28/04/2024

Ντάνιελ Χοκάνσον: Ο άνθρωπος ειδικών αποστολών του αμερικανικού στρατού

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Ντάννιελ Χόκανσον είναι διοικητής της αμερικανικής εθνικής φρουράς από το 2019 μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έζησε δραματικές στιγμές, όπως η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ενώ κλήθηκε να διαχειριστεί  και την πανδημία. Αποδεικνύοντας κάθε φορά ότι είναι ένας ιδιαίτερα ικανός στρατιωτικός.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1963. Αποφοίτησε από το West Point το 1986 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού.  Το 1989 βρέθηκε για πρώτη φορά σε πεδίο μάχης, συμμετέχοντας στην αμερικανική εισβολή στον  Παναμά. Στόχος της αμερικανικής εισβολής  ήταν η ανατροπή του προέδρου της χώρας Μάνουελ Νοριέγκα . Ο πρόεδρος Μπους δικαιολόγησε την εισβολή χαρακτηρίζοντας  τον Νοριέγκα ένα από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών ο οποίος είχε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του αμερικανικού λαού. Οι αμερικανοί συνέλαβαν το Νοριέγκα και το καταδίκασαν σε φυλάκιση 40ετών. Το 2011 εκδόθηκε στο Παναμά όπου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 60 ετών  για την εξαφάνιση 3 πολιτικών του αντιπάλων. Πρόκειται για τους Ούγκο Σπανταφόρα, Ελιοντόρο Πορτουγκάλ, Μοϊζές Γκιρολντί. Ο Νοριέγκα πέθανε στις φυλακές του Παναμά το 2017.

Το 2009 έγινε διοικητής της 41η ταξιαρχίας της αμερικανικής εθνοφρουράς και έφτασε στο Ιράκ. Με τη μονάδα του είχαν αναλάβει την ασφάλεια ανώτερων αξιωματικών της Multi National Force, κατά τις συναντήσεις τους με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Στις 25 Μαΐου 2020 ως υπαρχηγός της αμερικανικής εθνοφρουράς κλήθηκε να διαχειριστεί τη λαϊκή εξέγερση που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ. Ο Χόκανσον έβγαλε μικρές δυνάμεις της αμερικανικής εθνοφρουράς με αποστολή την προστασία των περιουσιών των πολιτών και την ειρηνική διεξαγωγή και εξέλιξη των διαδηλώσεων.

Η ανάληψη της ηγεσίας της αμερικανικής εθνικής φρουράς

Στις 21 Ιουλίου 2020 εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του για την ηγεσία της αμερικανικής εθνικής φρουράς.  Ο Χόκανσον αναλάμβανε τη διοίκηση της εθνικής φρουράς των ΗΠΑ σε μια στιγμή που η πανδημία Covid 19 βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί εθνοφρουροί  είχαν επιστρατευτεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον αμερικανικό λαό.

Το Δεκέμβριο του 2020 βγήκαν οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων για την αντιμετώπιση του Κορωνοιού( PHIZER, MODERNA). Η αμερικανική εθνοφρουρά ανέλαβε την  προώθηση των εμβολίων αυτών σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Η  εισβολή στο Καπιτώλιο

Το Νοέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ διεξήχθησαν εκλογές στις οποίες επικράτησε ο Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τράμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ  δεν αναγνώρισε την ήττα του και προσπάθησε ( με νομικά μέσα)  να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα των προσπαθειών του ήταν η εισβολή φανατικών οπαδών του μέσα  στο Καπιτώλιο. Ο Ντάνιελ Χόκανσον συγκλονίστηκε με την επίθεση στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας. Παρόλα αυτά,  o αμερικανός στρατηγός δεν ήθελε να εμπλέξει την εθνοφρουρά σε ένα εσωτερικό ζήτημα . Μετά από πολλές πιέσεις επιστράτευσε τελικά   περίπου 1700 αμερικανούς εθνοφρουρούς, οι οποίοι προέρχονταν από την  πολιτεία του Μίσιγκαν.

Οι δυνάμεις της αμερικανικής εθνοφρουράς είχαν δευτερεύοντα ρόλο στις επιχειρήσεις και συνεργάστηκαν στενά με το FBI  και την αστυνομία του Καπιτώλιου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με το τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας. Ο Ντάνιελ Χόκανσον δημιούργησε αμέσως δύναμη 15.600 ατόμων, η οποία ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περίπου 6.000 αμερικανοί εθνοφρουροί εργάστηκαν στα νοσοκομεία σε όλη την αμερικανική επικράτεια, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κρίση στην Ουκρανία

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία . Η αμερικανική εθνική φρουρά είχε αναλάβει την εκπαίδευση σημαντικών μονάδων του Ουκρανικού στρατού. Λίγες μέρες πριν την εισβολή, απέσυρε για λόγους ασφαλείας το τμήμα της εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας,  το οποίο δραστηριοποιούταν στην Ουκρανική επικράτεια. Μέχρι σήμερα η αμερικανική εθνοφρουρά εκπαιδεύει μεγάλες ουκρανικές μονάδες, αλλά  εκτός Ουκρανικού εδάφους. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι ο Χόκανσον είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αντιμετώπισης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χάρις στην συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της αμερικανικής εθνοφρουράς και του Ουκρανικού στρατού  έχει εξασφαλιστεί η αντοχή των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις 22 Ιουνίου 2022 ο Ντάνιελ Χόκανσον έκανε ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο ταξίδι στη Μολδαβία .Εκεί,  υπάρχει ο ρωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας και το ενδεχόμενο ξεσηκωμού του ρωσόφωνου πληθυσμού  είναι έντονο.  Στις συζητήσεις του με την  στρατιωτική ηγεσία της Μολδαβίας , ο Αμερικανός στρατηγός  διαβεβαίωσε τους Μολδαβούς συναδέλφους τους  ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό τους όποτε και αν χρειαστεί.

Συμπεράσματα

 Ο Ντάνιελ Χόκανσον κατά την εκτίμηση μου χειρίστηκε με επιτυχία  τρία μη πολεμικά ζητήματα, αλλά σημαντικά για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ .

1) Την πανδημία που είχε προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις τάξεις του αμερικανικού πληθυσμού

2) Τη δολοφονία του Τζώρτζ Φλόιντ και   

3) Την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Αμερικανός στρατηγός  χάρη στη δράση του κατάφερε να φέρει σταθερότητα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου ο διχασμός κυριαρχεί. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντική η συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο η απόφαση του Κογκρέσου να σταματήσει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον Αμερικανό στρατηγό. Διότι θα πρέπει να εξηγήσει στους βουλευτές ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς κατά της Ρωσίας, ενισχύεται το σενάριο για τη  δημιουργία εξέγερσης στο εσωτερικό της Ρωσίας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή του προέδρου Πούτιν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024