28/04/2024

Η αύξηση της βίας στη Σουηδία ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής

A suburb of Stockholm, where gun crime has surged recently. (Photo: The Wall Street Journal )

Μόλις το 2003, η Σουηδία είχε έναν από τους χαμηλότερους θανάτους από πυροβολισμούςστην Ευρώπη, αλλά μέχρι το 2021 είχε έναν από τους υψηλότερους. Μια έκθεση του σουηδικού εθνικού συμβουλίου για την πρόληψη του εγκλήματος (BRA) διαπίστωσε ότι η ένοπλη βία σκοτώνει τέσσερις ανθρώπους ανά εκατομμύριο στη Σουηδία – υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 1,6 θανάτων ανά εκατομμύριο.

Πέρυσι 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σ΄έναν πληθυσμό μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια. Στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, το ποσοστό δολοφονιών με όπλο είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Λονδίνου. Η βαρβαρότητα της βίας αυξάνεται επίσης – συμπεριλαμβανομένης της συγκλονιστικής περίπτωσης της συζύγου ενός μέλους συμμορίας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο δρόμο ενώ κρατούσε στην αγκαλιά της το νεογέννητο παιδί της.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες»

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία. Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν κατάφερε να ξυπνήσει ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον σε μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος την περασμένη εβδομάδα. «Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες».

Μέσα σε μόλις 12 ώρες την περασμένη εβδομάδα, ένας 18χρονος ράπερ εκτελέστηκε σε ένα αθλητικό γήπεδο κοντά στη Στοκχόλμη, ένας δεύτερος άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε η 25χρονη γυναίκα στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Ουψάλα, περίπου 70 χλμ βόρεια της Στοκχόλμης.

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον. «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Η κατάσταση, είπε, είναι τώρα τόσο άσχημη που η αστυνομία χρειάζεται υποστήριξη από τον στρατό. Δεν είναι ακόμη σαφές τί ακριβώς θα κληθεί να κάνει ο στρατός, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποστήριξη με επιτήρηση, βοήθεια με υλικοτεχνική υποστήριξη και οχήματα και δεξιότητες συνεισφοράς. Ο αρχηγός της αστυνομίας λέει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν την αστυνομία, κάτι που θα απαιτούσε επίσης αλλαγή του νόμου.

«Οι άνθρωποι μιλούν για μια μεγάλη αλλαγή στις συμμορίες το 2015, και από τότε αυξάνεται σταθερά», λέει η Miranda. Θεωρείται ότι έχει χτυπήσει μια ιδιαίτερα θανατηφόρα κορυφή τους τελευταίους μήνες λόγω μιας μάχης για έλεγχο εντός και μεταξύ των πιο διαβόητων συμμοριών των χωρών: Foxtrot και Dalen.

«Οι άνθρωποι μιλούν για μια μεγάλη αλλαγή στις συμμορίες το 2015, και από τότε αυξάνεται σταθερά», σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία. Η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της μάχης για έλεγχο εντός και μεταξύ των πιο διαβόητων συμμοριών της χώρας: Foxtrot και Dalen.

https://www.krimfup.se/

Ποια είναι η Κουρδική Αλεπού;

Ο ηγέτης της συμμορίας Foxtrot, Rawa Majid – επίσης γνωστός ως Κουρδική Αλεπού (Rawa, μοιάζει με τη σουηδική λέξη για το ζώο: räv) – είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους της Σουηδίας και αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για εγκλήματα ναρκωτικών και «προετοιμασία για φόνο».

Ο Majid, του οποίου οι γονείς μετακόμισαν από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Ουψάλα όταν ήταν ενός μηνός, μετακόμισε στην Τουρκία για να αποφύγει την έκδοση. Συνεχίζει να διευθύνει τη συμμορία από απόσταση από την Κωνσταντινούπολη και η βία τον ακολούθησε τώρα εκεί, σύμφωνα με το SVT της Σουηδίας.

