02/05/2024

Η σημασία της επίσκεψης Μόντι και οι προβληματισμοί

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Στα νέα της σημερινής ημέρας κυριαρχεί η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο Ναρέντα Μόντι έφτασε πριν από λίγο και, σε μια κίνηση υψηλής διπλωματίας, έκανε και την ανάλογη ανάρτηση στο πρώην Twitter (νυν X) στα ελληνικά, προκειμένου να δείξει ότι τιμά την χώρα που επισκέπτεται, βάζοντας φυσικά και τις αντίστοιχες φωτογραφίες.

Η επίσκεψη Μόντι είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί:

  • συμβαίνει αμέσως μετά την 15η ετήσια σύνοδο των χωρών της ομάδας BRICS στη Νότια Αφρική, όπου είχαμε και επέκταση της ομάδας με προκλήσεις νέων χωρών ( Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Αργεντινή)
  • συμβαίνει λίγο πριν την ετήσια συνάντηση της ομάδας των G20 η οποία θα λάβει χώρα στην Ινδία (8-9 Σεπτεμβρίου)

Είναι επίσης σημαντική γιατί:

  • Η Ινδία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δύναμη λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως αντίπαλο δέος της Κίνας στην περιοχή του Ινδο- Ειρηνικού
  • Είναι μέλος της ομάδας Quad μαζί με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υποομάδα που αντικαθιστά το ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό
  • Αποτελεί μια ισχυρή και διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ και σε τεχνολογικό τομέα βρίσκεται έτη φωτός μπροστά (ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο χώρο της τεχνολογίας συναντάμε όλο και περισσότερους Ινδούς, ενώ είχαμε μόλις προχθές την μεγάλη επιτυχία της πετυχημένης αποστολής στη Σελήνη.

Για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη κρίνεται ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η σημερινή επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει ενδεχομένως αντιδράσεις απέναντι στην υψηλή αυτή εξωτερική πολιτική διότι:

«Η Ινδία και το Πακιστάν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: καμία από τις δυο χώρες δεν θέλει να είναι κοντά στην άλλη». Με τη φράση αυτή που είναι η μεγαλύτερη αλήθεια ξεκινά το σχετικό κεφάλαιο για τις δυο χώρες, ο βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιμ Μάρσαλ στο βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας». Δυστυχώς για την Ελλάδα και με λάθη όλων των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει ένα αρκετά μεγάλο πληθυσμό Πακιστανών- νόμιμων και παράνομων- οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας λόγω της συνεργασίας μας με την Ινδία.

Ας μην λησμονούμε πως το Πακιστάν είναι ένας από τους εταίρους της Τουρκίας καθώς οι δυο χώρες έχουν αγαστή συνεργασία.

Αγαστή συνεργασία έχει και η πακιστανική ISI (μυστική υπηρεσία ) με την τουρκική MIT, γεγονός που πρέπει να μας βάζει σε μεγαλύτερες υποψίες για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Επομένως καταλήγουμε σε ό,τι γράφαμε και τις προηγούμενες ημέρες στο Geopolitics & Daily News ότι εξωτερική πολιτική χωρίς εσωτερική ασφάλεια δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι΄αυτό λέμε μπράβο για την σημαντική αυτή επιτυχία με την επίσκεψη Μόντι, αλλά θέτουμε και το ερώτημα που καίει:

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν περιπτώσεις αποσταθεροποίησης, από εδώ και στο εξής και καθώς η συνεργασία με Ινδία θα προχωρά, από κάθε στοιχείο στο εσωτερικό μας;

Aν όχι, η σημασία της επίσκεψης θα χαθεί.

Για αυτό, θωρακίστε την εσωτερική ασφάλεια ΧΘΕΣ! Καλλιεργήστε ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε όλα τα στρώματα της Κοινωνίας μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024