27/04/2024

Η Τουρκία ζητά 69 εκδόσεις από τη Σουηδία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ανέβαλε χθες Πέμπτη, παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία, την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση πιστεύεται ευρέως ότι σηματοδοτεί τις προσδοκίες της Άγκυρας για πρόοδο στην τουρκική προσπάθεια να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτροπή συζήτησε για ώρες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ανέβαλε την ψηφοφορία για την επόμενη συνεδρίασή της, για την οποία δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Καθώς συζητούσαν την επάρκεια των βημάτων που έλαβε η Σουηδία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας για την εθνική ασφάλεια, ορισμένοι νομοθέτες έθεσαν το  αίτημα της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και περίπου 50 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση 79 μαχητικών αεροσκαφών στο απόθεμά της .

«Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για τα F-16», δήλωσε ο Μπιλάλ Μπίλιτσι, βουλευτής του κόμματος της Ακσενέρ

Πολλοί πιστεύουν ότι η αναβολή είναι ένδειξη της προσδοκίας της Άγκυρας να πιέσει την  Ουάσιγκτον ώστε να υπάρξει κάποια εξέλιξη  στο θέμα των F-16. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε  την επιθυμία του να φιλοξενηθεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, κάτι που δε συνέβη τον Σεπτέμβριο όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ για την ετήσια συνεδρίαση του ΟΗΕ. Επομένως, φαίνεται απίθανο να πραγματοποιηθεί πλέον συνάντηση Ερντογάν Μπάιντεν ειδικά μετά την πλήρη ταύτιση του Τούρκου προέδρου με τη Χαμάς.

Η Άγκυρα συνεχίζει να ζητά ανταλλάγματα από τη Σουηδία.Τα αιτήματα της Τουρκίας περιλαμβάνουν καταστολή οργανώσεων και ατόμων για τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Οι σουηδικές αρχές ζήτησαν από ορισμένα άτομα να εγκαταλείψουν τη Σουηδία και πάγωσαν έναν τραπεζικό λογαριασμό μιας κουρδικής ομάδας λόγω των δεσμών της με τους Κούρδους μαχητές.

Οι σουηδικές αρχές απαγόρευσαν επίσης την είσοδο σε περίπου 12 άτομα στη χώρα λόγω των δεσμών τους με τις ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Στοκχόλμη εξέδωσε επίσης ένα άτομο στην Τουρκία για την καταδίκη του για τρομοκρατικές κατηγορίες στην Τουρκία και καταδίκασε ένα άλλο για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει την έκδοση δεκάδων ατόμων για τους υποτιθέμενους δεσμούς τους με την τρομοκρατία, ένα από τα πιο ασυμβίβαστα ζητήματα μεταξύ των δύο πρωτευουσών, καθώς οι σουηδικοί νόμοι για την αντιτρομοκρατία διαφέρουν  από τους νόμους της Τουρκίας.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης που συμμετείχε στη χθεσινή συζήτηση της επιτροπής ανέφερε τον συνολικό αριθμό των αιτημάτων έκδοσης από την Τουρκία σε 69, εκ των οποίων 32 για φερόμενους δεσμούς τρομοκρατίας. Όμως ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο αριθμός είναι το σύνολο όλων των αιτημάτων που έχει διαβιβάσει η Άγκυρα στη Στοκχόλμη από τη δεκαετία του 1980.

Η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της και τους νόμους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ανησυχίες και άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Όμως παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος στο Βίλνιους είχε συμφωνήσει στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ακόμη δεν προχωρήσει η ψήφισή του εντός του τουρκικού κοινοβουλίου.

Εκτός από την Τουρκία, η Σουηδική υποψηφιότητα εκκρεμεί επίσης και  από την Ουγγαρία, καθώς η διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ απαιτεί συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024