05/05/2024

Το προφίλ του Ουκρανού στρατηγού Σέρχι Νάγιεφ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Ο στρατηγός Σέρχι Νάγιεφ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Γεννήθηκε το 1970 και σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης Συνδυασμένων Όπλων στη Μόσχα. Αποφοίτησε το 1991 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Το 1993 κατατάχτηκε στον Ουκρανικό Στρατό. Μέχρι το 2000 υπηρέτησε σε διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες στη δυτική και τη νότια Ουκρανία. Το διάστημα 2006-2007 σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία της Ουκρανίας. Ήταν ο καλύτερος φοιτητής και για αυτό με την αποφοίτηση του τιμήθηκε με το ξίφος της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 2014 ξεκινάει η επανάσταση στη πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, η οποία οδηγεί σε ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Η πολιτική αλλαγή αυτή ξεσήκωσε τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι χαρακτήρισαν την ανατροπή του Γιανουκόβιτς παράνομη. Ο ρωσικός στρατός επενέβη άμεσα και προχώρησε στην ταχύτατη προσάρτηση της Κριμαίας. 

Οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Χαρκόβου και της Οδησσού αντέδρασαν, διεκδικώντας να γίνουν τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με απόφαση της Ουκρανικής δικαιοσύνης οι κάτοικοι των αποσχισθέντων επαρχιών χαρακτηρίστηκαν ως  τρομοκράτες. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στον Ουκρανικό Στρατό να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ο Νάγιεφ ήταν διοικητής κατά  την κρίσιμη  περίοδο 2014-2015 στο Ντονέτσκ. Υπερασπίστηκε γενναία μαζί με τον Γεβγέν Μόισουκ το αεροδρόμιο της πόλης. Παρά τις απώλειες που υπέστησαν οι ουκρανικές δυνάμεις (σκοτώθηκαν πάνω από 150 Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές), ο Νάγιεφ κατάφερε να συμπτύξει με πλήρη τάξη τους άντρες του.

Στις 5 Μαρτίου 2018 έγινε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Νάγιεφ ανέλαβε την υπεράσπιση των νότιων περιοχών της Ουκρανίας. Παράλληλα, προχώρησε σε ταχεία επιστράτευση εφέδρων. Η συντονισμένη αυτή αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα από τις πρώτες μέρες του πολέμου να καθηλωθούν οι ρωσικές δυνάμεις. Από τις 3 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου 2022 υπερασπίστηκε αποτελεσματικά την πόλη Ιζιούμ και κατάφερε να αποκόψει την προέλαση της Ρωσίας στην Οδησσό.

Στις 2 Οκτωβρίου 2022, ο Νάγιεφ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συζήτησης με τη Μόσχα, καθώς στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.

Στις 3 Δεκεμβρίου της ίδια χρονιάς, έκανε γνωστό στον ουκρανικό λαό ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι  ο στρατός έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει μια νέα ρωσική εισβολή από τη Λευκορωσία.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 σε συνέντευξη του γνωστοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός που βρίσκεται σε όλη την ουκρανική επικράτεια ανέρχεται σε 350.000 άτομα. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι έχει επαρκείς δυνάμεις στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας.

Στις 14 Απριλίου 2023 ευχαρίστησε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει ως τώρα στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ο αγώνας της χώρας είναι και αγώνας του ΝΑΤΟ απέναντι στην ρωσική επεκτατική πολιτική.

Στις 30 Μαΐου 2023 έγινε γνωστό ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες του ρωσικού στρατού είναι η σύλληψη του.

Στις 14 Αυγούστου 2023 ο Νάγιεφ σημείωσε ότι η παρουσία της Wagner Group στη Λευκορωσία προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία του Ουκρανικού Στρατού. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση της Ρωσίας για την κατάληψη του Κιέβου.

Συμπεράσματα

Κατά την εκτίμηση μου, ο Νάγιεφ  είναι ένα από τους κύριους πρωταγωνιστές του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος στην πραγματικότητα διαρκεί από το 2014 (αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου κατά των ρωσόφωνων αποσχιστών) μέχρι σήμερα.  

Μαζί με τον κυβερνήτη της Οδησσού, Μαξίμ Μαρσένκο και τον Ναυαρχό Ολεξέι Νειζμπάτα κράτησαν την ουκρανική (με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον) πόλη ελεύθερη. Η κύρια πρόκληση για το μέλλον, καθώς θεωρώ δεδομένο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, είναι πως θα επιστρατεύσει  νέες δυνάμεις. Η Ουκρανία έχει υποστεί λόγω του μακρόχρονου πολέμου τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και υλικό επίπεδο. Αν λάβουμε υπόψη και τη μεγάλη μερίδα του ουκρανικού λαού που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, ο Νάγιεφ θα δυσκολευτεί αρκετά να συγκεντρώσει επαρκείς και  αξιόμαχες δυνάμεις.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024