02/05/2024

Ο Άσαντ θα επισκεφθεί την Κίνα

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα επισκεφθεί την Κίνα την Πέμπτη, σηματοδοτώντας το πρώτο ταξίδι του  στη Λαϊκή Δημοκρατία από το 2004, καθώς αυξάνεται η επιρροή του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή.

Ο Άσαντ και η Πρώτη Κυρία της Συρίας, Άσμα αλ Άσαντ ταξιδεύουν στην Κίνα μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ο Άσαντ και ο Σι θα πραγματοποιήσουν μια συριο-κινεζική σύνοδο και ο Άσαντ θα έχει πρόσθετες συναντήσεις στo Πεκίνο καθώς και στη πόλη Χανγκζού στα ανατολικά. Η αντιπροσωπεία του Άσαντ θα περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Fayssal Mikdad και τον υπουργό Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου Mohammad Samer al-Khalil, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Συρίας-Κίνας, καθώς είναι η πρώτη του Άσαντ στην Κίνα από το 2004. Αυτό το ταξίδι ήταν το πρώτο αρχηγού κράτους της Συρίας από τότε που η Συρία δημιούργησε σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία το 1956, σύμφωνα με το Reuters.

Οι σχέσεις της Συρίας με την Κίνα έχουν βελτιωθεί εδώ και αρκετό καιρό, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο. Το 2020, η Κίνα και η Ρωσία άρχισαν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να κλείσουν τρεις από τις τέσσερις διασυνοριακές οδούς βοήθειας από την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία σε περιοχές της Συρίας εκτός κυβερνητικού ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί μέσω Δαμασκού. Το ψήφισμα που επέτρεπε την παροχή βοήθειας μέσω της μοναδικής εναπομείνασας διέλευσης, στο Bab al-Hawa, στα τουρκικά σύνορα έληξε τον Ιούλιο, αλλά η συριακή κυβέρνηση είπε τότε ότι η βοήθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί για έξι μήνες.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Συρία προσχώρησε στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας για παγκόσμιες υποδομές στις αρχές του 2022.

Η Κίνα πλησιάζει επίσης το Ιράν, βασικό σύμμαχο του Άσαντ. Τον Μάιο, ο Άσαντ και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι εξέδωσαν κοινή δήλωση επαινώντας την Κίνα για τη μεσολάβηση της συμφωνίας του Μαρτίου που επανέφερε τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η δήλωση έγινε κατά την επίσκεψη του Ραΐσι στη Δαμασκό. Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα αυξάνονται επίσης.

Το ταξίδι αντιπροσωπεύει επίσης τη βελτιωμένη θέση της Συρίας στη διεθνή τάξη. Από την έναρξη των μαχών το 2011, ο Άσαντ ταξίδεψε μόνο στη συμμαχική Ρωσία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το SANA δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι, αλλά η συμμετοχή του  υπουργού Οικονομίας θα μπορούσε να υποδεικνύει τα οικονομικά κίνητρα της επίσκεψης. Επιπλέον, η πόλη Χανγκζού θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κόμβους της Κίνας και ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba εδρεύει στην πόλη.

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Συρίας δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η Κίνα εξήγαγε 482 εκατομμύρια δολάρια στη Συρία το 2021, με τη μεγαλύτερη εξαγωγή να είναι το ρύζι. Η Συρία εξήγαγε μόλις 1,21 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα εκείνο το έτος, περίπου το 30% των οποίων ήταν σαπούνι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας.  Οι δεσμοί της Κίνας με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή ενισχύονται ταχέως, ιδιαίτερα εκείνοι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ Mubadala άνοιξε γραφείο στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας ανακοίνωσαν επίσης συμφωνία συνεργασίας νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024