27/04/2024

Στοιχεία για την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Το παρακάτω κείμενο αφορά την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και ειδικά το στρατιωτικό σκέλος της.

Το πλήρες όνομα της όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνάμεις είναι το Hamas -Εzz Al-Din al-Qassem Brigade. Σε συντομία Hamas IDQ. Αυτές ιδρύθηκαν το 1992 ως βραχίονας υποστήριξης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς που με την σειρά της ανήλθε στην επιφάνεια κάπου στα 1980ς με ιδρυτή τον Σεΐχη Ahmed Yassin (1987) μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο σημερινός αρχηγός της Hamas Ismail Haniyeh βρίσκεται μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας.

 

Η Χαμάς άρχισε να χρησιμοποιεί βομβιστές αυτοκτονίας τον Απρίλιο του 1993, πέντε μήνες πριν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο από το Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η Χαμάς εξακολουθεί να αντιτίθεται στις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες καθιέρωσαν την τρέχουσα Παλαιστινιακή Αρχή για τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς έχει επίσης ένα κλάδο ασφαλείας, γνωστό ως Εκτελεστική Δύναμη, που δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Φατάχ μετά την εκλογή τους στην κυβέρνηση. Μια δύναμη που ειδικά μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της οργάνωσης ως κυρίαρχη, κατάφερε συντριπτικά χτυπήματα κατά των αντιπάλων της στην Φατάχ και ειδικότερα στους ανταγωνιστές στο PLC (επιτροπή των Παλαιστίνιων που είχε δημιουργηθεί κατά την διάρκεια κυριαρχίας του Αραφάτ). Η σύγκρουση τους ξεκίνησε το 2007 και έληξε κάπου το 2014 φέρνοντας στη θέση προέδρου τον Μαχμούτ Αμπάς ως πρόσωπο κοινής αποδοχής μέχρι να αποφασιστεί κάτι άλλο. Έκτοτε δεν έχουν ξαναγίνει εκλογές.

Χαρακτηριστικά

  • Φέρουν συνήθως μαύρη κουκούλα με πράσινο χαρακτηριστικό μαντήλι γύρω από το κεφάλι με την ονομασία της οργάνωσης τους στα αραβικά (Ezz Al-Din Al Qassam brigade) .
  • Είναι εκπαιδευμένοι σε διάφορα όπλα και τακτικές μοντέρνου ανορθόδοξου πολέμου.
  • Λειτουργούν σε σχηματισμό μικρών πυρήνων σε «πλεούμενα δίκτυα» (floating networks) χωρίς κάποια συγκεκριμένη βάση ή απευθείας ιεραρχική εξάρτηση σε επίπεδο εντολών. Οι δράσεις τους γίνονται συγχρονισμένα μέσω «έμπιστων δικτύων επικοινωνίας» και πάντα σε επίπεδο αρχηγού πυρήνων και μόνο. Τα στελέχη δεν γνωρίζουν το ένα το άλλο ώστε να υπάρχει προστασία στην αναγνώριση τους. (Corporate Group Cell structure)
  • Είναι Σουνιτική οργάνωση εθνικιστών/φονταμενταλιστών.

Ο σκοπός της οργάνωσης είναι να καταστραφεί το κράτος του Ισραήλ καθώς δεν το αναγνωρίζουν και την θέση του να πάρει το Παλαιστινιακό κράτος ως μόνη αποδεκτή οντότητα. Αναλυτικά:

  • Ίδρυση Ισλαμικού Κράτους εντός των ιστορικών συνόρων της Παλαιστίνης.
  • Καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.
  • Αντικατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) με μια κυβέρνηση που ελέγχεται από τη Χαμάς τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας

Η οργάνωση φέρεται να αριθμεί περί τις 7.000-10.000 ένοπλα μέλη που υπολογίζεται ότι αποτελούν μέρος των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassam, με πάνω από 20.000 εφέδρους και 9.000 στρατιώτες στην Εκτελεστική Δύναμη

Συνεργασίες-Συμμαχίες

Η οργάνωση μέχρι και τις αρχές του 2018 φερόταν να έχει σχέσεις με τις παρακάτω οργανώσεις στο σχεδιάγραμμα. Αυτό άλλαξε κάπου στο 2019 και προστέθηκαν οι οργανώσεις της Χεζμπολάχ και των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Πηγή: GTD S.T.A.R.T. Maryland Database

 

Χρηματοδότηση της οργάνωσης

  • Το Ιράν αρχικά χρηματοδότησε την οργάνωση, αλλά η οικονομική του υποστήριξη μειώθηκε στο μισό το 2011 ή το 2012 λόγω των διαφορών μεταξύ της Χαμάς και της ιρανικής κυβέρνησης σχετικά με την υποστήριξη της ιρανικής κυβέρνησης στο καθεστώς Άσαντ. Σήμερα φαίνεται πώς με ειδικά επιδόματα στους Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας κυρίως που φτάνουν ακόμα και τα 450-500€ τον μήνα διατηρεί υψηλή επιρροή.
    Παράλληλα μέσω της Χεζμπολάχ φαίνεται ότι παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό , εκπαίδευση και οργάνωση , ειδικά από το 2021 και ύστερα.
  • Φιλανθρωπικά ιδρύματα/Δωρεές: Η Χαμάς λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση από διάφορους ιδιώτες δωρητές, Παλαιστίνιους ομογενείς σε όλο τον κόσμο και μέσω της ομπρέλας της οργάνωσης συγκέντρωσης κεφαλαίων, Union of Good, που δημιουργήθηκε μετά τη δεύτερη ιντιφάντα.  Η οργάνωση συνδέει διάφορες ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της. Αυτή η ομπρέλα οργάνωσης συγκέντρωσης κεφαλαίων δημιουργήθηκε με σκοπό η Χαμάς να μεταφέρει και να λαμβάνει κεφάλαια με λιγότερο άμεσο τρόπο και εκτιμάται ότι μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη Χαμάς.
  • Από την εκλογή της ομάδας το 2006 στην κυβέρνηση της Παλαιστίνης, λαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση μέσω δημόσιας χρηματοδότησης. Ωστόσο, η Χαμάς δεν έχει πρόσβαση σε καμία ξένη βοήθεια που παρέχεται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
  • Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες που φέρουν και την Τουρκία να βρίσκεται στην λίστα χρηματοδοτών της οργάνωσης αλλά και υποστήριξης στελεχών της, παρέχοντας καταφύγιο στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας καθώς και κέρδη από παράνομο εμπόριο διάφορων αντικειμένων.

Πηγές/Αναφορές:

– GTD Terrrorism Database of Maryland
– DNI office of USA
– Police National Legal Database CT

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024