28/04/2024

Θεωρίες για τον πόλεμο της Γάζας

Caricature. "We won" in Hamas interpretation Barry Hunau at Cartoons by Barry

George Friedman
Geopolitical Futures 

Πολλοί από τους αναγνώστες μας έγραψαν για να ρωτήσουν γιατί δεν είχαμε πολλά να πούμε για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Ο λόγος, δυστυχώς, ήταν ότι δεν είχαμε τίποτα να πούμε που δεν ειπώθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και ότι αυτά που ακούγαμε από άλλες πηγές δεν ήταν απολύτως αξιόπιστα.

Η πρώτη ερώτηση που έκαναν όλοι ήταν ποιος ήταν πίσω από την επίθεση. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι το Ιράν. Το πρόβλημα με αυτό είναι ο τεράστιος αριθμός των ρουκετών που κατέχει η Χαμάς, οι οποίοι πιστεύεται ότι αριθμούν περίπου 1.500. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να στείλουν (από το Ιράν) τόσους πολλούς πύραυλους στη Γάζα χωρίς να εντοπιστούν.

Επειδή ήταν τόσο δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος έδωσε στη Χαμάς τους πυραύλους, σκεφτήκαμε ότι τα πυρομαχικά μπορεί να είχαν παραδοθεί με πλοία μέσω της Μεσογείου. Το ερώτημα έγινε ποιος θα μπορούσε να στείλει τους πυραύλους στην περιοχή. Θεωρήσαμε τη Ρωσία, η οποία υποθέσαμε ότι μπορεί να ήθελε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να στείλουν όπλα και πόρους στο Ισραήλ και έτσι να μείνει μακριά από την Ουκρανία. Γρήγορα απορρίψαμε αυτή τη θεωρία, ωστόσο, επειδή ήταν εντελώς αδύνατο από υλικοτεχνική άποψη.

Αυτό μας άφησε τη θεωρία ότι η Χαμάς τα είχε κατασκευάσει στα τούνελ της. Δεν είναι αδύνατο η Χαμάς να είναι αρκετά ικανή να το κάνει, αλλά τα προβλήματα κατασκευής τους υπόγεια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελαττώματα στα πυρομαχικά. Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, ήταν ακόμη αναπάντητο: Από πού προήλθε ένα φορτίο ρουκετών και γιατί δεν εντοπίστηκαν;

Κάτι που μας φέρνει στο ερώτημα της αποτυχίας των πληροφοριών. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αμερικανοί εντόπισαν τους πυραύλους ή την κατασκευή διαφόρων συσκευών που απαιτούνται για αμυντικό πόλεμο στην πιθανή περίπτωση που το Ισραήλ θα ανταπαντούσε. Υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια αποτυχία στο Ισραήλ. Στον πόλεμο του 1973, οι στρατιωτικές πληροφορίες απέτυχαν να εντοπίσουν ή να κατανοήσουν τη μεγάλης κλίμακας μετακίνηση αιγυπτιακών και συριακών στρατευμάτων. Απλώς δεν πίστευαν ότι μια επίθεση ήταν δυνατή. Φυσικά, δεν γνωρίζω τη συχνότητα ή την έκταση της κάλυψης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για το Ισραήλ, ή των πληροφοριών του ίδιου του Ισραήλ, αλλά αν πάρουμε το 1973 ως προειδοποιητική ιστορία, τότε ο εφησυχασμός μπορεί να είναι η απάντηση. Με άλλα λόγια, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών παρατήρησε αυτό που συνέβαινε αλλά το απέρριψε ως απίθανο ή ασήμαντο. Ή η πληροφορία είχε παρερμηνευτεί εντελώς.

Η επόμενη ερώτηση ήταν: Γιατί η Χαμάς επέλεξε να επιτεθεί τώρα αντί, ας πούμε, σε έξι μήνες από τώρα; Μια απάντηση μπορεί να είναι ο ανεφοδιασμός. Η Χαμάς είχε τα πάντα στη θέση τους και ήθελε να κινηθεί πριν εντοπιστεί το σχέδιο. Ίσως η συμφωνία που προετοιμαζόταν σιγά σιγά μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ανάγκασε κάποιον με περιφερειακά συμφέροντα –κάποιον που δεν μπορούσε να επιτεθεί στους Σαουδάραβες– να ενθαρρύνει τη Χαμάς να επιτεθεί με την ελπίδα να ακυρώσει τη συμφωνία. Είναι μια θεωρία με πάρα πολλά άγνωστα  σημεία για να μετρηθούν.

Είναι σαφές ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για να τραβήξει τις ισραηλινές δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Γάζας, κάτι που θα άνοιγε την πόρτα για μια αντεπίθεση. Ήταν μια σωστή στρατηγική που τελικά απέτυχε. Στο σημείο αυτό το Ισραήλ αναλαμβάνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Το πεζικό του είναι εξαιρετικό, αλλά η Χαμάς προετοιμάζεται για αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό. Οι ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται και το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να τις σταματήσει με αντίπυρο ή αεροπορία. Η Χαμάς πρέπει να εξαντληθεί. Όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ένα άλλο πολεμικό πλοίο κοντά, αλλά προφανώς δεν συμμετέχουν.

Παραδέχομαι ότι διαβάζοντας αυτήν την ανάλυση, θα δείτε ότι έχουμε ανεβάσει την εικασία σε υψηλή τέχνη. Αλλά υπάρχει ένα σημείο εδώ. Οι δυνατότητες της Χαμάς, υποβοηθούμενη ή όχι, είναι τέτοιες που η ομάδα μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε. Η εξαγωγή έστω και ελάχιστης κατανόησης του τι συνέβη είναι δύσκολη. Θα υποθέταμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ έχουν πολύ καλύτερη κατανόηση. Το κλειδί τώρα είναι να καταλάβουμε αν η Χαμάς έχει ένα σχέδιο συνέχειας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024