28/04/2024

Νιμρόντ Αλόνι: Η περίπτωση ενός αρνητικού πρωταγωνιστή με άγνωστη κατάληξη

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 
Δημοσιογράφος 

 

Ο μάλλον άγνωστος στη Δύση Νιμρόντ Αλόνι έγινε ξαφνικά γνωστός στις 7-10 -2023. Κι αυτό, εξαιτίας της αιχμαλωσίας του από τη Χαμάς . Ωστόσο ο Ισραηλινός υποστράτηγος θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ισραηλινούς αξιωματικούς, με βαθιά γνώση γύρω από θέματα της Μέσης Ανατολής.

Ο Αλόνι γεννήθηκε το 1973 στην Ιερουσαλήμ και κατατάχτηκε στο σώμα των Ισραηλινών αλεξιπτωτιστών το 1991. Το 1998-1999 έγινε επικεφαλής ομάδας αλεξιπτωτιστών και δραστηριοποιήθηκε στην ευαίσθητη περιοχή κοντά σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου. Το 2011, μαζί με τη μονάδα του, συμμετείχε στην επιχείρηση ‘’Shin Be’’ κατά του παλαιστινιακού χωριού Αβάρτα. Στη διάρκεια της επιχείρησης, η μονάδα του προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονταν σε δολοφονίες Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων.

Το 2017 έγινε συνταγματάρχης και τοποθετήθηκε στα σύνορα Ισραήλ –Ραμάλας όπου μαζί με τους άντρες του διενέργησε μικρής έκτασης επιχειρήσεις κατά παλαιστινίων ενόπλων. Καθόλη τη διάρκεια της θητείας του, ως διοικητής της ταξιαρχίας, εκπαίδευε τη μονάδα του ώστε να μπορεί να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα, τόσο στη Γάζα κατά της Χαμάς όσο και στο Λίβανο κατά της Χεσμπολάχ.

Τον Αύγουστο του 2020 έγινε διοικητής της Ισραηλινής μεραρχίας Γάζας, κάτι που δείχνει την ξεχωριστή του παρουσία στο στράτευμα .Το 2022 ο Αλόνι ανέλαβε το συντονισμό περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ . Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία διήρκησε από της 5-7 Αυγούστου 2022, η Ισραηλινή αεροπορία εξόντωσε μεγάλο αριθμό αξιωματικών της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Αλόνι με τη μονάδα του απέκλεισαν τις περιοχές στις οποίες επιχειρούσαν οι Ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις .
Και φτάνουμε στην αποφράδα μέρα, 7η Οκτωβρίου 2023 όταν η Χαμάς, με μεγάλο αριθμό μαχητών της, επιτέθηκε κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Ισραήλ -Γάζας. Οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν με χερσαίες δυνάμεις , ενώ παράλληλα εκτόξευσαν μέσα σε μερικές ώρες πάνω από 7.000 ρουκέτες σε πολλά σημεία του Ισραήλ . Οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν να αιφνιδιάσουν πλήρως το προσωπικό της Ισραηλινής μεραρχίας της Γάζας.

Βεβαίως, και ο ίδιος ο Αλόνι έχει κατά την εκτίμηση μου σημαντικές ευθύνες για τη διείσδυση της Χαμάς στο Ισραηλινό έδαφος. Φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε πλήρως, αλλά κυρίως δεν συγκέντρωσε εγκαίρως τις αναγκαίες πληροφορείς για τις επικείμενες κινήσεις της Ισλαμικής οργάνωσης .

Η έλλειψη πληροφοριών σε συνδυασμό με την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ η οποία έγινε με 3 τρόπους:,Με αλεξίπτωτα από τη θάλασσα και από τα χερσαία σύνορα, ενώ υποστηριζόταν όπως προείπαμε και από την ρίψη ρουκετών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να υποστεί τεράστιες απώλειες.

Ως τώρα υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 700 Ισραηλινοί εκ των οποίων οι 70 στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Συμπεράσματα

Η απελευθέρωση του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς το γόητρο της Ιερουσαλήμ έχει πληγεί καίρια. Η Χαμάς με τη σύλληψη του έχει στα χέρια της έναν ικανότατο ισραηλινό αξιωματικό. Πιθανολογώ ότι η Χαμάς θα διαπραγματευτεί πολύ σκληρά την απελευθέρωση του. Ενώ θα φροντίσει η αιχμαλωσία του να δημιουργήσει ψυχολογική πίεση στους Ισραηλινούς και στη Δύση και να ρίξει το ηθικό των στρατιωτών του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024