27/04/2024

Πώς το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ

Summer Said, Benoit Faucon & Stephen Kalin
Wall Street Journal 

 

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έδωσε το τελευταίο πράσινο φως του την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βηρυτό.

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να σχεδιάσει την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ — μια επιχείρηση στην οποία έδωσαν το πράσινο φως σε συνάντηση στη Βηρυτό τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Pasdarans) του Ιράν συνεργάζονταν με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για να ενορχηστρώσουν αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές. Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Λεπτομέρειες της επιχείρησης ξεκαθαρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματικοί Pasdaran και εκπρόσωποι τεσσάρων παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, και της Χεζμπολάχ , μια σιιτική οργάνωση με μεγάλη ισχύ στον Λίβανο , ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι δεν έχουν στοιχεία για ανάμειξη της Τεχεράνης. Σε μια συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία, αυτή τη στιγμή, ότι το Ιράν σκηνοθέτησε ή βρισκόταν πίσω από την επίθεση [το Σάββατο], αλλά ξέρουμε ότι έχει στενή σχέση [με τους συμμάχους της] για μεγάλο χρονικό διάστημα».

“Δεν έχουμε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτόν το αφήγημα”, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος για τις συναντήσεις στη Βηρυτό.

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος και ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τα σχόλια ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σχετικά με την ανάμειξη του Ιράν στην προετοιμασία της επίθεσης.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η ομάδα σχεδίασε τις επιθέσεις μόνη της. «Αυτή είναι μια απόφαση των Παλαιστινίων και της Χαμάς», είπε.

Εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υποστήριξε τις επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά δεν τις επέβλεπε.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την παλαιστινιακή αντίσταση είναι αυστηρά αυτόνομες και ευθυγραμμίζονται αταλάντευτα με τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεν συμμετέχουμε στις παλαιστινιακές πρωτοβουλίες, καθώς είναι θέμα αποκλειστικά της ίδιας της Παλαιστίνης».

Εάν το Ιράν εμπλεκόταν άμεσα, η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ιερουσαλήμ θα έπαυε να διαδραματίζεται στη σκιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δεσμευτεί να στοχοποιήσουν Ιρανούς ηγέτες σε περίπτωση που η Τεχεράνη κριθεί υπεύθυνη για τη δολοφονία Ισραηλινών.

Σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό αξιωματούχο, η ευρύτερη στρατηγική των Pasdarans είναι να δημιουργήσει μια πολύπλευρη απειλή ικανή να στραγγαλίσει το Ισραήλ από όλες τις πλευρές : Χεζμπολάχ και Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο βορρά, Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Οι θάνατοι τουλάχιστον 700 Ισραηλινών έχουν επιβεβαιωθεί και η επίθεση του Σαββάτου γκρέμισε την αύρα του αήττητου του εβραϊκού κράτους. Η επίθεση άφησε τους Ισραηλινούς να αναρωτιούνται πώς οι διάσημες δυνάμεις ασφαλείας τους θα μπορούσαν να έχουν επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν, λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, έστω και έμμεσα. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν συναντήσεις στη Συρία και τον Λίβανο με άλλους ηγέτες των τρομοκρατικών ομάδων που περιβάλλουν το Ισραήλ, επομένως είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι προσπαθούσαν να συντονιστούν. Οι σύμμαχοι του Ιράν στην περιοχή μας προσπάθησαν να διαβουλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο με την Τεχεράνη», δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν.

Η Χαμάς έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν. Την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raïssi μίλησε με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ziyad al-Nakhalah, και της Χαμάς, Ismaël Haniyeh.

Το Ιράν έχει παραμερίσει άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως η ανοιχτή κόντρα του με τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, για να αφιερώσει πόρους στους Pasdarans που προορίζονται για εξωτερικές επιχειρήσεις, στον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και τον οπλισμό εχθρικών πολιτοφυλακών (μιλίτσιες) προς το Ισραήλ, ιδίως τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, δήλωσαν ανώτερα στελέχη αυτών των δύο παραστρατιωτικών ομάδων είπε.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Έχουμε πλέον ελεύθερα τα χέρια μας για να επικεντρωθούμε στη Σιωνιστική οντότητα», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος. [Το Ισραήλ] είναι πλέον πολύ απομονωμένο».

Η επίθεση είχε ως στόχο να χτυπήσει το Ισραήλ σε μια περίοδο που η χώρα φαινόταν να καταναλώνεται από εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις εντός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στοχεύει επίσης να επιβραδύνει την επιτάχυνση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ – μια προσέγγιση που το Ιράν θεωρεί απειλή -, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. .

