03/05/2024

Αλεξάντερ Λέντσοφ: ο Ρώσος στρατηγός που θα μπορούσε να έχει ενεργό ρόλο στη λύση του πολέμου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Αλεξάντερ Λέντσοφ γεννήθηκε το 1956 στην πόλη του Κράσνονταρ.  Το 1978 αποφοίτησε από την Σχολή Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων της πόλης Ριαζάν.  Ένα χρόνο μετά, μαζί με τη μονάδα του, ήταν ένας από τους πρώτους σοβιετικούς αξιωματικούς που εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν. Στο Αφγανιστάν παρέμεινε για δυο χρόνια και  διεξήγαγε πολλές και επικίνδυνες επιχειρήσεις χωρίς να χάσει ούτε ένα στρατιώτη του! Το 1982 έγινε ταγματάρχης στο 234ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών.

Στις 16 Ιανουαρίου 1996, μόλις  λίγες μέρες μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Ντέιτον μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας, αναπτύχθηκε σε όλη τη βοσνιακή επικράτεια η IFOR (ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ). Στη Νατοϊκή δύναμη υπαγόταν και η 106η ρωσική αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, διοικητής της οποίας ήταν ο Αλεξάντερ Λέντσοφ.  Οι ρωσικές δυνάμεις εντάχθηκαν στον αμερικανικό τομέα. Ο ίδιος ο Λέντσοφ ήταν σε συνεχή επαφή  με τον διοικητή του αμερικανικού τμήματος της IFOR,  υποστράτηγο Γουίλιαμ Νας. Τα ρωσικά στρατεύματα ανέπτυξαν πολύ στενή σχέση με τη σερβική κοινότητα της Βοσνίας. Τις πρώτες εβδομάδες παραμονής της στη Βοσνία η μονάδα εξουδετέρωσης ναρκών της ρωσικής ταξιαρχίας  απενεργοποίησε πάνω από 3.000 νάρκες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, o Λέντσοφ γίνεται ο πρώτος υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός που έφτασε στην Ουκρανία. Εκείνη την εποχή υπηρετούσε στην ομάδα του ΟΑΣΕ που παρακολουθούσε την εφαρμογή των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Στις 24 Μαρτίου 2015, κατά τη διάρκεια περιπολίας με την ομάδα του στη Νεκρή Ζώνη, ο Λέντσοφ δέχτηκε πυρά από τον Ουκρανικό Στρατό. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το επεισόδιο δεν γενικεύτηκε. Στις 23 Μαΐου ο Λέντσοφ γίνεται πάλι στόχος για τους Ουκρανούς. Κατά τη διάρκεια περιπολίας μεταξύ των χωριών Gorlovka και Mayorsk το αυτοκίνητο του Ρώσου αντιστράτηγου δέχτηκε σφοδρά πυρά, αλλά και πάλι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε.

Στις 10 Αυγούστου 2015 ο Ουκρανικός Στρατός με ανακοίνωση του παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις κατά του κλιμακίου του ΟΑΣΕ οφείλονταν στην παρουσία του Αλεξάντερ Λέντσοφ στην διεθνή δύναμη. Για τους Ουκρανούς ο Λέντσοφ αποτελούσε έναν βασικό στόχο που έπρεπε να εξουδετερωθεί!  Την επόμενη μέρα, ο Ρώσος αντιστράτηγος απάντησε στους ισχυρισμούς του Κιέβου τονίζοντας ότι δραστηριοποιείται στην  περιοχή του Ashuluk, η οποία όμως βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από το πεδίο σύγκρουσης των ουκρανικών δυνάμεων με τους ρωσόφωνους αποσχιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στις 28 Αυγούστου 2015 η SBU (Μυστικές Υπηρεσίες  της Ουκρανίας) δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ρωσόφωνοι αποσχιστές είχαν δημιουργήσει δυο σώματα στρατού που δρούσαν υπό την άμεση επίβλεψη Ρώσων αξιωματικών. Ένας εκ των συντονιστών των ενεργειών των δυο σωμάτων ήταν ο Αλεξάντερ Λέντσοφ.

Tο 2016 ο Λέντσοφ υπηρέτησε στο μέτωπο της Συρίας. Στις 26 Απριλίου 2023 ανέλαβε διοικητής του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα από το 2020 έχει στήσει 30 παρατηρητήρια σε όλο το μέτωπο και παρακολουθεί στενά την κατάπαυση του πυρός.  Στις 28-4-2023 ο Λέντσοφ είχε την πρώτη του συνάντηση με τον υπουργό άμυνας της Αρμενίας, Σουρέν Παπικιάν. Ο Παπικιάν ζήτησε από τον  Λέντσοφ να πιέσει την αζέρικη ηγεσία για πιστή τήρηση των συμφωνιών της 9ης Νοεμβρίου 2020.

Συμπεράσματα

Ο Λέντσοφ είναι ένας από τους πλέον  μάχιμους και έμπειρους  αξιωματικούς του Ρωσικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε με τις ΗΠΑ  περιόδους  καλής συνεργασίας αλλά και περιόδους μεγάλης έντασης. Πάντως, δεν έχει συμμετάσχει στον  πόλεμο της Ουκρανίας, και συνεπώς δεν έχει βγει ένταλμα σύλληψης από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης εναντίον του. Έτσι θα μπορούσε στο μέλλον να σταλεί από την Ρωσία στην Ευρώπη για να διαπραγματευτεί μια λύση στο ουκρανικό ζήτημα. Στις ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι η Ουκρανία δε μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ρωσία και το ενδεχόμενο δημιουργίας λαϊκού κινήματος με σκοπό την ανατροπή του Πούτιν απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Πιθανότερο σενάριο είναι  η Δύση να θέλει ο πόλεμος στην Ουκρανία να λήξει με κάποια αμοιβαία  αποδεκτή πολιτική λύση,  με τον Ουκρανικό Στρατό να είναι όσο πιο ισχυρός γίνεται στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Κι εκεί, ο Λέντσοφ μπορεί να έχει ενεργό ρόλο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024