28/04/2024

Ben Yehuda: Η αντισυνταγματάρχης που στάθηκε όρθια απέναντι στους τρομοκράτες της Χαμάς

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Η Or Livni Ben Yehuda είναι σήμερα  μια από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού. Έχει μία πραγματικά αξιοπρόσεκτη και εντυπωσιακή διαδρομή, που την κάνει ξεχωριστή σε ολόκληρο το στράτευμα.  

Γεννήθηκε το 1989 στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Είναι παντρεμένη και μητέρα 3 παιδιών. Η μητέρα της είχε επίσης διακριθεί στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973: Ο πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ ξεκίνησε με την εισβολή σύσσωμων των αραβικών κρατών στο Ισραήλ). Κατά τη διάρκεια της σύρραξης η μητέρα της Ben υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή αναλαμβάνοντας την περίθαλψη των τραυματιών.  Όμως και η Ben ήθελε από μικρή να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα. Το 2004 κατατάχτηκε στο τάγμα Καρακάλ, που μετρούσε λίγους μήνες από την ίδρυση του. Το συγκεκριμένο τάγμα αποτελείται κατά 80% από γυναίκες. Η έδρα του τάγματος βρίσκεται στα σύνορα Ισραήλ –Αιγύπτου. Αποστολή του είναι η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, αλλά και της τρομοκρατίας.

22 Οκτώβριου του 2014: μία σημαντική ημερομηνία στην καριέρα της Ben Yehuda. Τότε, η μονάδα της δέχτηκε σφοδρή επίθεση από δύναμη 23 ενόπλων εμπόρων ναρκωτικών. Η Ben Yehuda τότε ήταν λοχαγός. Αμέσως έσπευσε στην πρώτη γραμμή δίνοντας κουράγιο στους συναδέλφους της. Αν και τραυματίστηκε ελαφρά συνέχισε να πολεμάει γενναία. Χάρις στην γενναιότητα της ίδιας και του θάρρους που έδωσε στους συντρόφους της οι Ισραηλινές μαχήτριες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση. Συνολικά στη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν 6 ένοπλοι τρομοκράτες, ενώ άλλοι 10 τραυματίστηκαν. Ήταν μία μέρα που η Yehuda απέδειξε έμπρακτα την στρατιωτική της αξία, και μάλιστα σε αρκετά νεαρή ηλικία!

Μετά το συμβάν αυτό, η Yehuda πέρασε 2 μήνες στο νοσοκομείο Hadassah Ein Kerem. Η νεαρή αξιωματικός δεν έβλεπε την ώρα να επιστρέψει στα καθήκοντά της. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της τιμήθηκε με το βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας.

To 2023 η Ben Yehuda ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος Καρακάλ, μία επίσης σημαντική στιγμή στην σταδιοδρομία της.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς εισέβαλλε σε 22 σημεία της Ισραηλινής επικράτειας. Εκείνη τη μέρα, η Ben Yehuda βρισκόταν στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο.  Την ώρα της εισβολής έμαθε ότι το ισραηλινό φυλάκιο στην επαρχία Σούφα δεχόταν σφοδρή επίθεση.

Αμέσως, μαζί με 12 στρατιώτες της έσπευσε στο σημείο και άρχισε να πολεμά με απίστευτο ηρωισμό. Η μάχη κράτησε 14 ολόκληρες ώρες καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς ήταν οπλισμένοι με RPG και καλάσνικοφ. Η Ben Yehuda και η ομάδα της εξόντωσαν πάνω από 100 τρομοκράτες της Χαμάς. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.

Πλέον η ίδια και η ομάδά της θεωρούνται ήρωες στο Ισραήλ.   

Συμπεράσματα: Η  Ben Yehuda, κατά την εκτίμηση μου, είναι μια εκ των πρωταγωνιστών της ισραηλινής αντίστασης απέναντι στη Χαμάς. Κατά τη προσωπική μου άποψη συνέβαλλε τα μέγιστα στη αποκοπή της προέλασης της Χαμάς

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024