Εκτός από τις ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήψε το εβραϊκό κράτος με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών του Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ζώνης Αμερικανών συμμάχων που θα συνδέει τρία νευραλγικά κέντρα του παγκόσμιου εμπορίου: το κανάλι του Σουέζ, τα στενά του Ορμούζ και του Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, που συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα με την Αραβική Θάλασσα, εξηγεί ο Hussein Ibish, ερευνητής στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Αυτά θα ήταν πολύ άσχημα νέα για το Ιράν», λέει ο κ. Ibish. «Εάν τα καταφέρουν, το διπλωματικό σκηνικό θα αλλάξει ριζικά εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Ο Ismail Qaani, επικεφαλής της Δύναμης Al-Quds – της ένοπλης πτέρυγας των Pasdaran στο εξωτερικό – έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συγκέντρωση των διεθνών συμμάχων του Ιράν υπό μια ενοποιημένη διοίκηση.

Ο Ismail Qaani άρχισε να συντονίζει πολλές μιλίτσιες γύρω από το Ισραήλ τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λίβανο, ανέφερε η Wall Street Journal. Ήταν σε αυτή τη συνάντηση που η Χαμάς, για πρώτη φορά, συνεργάστηκε πιο στενά με άλλες ομάδες όπως την Χεζμπολάχ.

Την ίδια περίοδο, παλαιστινιακές ομάδες εξαπέλυσαν μια ασυνήθιστη σειρά μεμονωμένων επιδρομών στο Ισραήλ από τον Λίβανο και τη Γάζα, υπό την επίβλεψη της Τεχεράνης, είπε ο Ιρανός αξιωματούχος. «Ήταν μια απίστευτη επιτυχία», πρόσθεσε.

Το Ιράν υποστήριζε από καιρό τη Χαμάς, αλλά ως σουνιτική οργάνωση ήταν περιθωριοποιημένη σε σύγκριση με τους σιίτες συμμάχους της Τεχεράνης μέχρι τους τελευταίους μήνες, όταν η συνεργασία μεταξύ των παραστρατιωτικών ομάδων επιταχύνθηκε.

Εκπρόσωποι από αυτές τις οργανώσεις συναντώνταν με τους ηγέτες της Force Al-Qods τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στον Λίβανο από τον Αύγουστο για να συζητήσουν την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ και τι θα συμβεί στη συνέχεια, είπαν. Ο κ. Qaani συμμετείχε σε ορισμένες από τις συναντήσεις με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ κ. αλ-Ναχαλάχ και τον Σαλέχ αλ-Αρούρι, τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, ανέφεραν μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν παρακολούθησε τουλάχιστον δύο από αυτές τις συναντήσεις.

«Μια επίθεση αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από μήνες προετοιμασίας και δεν θα ήταν δυνατή χωρίς συντονισμό με το Ιράν», δήλωσε η Λίνα Χατίμπ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δεν παίρνει μόνη της την απόφαση να εμπλακεί σε πόλεμο χωρίς την έγκριση του Ιράν».

Η ικανότητα των παλαιστινιακών και λιβανικών πολιτοφυλακών (μιλίτσιες) να συντονιστούν με το Ιράν θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η απάντηση του Ισραήλ θα γίνει πιο ξεκάθαρη.

Η Αίγυπτος, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει στη σύγκρουση, έχει προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα πυροδοτήσει στρατιωτική απάντηση από τη Χεζμπολάχ, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές. Ισραήλ και Χεζμπολάχ αντάλλαξαν για λίγο πυρά την Κυριακή.

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ να πάρουν τα όπλα και να συμμετάσχουν στον αγώνα. Σποραδικές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στη Δυτική Όχθη, αλλά δεν έχει αναφερθεί καμία μεταξύ Αράβων και Εβραίων εντός του Ισραήλ, όπως συνέβη τον Μάιο του 2021, όταν το εβραϊκό κράτος και η Γάζα συμμετείχαν για τελευταία φορά σε μια μακρά μάχη.

Ο προαναφερόμενος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι εάν το Ιράν δεχόταν επίθεση, θα απαντούσε με πυραυλικές επιδρομές στο Ισραήλ από τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράν και θα στείλει Ιρανούς μαχητές στο Ισραήλ από τη Συρία για να επιτεθούν στις βόρειες πόλεις και στα ανατολικά του εβραϊκού κράτους.

Η υποστήριξη του Ιράν σε μια συντονισμένη ομάδα αραβικών πολιτοφυλακών (μιλίτσιες) είναι μια άσχημη εξέλιξη για το Ισραήλ. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, η Σοβιετική Ένωση ήταν ο ανώτερος προστάτης των Αράβων εχθρών του Ισραήλ και ήταν πάντα σε θέση να τους πιέσει να επιτύχουν κάποιο είδος διευθέτησης ή να μην περάσουν μια κόκκινη γραμμή, υπενθυμίζει ο Bernard Hudson, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA). ).

«Οι Σοβιετικοί δεν είδαν ποτέ το Ισραήλ ως ορκισμένο εχθρό. Οι Ιρανοί ηγέτες το θεωρούν ξεκάθαρα ως τέτοιο», καταλήγει ο M. Hudson.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024