Wagner είχε ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση θανάτου του ηγέτη του, είναι προσωρινό στη φύση του και δεν συνεπαγόταν καθόλου πλήρη αυτόνομη επιχείρηση. Η πηγή τόνισε ότι χωρίς τον Prigozhin, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει μια επιχείρηση που «είναι σε αντιπαράθεση με τις κρατικές δομές που δημιούργησαν αυτήν την επιχείρηση».

Ωστόσο, η Μόσχα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικαταστήσει πλήρως τους μισθοφόρους της Wagner στο εξωτερικό με άλλους. Οι διοικητές και οι μαχητές των ξένων παραρτημάτων της Wagner είναι απογοητευμένοι, αντιμετωπίζοντας την προοπτική είτε να εργαστούν για τα PMC του Υπουργείου Άμυνας είτε να εμπλακούν σε σύγκρουση με τον στρατό χωρίς επαρκείς πόρους ή την υποστήριξη των τοπικών αρχών, καθώς και την προοπτική ποινικής δίωξης στη Ρωσία εάν επιστρέψουν σπίτι. Τα αποσπάσματα της Wagner που αποσύρθηκαν από την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Λευκορωσία είναι επίσης ουσιαστικά κλειδωμένα σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και εξαρτώνται από συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Μινσκ.

Ο θάνατος του Prigozhin μοιάζει με μια λογική έκβαση της εξέγερσης και μια συμβολική προειδοποίηση προς τους συμπαθούντες του μέσα στη ρωσική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ελίτ. Από αυτή την άποψη, η πιθανότητα που συζητείται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ενός σκηνοθετημένου θανάτου θα ισοδυναμούσε με τον πραγματικό θάνατό του για το μέλλον του Ομίλου Wagner. Αλλά δεδομένου του γνωστού ψύχραιμου χαρακτήρα του επιχειρηματία και των συνθηκών της ανταρσίας του, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Prigozhin αποφάσισε να αυτοκαταστραφεί ή να μεταφέρει την επιχείρησή του στο Υπουργείο Άμυνας με τέτοιο πονηρό τρόπο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα που πρέπει ακόμα να εξεταστεί. Δεκάδες υπάλληλοι των εταιρειών του Prigozhin είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ο λόγος για την ανταρσία του Prigozhin ήταν η «ψυχική του κατάσταση». Ενώ το αφεντικό της Wagner  είχε πάντα μια «ιδιαίτερη ροπή προς τη βία», σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, εξήγησε στους υφισταμένους του το κίνητρο της ανταρσίας του με μια φράση: «Είχα φρικάρει».

Ωστόσο, δεδομένης της αξιοσημείωτης σιωπής των Ρώσων αξιωματούχων για τη συντριβή του αεροσκάφους για σχεδόν 24 ώρες, που σημειώνεται από το σύντομο σχόλιο του Πούτιν, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο Prigozhin, που είχε γίνει άβολος, εξαλείφθηκε.

 

*Anton Mardasov is a military affairs expert and journalist focusing on Syria, Iraq and extremist organizations. He is also a non-resident expert at the Russian International Affairs Council (RIAC) and also writes about Syria as a non-resident scholar in Middle East Institute’s Syria Program.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024