28/04/2024

Μήπως το διάγγελμα Μπάιντεν δείχνει την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση;

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τηλεοπτική ομιλία σήμερα Πέμπτη στις 20:00 τοπική ώρα (00:00 GMT Παρασκευή), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν θα «συζητήσει την απάντησή μας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και στον συνεχιζόμενο βίαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε πως αυτή τη χρονική στιγμή το Κογκρέσο είναι επί του παρόντος χωρίς Πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ψήφιση νομοθεσίας που θα μπορούσε να παρέχει χρηματοδότηση στο Ισραήλ αλλά και στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έγινε μετά την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου, αλλά και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου όπου συμφώνησαν τελικά να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα και να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Την ίδια ώρα και άλλοι ηγέτες χωρών συμμάχων, όπως ο Ρίσι Σούνακ της Βρετανίας (μαζί με τις ΗΠΑ ανήκουν στη συμμαχία Five Eyes, γνωστή και ως αγγλόσφαιρα αν δεχθούμε τον όρο του Τσόρτσιλ). Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν δίστασε να δηλώσει τη στήριξη του στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες που έρχονται από το στρατιωτικό πεδίο αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα και οι έφερδοι σύμφωνα με στρατιωτικούς ανταποκριτές έλαβαν οδηγίες να δουν τις οικογένειές τους και να είναι έτοιμοι.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν, μόλις τελειώσουν αυτές οι επισκέψεις, όπου οι Ισραηλινοί θα παραθέσουν τα σχέδιά τουτο Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Σημείωση: Στη φωτογραφία, την οποία έδωσαν οι ΗΠΑ στη δημοσιότητα μέσω του twitter, o Μπάιντεν μιλάει με τον Σίσι ενώ βρίσκεται στο Air Force One.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024