27/04/2024

Ερζί Χαλέβι: ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ

 

Η λαμπρή στρατιωτική καριέρα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ που επισκιάστηκε από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Ο Ερζί Χαλέβι είναι ένας από τους Ισραηλινούς αξιωματικούς που δίνει, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ιδιαίτερο βάρος στη συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και των μυστικών υπηρεσιών.  Ωστόσο φέτος τον Οκτώβριο αιφνιδιάστηκε πλήρως από την επίθεση της Χαμάς.

Ο Χαλέβι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Πήρε το όνομα του τιμής ένεκεν από τον θείο του, ο οποίος σκοτώθηκε στο πόλεμο των 6 ημερών.  Ο Χαλέβι σπούδασε Φιλοσοφία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 1985 εντάχθηκε στο σώμα αλεξιπτωτιστών του ισραηλινού στρατού.  Το 1992 έγινε διοικητής λόχου του ισραηλινού σώματος αλεξιπτωτιστών. Με το λόχο του διεξήγαγε στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το 2004 στάλθηκε για περαιτέρω επιτελική εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Και πράγματι, τρία χρόνια μετά, ανέλαβε διοικητής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών. Στις 27 Δεκεμβρίου 2008 ξεκίνησε η εισβολή των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην  περιοχή της Γάζας, η λεγόμενη επιχείρηση «Cast Lead». Ο Χαλέβι πολέμησε στην  πρώτη γραμμή με τους καταδρομείς και προκάλεσε σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις της Χαμάς.

Το Φεβρουάριο του 2016, έχοντας πια το βαθμό του υποστρατήγου, προειδοποίησε ότι η Γάζα περνά ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναρξη επιθέσεων κατά του Ισραήλ από την πλευρά της Χαμάς. Επίσης, τόνισε ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο του 2014 προχωρούσε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Έδειξε με τον τρόπο αυτόν, ότι διαθέτει ορθή κρίση και διορατικότητα σε πολιτικό επίπεδο.

Στις 7 Ιουνίου 2018, ανέλαβε διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Ισραήλ. Η  ανάληψη της διοίκησης των ισραηλινών δυνάμεων στο νότο ερχόταν σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ήταν εξοργισμένοι, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το 2020, και ιδιαίτερα μετά την εξόντωση του Κασέμ Σολεϊμανί, ο Χαλέβι γνωστοποίησε προς τον ισραηλινό λαό ότι στο τομέα ευθύνης του οι επιθέσεις της Χαμάς έχουν μειωθεί αισθητά.

Αυτό οφειλόταν, κατά την εκτίμηση μου, στη εξόντωση του Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη. Ο Σολεϊμανί θεωρούνταν άτυπος υπουργός εξωτερικών του Ιράν και προστάτης του σιιτικού κόσμου, αλλά και των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων. Ο θάνατος του ήταν φυσικό να προκαλέσει προσωρινή αναστολή της δράσης της Χαμάς.

Στις 11 Ιουλίου 2021, ο Χαλεβί ανέλαβε υπαρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΕΘΑ . Τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ . Ο Χαλέβι επιλέχτηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λαπίντ διότι ήταν ένας εξαιρετικά εμπειροπόλεμος αξιωματικός. Φαίνεται πως η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούσε να υπάρξει  πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στις 2 Αυγούστου 2023, ο Χαλέβι επισκέφτηκε τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Η επίσκεψη γινόταν σε μια περίοδο που οι συμπλοκές μεταξύ Ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ ήταν πολύ συχνές. Παράλληλα βρισκόταν σε επαφή με την ηγεσία της UNIFIL (ειρηνευτικός συνασπισμός του ΟΗΕ στον Λίβανο) η οποία είχε αναλάβει την επιθεώρηση των στρατιωτικών μονάδων της Χεζμπολάχ στη περιοχή.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ δέχτηκε τη μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση από τη Χαμάς. Εκείνη τη μέρα, 1.180 μέλη της οργάνωσής εισέβαλλαν σε 22 σημεία του Ισραήλ προκαλώντας το τρόμο. Σκότωσαν Ισραηλινούς πολίτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς ενώ συνέλαβαν και πάνω από 200 ομήρους. Στις 12 Οκτωβρίου 2023, ο στρατηγός Χαλέβι παραδέχτηκε ότι οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν σοβαρές ευθύνες για τη μη αποτροπή του χτυπήματος της Χαμάς, οι οποίες διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν.

Στις 17 Οκτωβρίου 2023 χτυπήθηκε το νοσοκομείο της Γάζας. Ο στρατηγός Χαλέβι μέσω του εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού και υπό έντονη διεθνή κατακραυγή αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό. Ο ισραηλινός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ισλαμική Τζιχάντ για το συμβάν.

 

Halevi with Defense Minister Yoav Gallant and U.S. National Security Adviser Jake Sullivan in January 2023

Συμπεράσματα

Ο Ερζί Χαλέβι μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα. Όμως τα γεγονότα  που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες έχουν επισκιάσει την πορεία του . Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, αιφνιδιάστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Με τη χερσαία επίθεση να είναι θέμα χρόνου θέλει να αποφύγει πάση θυσία τις απώλειες στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αντι-ισραηλινό κίνημα στη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024