01/05/2024

Ο «εγκέφαλος» του προγράμματος εκπαίδευσης των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων

source: https://www.kyivpost.com/post/8744

Serhiy Kryvonos: Ο προστάτης της ηγεσίας του Ουκρανικού Στρατού στο Ιράκ και ένας εκ των δημιουργών των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων

 

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Δημοσιογράφος

Η ρωσική εισβολή διαρκεί περίπου 591 μέρες. Οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων παίζουν καίριο ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Μέχρι το 2014 οι Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις είχαν ελλιπές επίπεδο εκπαίδευσης και αξιοπιστίας.  Μετά την  προσάρτηση της Κριμαίας, ο πρόεδρος Ποροσένκο έριξε ιδιαίτερο  βάρος στη δημιουργία αξιόλογων σωμάτων ειδικών επιχειρήσεων. Ο στρατηγός Serhiy Kryvonos με εντολή του προέδρου Ποροσένκο ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.

Ο Serhiy Kryvonos είναι από τους πιο εμπειροπόλεμους αξιωματικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων.  Γεννήθηκε το 1970 στην πόλη της Πολτάβας και προερχόταν από  οικογένεια εργατών.  Το 1988 εντάχθηκε στο στρατό της τότε Σοβιετικής Ένωσης. 

Το 1990 κατατάχτηκε στη σχολή συνδυασμένων δυνάμεων η οποία έδρευε στο Κίεβο. Αποφοίτησε το 1993 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Το 1994 υπηρέτησε στην 10η ταξιαρχία. Η Κριμαία, εκείνη την περίοδο, ήταν μια καθαρά στρατοκρατούμενη περιοχή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο Serhiy Kryvonos αμειβόταν με 15 δολάρια το μήνα. Το συγκεκριμένο ποσό ήταν ο μέσος μισθός ενός Ουκρανού αξιωματικού.

Το 1999 αποφάσισε να κάνει ένα καινούργιο βήμα στην καριέρα του και είχε την πρώτη του επαφή με τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε στην 8η ουκρανική ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων. Την 19η Μαρτίου 2003 ξεκίνησε ο πόλεμος του Ιράκ.

Η θητεία του στο Ιράκ

Μετά την κατάληψη της Βαγδάτης από τον αμερικανικό στρατό δημιουργήθηκε η Multi National Force (Διεθνής συνασπισμός). Ο Serhiy Kryvonos ήταν ένας από τους πρώτους Ουκρανούς στρατιωτικούς που έφτασαν στο Ιράκ. Υπηρέτησε δύο φορές στην πολυτάραχη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο Ουκρανός υπολοχαγός με μια ομάδα 4 συναδέλφων του φρουρούσαν νυχθημερόν την ηγεσία του Ουκρανικού τμήματος της Multi National Force.

Η συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου και η δημιουργία μάχιμων Ουκρανικών τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων  

Τον Φεβρουάριο του 2014 μετά από εξέγερση –πραξικόπημα του λαού της δυτικής Ουκρανίας, η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.  Το Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.  Αμέσως μετά άρχισε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία κατά των ρωσόφωνων αποσχιστών, οι οποίοι απαιτούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (με στόχο να πετύχουν την προσάρτησή τους στη Ρωσία).  

Ο Kryvonos τοποθετήθηκε στο μέτωπο του Κραματόρσκ. Παράλληλα, η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης ήταν ένας από τους κύριους στόχους των ρωσόφωνων αποσχιστών. Ο Kryvonos υπερασπίστηκε αποτελεσματικά για 45 ολόκληρες μέρες την πόλη του Κραματόρσκ, προξενώντας σημαντικές απώλειες στου ρωσόφωνους αποσχιστές.

Στις 7 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε διοικητής του κλάδου ειδικών επιχειρήσεων του Ουκρανικού ΓΕΕΘΑ, και ήταν ο «εγκέφαλος» του προγράμματος εκπαίδευσης των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Στις 5 Ιανουαρίου 2016 έγινε υποδιοικητής των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία  

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ουκρανία βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της, όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία. Και ένας από τους κύριους στόχους της ήταν το αεροδρόμιο Χοστομέλ του Κιέβου.  Το αεροδρόμιο Χοστομέλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο οι ρώσοι στρατιώτες λίγες μέρες μετά το εγκατέλειψαν, λόγω της συντριβής του 331ου  συντάγματος αλεξιπτωτιστών.  

Λίγους μήνες μετά, συνέβη ένα αναπάντεχο γεγονός: τον Αύγουστο του 2022, ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά του Serhiy Kryvonos, καθώς η ουκρανική δικαιοσύνη και η ηγεσία των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρούσε ότι ανέλαβε παρανόμως την υπεράσπιση του συγκεκριμένου αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός στρατηγός κατηγορείται ότι παραβίασε το άρθρο 5 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα περί υπέρβασης εξουσίας από στρατιωτικό αξιωματούχο. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι απλώς έδρασε με βάση τις εντολές που έλαβε από το πρόεδρο Ζελένσκι.

Το Φεβρουάριο του 2023 ο Serhiy Kryvonos ανακοίνωσε ότι  χάρη στην αντίσταση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο πόλεμος έφτασε μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο από το Φεβρουάριο του 2023 άρχιζε να επιστρατεύει προσωπικό από μεγάλες πόλεις και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγία Πετρούπολη. Μιλώντας για την κατάσταση στο Μπαχμούτ την χαρακτήρισε δραματική και τόνισε ότι οι υπερασπιστές πρέπει να πολεμήσουν όσο μπορούν ώστε να αποφευχθεί η προέλαση του ρωσικού στρατού στο Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ.

Συμπεράσματα: ο Serhiy Kryvonos έπαιξε καίριο ρόλο στη δημιουργία των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων. Τα αποτελέσματα του έργου που έκανε από το 2014 -2020 είναι εμφανή,  καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο  οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού  έχουν προξενήσει τεράστιες σημαντικές  στις ρωσικές δυνάμεις .Κατά την εκτίμηση μου,  είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ουκρανικής αντίστασης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024