28/04/2024

Όταν η γεωγραφία εξηγεί την αναταραχή

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Ο χάρτης είναι απλοϊκός, αλλά όταν τα πράγματα δίνονται απλά, είναι πιο εύκολο να γίνουν κατανοητά.

Στον χάρτη βλέπουμε δύο κύκλους:

  • ο πρώτος κύκλος στην περιοχή του Καυκάσου, όπου η σύγκρουση Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ολοκληρωθεί όπως, ίσως, νομίζουμε. Πριν από λίγες μέρες ο Αζέρος πρόεδρος πήγε στο Στεπανακέρτ της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και φωτογραφήθηκε – είναι η αρμένικη περιοχή που παραδόθηκε στους Αζέρους. Mέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα, πέρασε στα ψιλά και η δήλωση του επικεφαλής του State Department, ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται τις προσεχείς εβδομάδες να εισβάλει στην Αρμενία.
  • ο δεύτερος κύκλος στο Ισραήλ, όπου η σύγκρουση με την τρομοκρατική Χαμάς μόλις ξεκίνησε και αρκεί για να πυροδοτήσει την περιοχή αποσταθεροποιώντας τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Συρία.

Υπάρχουν επίσης και τρία τόξα:

  • το πρώτο τόξο δείχνει τα στενά του Ορμούζ ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε να τα κλείσει και να μην επιτρέπει διελεύσεις. Είναι ένα επικίνδυνο choke point, στη στρατιωτική στρατηγική γνωστό ως σημείο πνιγμού, που θα μπορούσε να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ναυτιλία και οικονομία.
  • το δεύτερο και το τρίτο τόξο δείχνουν τα σύνορα Τουρκίας Ιράκ και Τουρκίας Συρίας αντίστοιχα όπου ήδη υπήρξαν τουρκικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων και όχι μόνο (σε προηγούμενη ανάρτηση σας έγραφα για τις επιθέσεις εναντίον και αμερικάνικων στρατευμάτων).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό δημιουργούν έναν εκκρηκτικό σκηνικό με ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς σε συνδυασμό με την Ουκρανία βάζουν φωτιά ουσιαστικά στα ευρασιατικά σύνορα που συνδέουν τη Δύση με την Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως υπάρχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράν. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με το Ιράν για να προειδοποιήσουν τη χώρα να μην παρέμβει στη σύγκρουση.

Υπάρχουν φόβοι ότι η εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Άξια αναφοράς είναι και όσα δήλωσε στο πρόγραμμα Newsday του BBC, ο Ivo Daalder, ο οποίος ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013. «Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ επικοινωνούν ιδιωτικά με το Ιράν μέσω καναλιών που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε : «Και το Ιράν, αναμφίβολα, ξέρει τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ. Απλώς δεν είναι κάτι που ο πρόεδρος σε αυτό το σημείο είναι πρόθυμος να πει δημόσια, ούτε μάλλον θα έπρεπε να πει».

Αντιθέτως φαίνεται εκτός αμερικάνικου κάρδου επικοινωνίας ακόμη και σε επίπεδο backchannel να μένει η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζεται όπως λένε οι πληροφορίες που λαμβάνω όχι απλά με επιφύλαξη αλλά και εχθρική λόγω της υποστήριξης της στην τρομοκρατική Χαμάς.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024