28/04/2024

Φίνκελμαν: Ο στρατηγός που ηγείται των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα

 

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 Ο υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν ηγείται σήμερα των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για έναν αξιωματικό με μεγάλη εμπειρία καθώς έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές μάχες εναντίον της Χαμάς. Γεννήθηκε το 1975 και κατατάχτηκε στην ισραηλινή σχολή Ευελπίδων το 1993.

Το 2008 το Ισραήλ διεξάγει την επιχείρηση Cast lead, μια επιχείρηση που στόχο είχε την συντριβή της Χαμάς.  Ειδικότερα το Νοέμβριο εκείνου του έτους, ο Φίνκελμαν ηγήθηκε ενός τάγματος αλεξιπτωτιστών σε επιδρομή κατά κτιρίου της Χαμάς. Μόλις έφτασε στο κτίριο ο Φίνκελμαν κατάλαβε ότι οι μέλη της Χαμάς είχαν οχυρωθεί υπόγεια του κτιρίου. Αμέσως διεξήγαγε επιχείρηση που οδήγησε στην εξόντωση τους.  Συνολικά σκοτώθηκαν 6 μέλη της Χαμάς και τραυματίστηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης.  Τον Νοέμβριο του 2009 με το τάγμα του διεξήγαγε νέες επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα.  Αυτή τη φορά, η μονάδα του δέχτηκε μεγάλο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας.  Μέλη της Χαμάς ζωσμένοι με εκρηκτικά πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας μεταμφιεσμένοι σε παππούδες.

Στις 24 Ιουλίου 2013 ο Γιάρον Φίνκλεμαν ανέλαβε διοικητής της επίλεκτης μεραρχίας Γάζας Η συγκεκριμένη μεραρχίας αποτελεί μια από τις πλέον επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού στρατού, εδρεύει στα σύνορα Ισραήλ Γάζας και είναι η πρώτη που εμπλέκεται διαχρονικά σε μάχες με τη Χαμάς.

Τον Απρίλιο του 2020 ο Φίνκελμαν ανέλαβε τη διοίκηση της 98ης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών.  Και πράγματι, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς πέρα από την διαχρονική επιθετικότητα της Χεζμπολάχ είχε να αντιμετωπίσει και την πανδημία του κορωνοϊού.  Στις 10 Απριλίου 2020 επισκέφτηκε την πόλη Μπνέι Μπράκ η οποία είχε πληγεί από τη πανδημία. Μαζί με το επιτελείο του παρέδωσε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.  

Τον Ιούνιο του 2023 ο Φίνκελμαν έγινε υποστράτηγος και ανέλαβε τη διοίκηση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς επιτέθηκε σε 22 σημεία της ισραηλινής επικράτειας. Συνολικά στο Ισραήλ εισέβαλλαν 1.180 μέλη της οργάνωσης οι οποίοι προκάλεσαν τρόμο σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως στρατιωτικούς.  Ο Φίνκελμαν βρέθηκε την επόμενη μέρα στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των συγκρούσεων και το σκληρό αγώνα της μεραρχίας Γάζας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η μεραρχία της Γάζας έχασε 16 στελέχη της από την επίθεση της Χαμάς.  

Στις 19 Οκτωβρίου 2023 προειδοποίησε τους στρατιώτες του ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς θα είναι δαπανηρός και δύσκολος, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη.  

 Στις 30 Οκτωβρίου 2023, μόλις 4 μέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, ο Φίνκελμαν τόνισε ότι ο μόνος στόχος της εκστρατείας είναι η οριστική διάλυση της Χαμάς.  Η μονάδα του είναι από τις πρώτες που έχει εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας και εμπλέκεται σε σκληρές μάχες με τους μαχητές της οργάνωσης, από σπίτι σε σπίτι.

Συμπεράσματα: Κατά την εκτίμηση, στην παρούσα φάση, ο Φίνκελμαν είναι ο καταλληλότερος αξιωματικός  για να αναλάβει τη διοίκηση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία και τις αποδεδειγμένες ικανότητές του. Κύρια πρόκληση με την οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος είναι η προσπάθεια να έχει όσο τον δυνατόν λιγότερες απώλειες, τόσο σε στρατιωτικό προσωπικό όσο και στον άμαχο πληθυσμό.  Οι απώλειες αμάχων στρέφουν τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της επιχείρησης του Ισραήλ δημιουργώντας αντιδράσεις. Θυμίζω πως ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει από τη πρώτη στιγμή ότι δε πρόκειται να ανεχτούν τεράστιες απώλειες γυναικόπαιδων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024