28/04/2024

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Γιώτα Χουλιάρα 

 

Χθες είχαμε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση.Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον, Πριγκίπισσα Ρίμα μπιντ Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Υεμένη Μοχάμεντ αλ Τζάμπερ, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Μπρετ Μακγκέρκ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την προστασία των αμάχων, τον τερματισμό των αναγκαστικών εκτοπίσεων και την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κάλεσε για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας ώστε ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του και να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιτυγχάνοντας συνολική και δίκαιη ειρήνη. Το τελευταίο βέβαια δεν είναι εφικτό καθώς η Χαμάς που φαίνεται να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του Παλαιστινιακού λαού δεν επιθυμεί δημιουργία δυο κρατών, αλλά την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ.

Ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι «επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Γάζας».

Η ανακοίνωση υπογράμμισε επίσης τη «σημασία της εργασίας για μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με βάση το έργο που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες».

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η σημασία της «αποτροπής οποιουδήποτε κρατικού ή μη φορέα από το να επιδιώξει την επέκταση της σύγκρουσης».

Η συνάντση είναι σημαντική γιατί η Σαουδική Αραβία, όπως είχα γράψει εξ αρχής, είναι μια από τις χώρες που στην πραγματικότητα πλήττεται από τις εξελίξεις καθώς η σύγκρουση στη περιοχή βάζει φρένο στη συμφωνία με τον Ισραήλ και στο όραμα του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γνωστό ως Saudi Vision 2030.

Παράλληλα, δημιουργεί ανησυχίες για τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Οι Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί περισσότερο ως Χούθι, είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη και στηρίζεται από το Ιράν. Ενδεχομένως. τις τελευταίες ημέρες να έχετε ακούσει σε δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων την αναφορά στο «μέτωπο της αντίστασης». Πρόκειται για το ονοματεπώνυμο που χρησιμοποιούν για τις παραστρατιωτικές ομάδες αντιπροσώπους τους που είναι διάσπαρτοι στην περιοχή- θυμίζω πως το Ιράν είναι από τις χώρες που έχει επενδύσει πολλαπώς στον αποκαλούμενο proxy war, δηλαδή πόλεμο δια αντιπροσώπων.

Ουσιαστικά, το «μέτωπο της αντίστασης» αποτελούν η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και μικρότερες παραστρατιωτικές ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να συρθούν στη σύγκρουση στο όνομα μιας εσχατολογικής ερμηνείας των πραγμάτων στην οποία αρέσκονται αλλά και από την οποία εμπνέονται οι φανατικοί μουσουλμάνοι.

Αν έχουμε ενεργοποίηση τέτοιου μετώπου η φλόγα της σύγκρουσης αγγίζει άμεσα τη Σαουδική Αραβία λόγω Υεμένης. Ήδη, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι προσπάθησαν επίσης να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο πάνω από το βασίλειο προς το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Τέσσερις Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μάχες με τις δυνάμεις Χούθι στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Τζαζάν, στα σύνορα με την Υεμένη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024