03/05/2024

Τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν Ερντογάν στο Σότσι

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Χωρίς λευκό καπνό για επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία με τα σιτηρά έληξε η σημερινή συνάντηση του Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν. Μάλιστα παρακολουθώντας και στιγμιότυπα καθώς και την συνέντευξη Τύπου από την γλώσσα του σώματος ήταν φανερό ότι ο Ερντογάν δεν πήρε αυτό που ήθελε.

 

Δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν:

  1. Οι διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα, εξετάστηκαν όλα τα βασικά θέματα.
  2. Η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσεται με επιτυχία σε όλους τους τομείς. Υπάρχει τάση για ενεργή χρήση των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς, το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ μειώνεται.
  3. Η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να παρέχει αέριο στην Τουρκία, είμαστε αξιόπιστος προμηθευτής. Ωστόσο, ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream έχει δεχτεί επανειλημμένα επίθεση από drones.
  4. Η Ρωσία αναγκάστηκε στην πραγματικότητα να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς η Δύση δεν παρείχε πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές στους Ρώσους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.
  5. Οι δυτικές χώρες εξαπάτησαν τη Ρωσία σχετικά με τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της συμφωνίας για τα σιτηρά. Ταυτόχρονα, η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συζήτηση για τη συμφωνία σιτηρών μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τη Δύση.
  6. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να παραδώσει έως και ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στα τουρκικά λιμάνια με προνομιακούς όρους με περαιτέρω δωρεάν μεταφορά σε φτωχές χώρες με τη βοήθεια του Κατάρ

Δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν:

  1. Δεν υπάρχει επί του παρόντος εναλλακτική λύση στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
  2. Η νέα συμφωνία στο πλαίσιο της συμφωνίας σιτηρών μπορεί να συμβάλει στην ανανέωσή της
  3. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προμηθεύσει τις φτωχές χώρες με ρωσικά σιτηρά σε μορφή αλεύρου.
  4. Κατά την τελευταία συνάντηση συζητήθηκε η κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη και η τρέχουσα πρόοδος στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu.

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

  1. Στις συνομιλίες στο Σότσι δεν συζητήθηκε η ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.
  2. Υπάρχει πιθανότητα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Τα παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα στον Ερντογάν που ήθελε πριν τη συνάντηση των G20 στην Ινδία και ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ να φανεί ως μεσολαβητής, μειώνοντας την αξία της Τουρκίας για τη Δύση.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές στο AL MONITOR, ο Ερντογάν μετά από όσα είχαν συμβεί στα κατεχόμενα με τις επιθέσεις των Τούρκων ήθελε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη έχοντας τον ρόλο της χώρας που μπορεί να επέμβει στο ρωσο-ουκρανικό.

Ο Βόσπορος έχει πάψει να είναι η μόνη διέξοδος στη Ρωσία. Τον Αύγουστο, το πρώτο ρωσικό τρένο που μετέφερε εμπορικό φορτίο έφτασε στο Ιράν μέσω της συνοριακής διέλευσης Incheh-Borun με το Τουρκμενιστάν καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς και στη συνέχεια για τη Σαουδική Αραβία.

Η διαδρομή, μέρος του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να εξάγει αγαθά στη Σαουδική Αραβία με σχεδόν το ήμισυ του συνηθισμένου κόστους σε τελωνειακούς δασμούς. Ξεχωριστά, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου άρχισαν να μετατοπίζονται από την Αζοφική, την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα σε λιμάνια της Βαλτικής και της Άπω Ανατολής.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024