08/05/2024

Μια ταχεία εκτίμηση καταστάσεως για τη διένεξη Ισραηλινών με τη Χαμάς και Χεζμπολάχ

Δημήτριος Τσαϊλάς* 

 

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις με ρουκέτες με στόχο τις δυνάμεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στο βορρά. Αν και οι ΗΠΑ και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει ομάδες κρούσης και άλλα στρατιωτικά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ, το Ιράν θα μπορούσε να έχει στόχο την επίθεση δια των αντιπροσώπων του. Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 εφέδρους, εν μέρει για να προετοιμαστεί για έναν δυνητικά μεγαλύτερο πόλεμο από τον βορρά και τον νότο. Ο πόλεμος εκτιμάται ότι γίνεται προσπάθεια να μη μεταφερθεί στο Ιράν, αλλά σε περίπτωση που εξαπλωθεί, οι Ιρανοί αναμφίβολα θα υποστηρίξουν και τις δύο ομάδες πληρεξουσίων του με χρηματοδότηση, όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

Η Χεζμπολάχ, είναι εξοπλισμένη με πολλά όπλα μεγάλης καταστροφικής ισχύος από το ΙΡΑΝ. Αυτή η δύναμη αποτελείται από τακτικούς στρατιώτες και έφεδρους, και υπολογίζεται ότι αριθμεί 50.000 έως 100.000 μαχητές. Αποτελείται από τη δύναμη Radwan, μια μονάδα καταδρομέων με εμπειρία μάχης από τις συγκρούσεις στη Συρία, που εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 2.500 μαχητές. Ανάμεσά τους υπάρχουν μαχητές από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.

Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει περίπου 150.000-200.000 ρουκέτες, βόμβες όλμων και πυραύλους, εκ των οποίων εκατοντάδες πύραυλοι είναι υψηλής ακρίβειας και εξαιρετικά καταστροφικοί. Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, αυτό θα απαιτήσει από το Ισραήλ να εκτρέψει τα συστήματα αντιμέτρων προς στοχευμένη προστασία πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε OSINT, όπως αναφέρει ο Dr. Yehoshua Kaliskyη (ερευνητής του ισραηλινού ινστιτούτου INSS) η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους τύπου Grad με μικρή εμβέλεια 15-20 km, περίπου 80.000 Fajr 3 και 5, Khyber ή Raad 2 και 3 ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς – έως 100 km και περίπου 30.000 ρουκέτες και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Zelzal ή Fatah 110 (M600) – έως 200-300 km. Η οργάνωση έλαβε επίσης περιορισμένο αριθμό πυραύλων Scud C και D από τη Συρία με βεληνεκές 700 km. Αρκετές εκατοντάδες βλήματα Fatah 110, που μεταφέρουν περίπου 500 κιλά εκρηκτικών, είναι εξοπλισμένα με ακριβείς μηχανισμούς πλοήγησης που βασίζονται σε GPS και έχουν σημαντική ακρίβεια και καταστροφικές δυνατότητες. Είναι επίσης εξοπλισμένοι με πυραύλους εδάφους-αέρος C802, που κατασκευάζονται στην Κίνα, και τους ρωσικής κατασκευής Yakhont. εξελιγμένα και βελτιωμένα αντιαρματικά βλήματα Kornet, ικανά να εκτοξεύουν βόμβες όλμου και αντιαεροπορικά βλήματα των τύπων SA-17 και SA-22, ικανά να πλήξουν UAV και ελικόπτερα. Επιπλέον, η μαχητική τους δύναμη είναι εξοπλισμένη με UAV, τα περισσότερα από αυτά δικής τους παραγωγής για αποστολές επίθεσης και πληροφοριών σε εμβέλεια έως και 400 km και εκατοντάδες drones για διάφορες τακτικές αποστολές. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες στην ψηφιακή και ηλεκτροοπτική διάσταση. Όλα αυτά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, για παρακολούθηση και ετοιμότητα των ισραηλινών μονάδων ενάντια στις προθέσεις της Χεζμπολάχ, και ειδικά αυτή την περίοδο.

 


*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024