Οι εσωτερικές διαμάχες στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης πιστεύεται ότι οδήγησαν στη διάσπασή της σε δύο αντίπαλες φατριές που αντιμάχονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών. Αυτός ο πόλεμος συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση των «χτυπημάτων» με εκρηκτικούς μηχανισμούς και θανατηφόρους πυροβολισμούς που αποτελούν πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα. Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές στοχεύουν στον εκφοβισμό των μελών αντίπαλων συμμοριών ή φατριων και των συγγενών τους, ωστόσο πολλές είναι και οι παράπλευρες απώλειες, με αθώους πολίτες που δεν έχουν καμία σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα να χάνουν τη ζωή τους.

Ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας λέει ότι τα περισσότερα όπλα στη Σουηδία προέρχονται από τα Βαλκάνια και μεταφέρονται λαθραία στη Σουηδία –όπως και τα ναρκωτικά– μέσω των αφύλακτων χερσαίων συνόρων μήκους 2.211 χιλιομέτρων και 3.218 χιλιομέτρων ακτών.

Μεγάλο μέρος της διακίνησης ναρκωτικών, της δραστηριότητας συμμοριών και ακόμη και των δολοφονιών πραγματοποιούνται από νέους που στρατολογούνται από τις στερημένες κοινότητες μεταναστών της Σουηδίας, γεγονός που έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μακροχρόνιων Σουηδών κατοίκων και των μεταναστών. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σουηδίας Anders Thornberg εκτιμά ότι περίπου 13.000 άνθρωποι συνδέονται με τον εγκληματικό υπόκοσμο της Σουηδίας. «Πολλά αγόρια ηλικίας μεταξύ 13 και 15 ετών έχουν σκοτωθεί», είπε τον περασμένο μήνα. «Από τη σκοπιά των εγκληματιών, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη στρατολόγηση νέων. Ένα παιδί δεν ελέγχεται από την αστυνομία με τον ίδιο τρόπο όπως ένας ενήλικας. Ούτε ένα παιδί μπορεί να καταδικαστεί για έγκλημα. Ένα νέο άτομο μπορεί επίσης να είναι πιο εύκολο να επηρεαστεί και να εκμεταλλευτεί.»

Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, άτομα κάτω των 21 ετών θα πρέπει να φυλακίζονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το παιχνίδι ευθυνών

Η αντιμετώπιση του κύματος της εγκληματικότητας υπήρξε βασικό πεδίο μάχης στη σουηδική πολιτική και οι αναλυτές λένε ότι οδήγησε εν μέρει στην ανάληψη της εξουσίας από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κρίστερσον πέρυσι με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (SD).

Ο Κρίστερσον κατηγόρησε την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για «πολιτική αφέλεια και αναισθησία που μας έφερε εδώ».

«Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και η αποτυχημένη προσπάθεια ένταξης που μας έφερε εδώ», είπε. «Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι παράλληλες κοινωνίες τροφοδοτούν τις εγκληματικές συμμορίες. Εκεί μπορούν ανελέητα να στρατολογήσουν παιδιά και να τα εκπαιδεύσουν ως μελλοντικούς δολοφόνους».

Ο ηγέτης του SD Jimmie Åkesson, ο οποίος στο παρελθόν έχει ζητήσει δράση παρόμοια με τον στρατιωτικό νόμο, συμπεριλαμβανομένων απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιόδους αναταραχών, είπε ότι η «υψηλότερη προτεραιότητα του κόμματός του αυτή τη στιγμή είναι να επιτύχει το ελάχιστο επίπεδο νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση που σχετίζεται με το άσυλο».

Η Magdalena Andersson, ηγέτης των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι δεν ήταν αντίθετη στο να καλέσει τον στρατό για να βοηθήσει με «το χειρότερο σενάριο που μπορεί να φανταστεί κανείς σε μια ανοιχτή, ελεύθερη και αξιοπρεπή κοινωνία». Αλλά είπε ότι πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα για την προστασία των ευάλωτων νέων από τη στρατολόγηση από συμμορίες.

«Αυτή δεν είναι η Σουηδία», είπε «δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία».

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024