27/04/2024

Οι τελικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς

Τελευταία Ενημέρωση:

Μια τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί μετά από μια ημέρα καθυστέρηση, την οποία θα ακολουθήσει η απελευθέρωση της πρώτης παρτίδας ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από την τρομοκρατική οργάνωση.

 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ Ανσάρι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ντόχα την Πέμπτη ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στις 7 το πρωί τοπική ώρα και 13 αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν στις 4 μ.μ.

 

«Έγιναν εκτενείς συναντήσεις και κλήσεις στη Ντόχα για να συζητηθεί το σχέδιο εφαρμογής της εκεχειρίας με τη συμμετοχή των Αιγυπτίων ομολόγων μας και των δύο πλευρών», είπε ο Ανσάρι.

 

—————————————————-

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει πριν από την Παρασκευή, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι διαπραγματευτές συνέχισαν να καθορίζουν τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία θα οδηγήσει σε παύση των μαχών για να επιτρέψει την απελευθέρωση ομάδων ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο νέος χρόνος για τις απελευθερώσεις ήρθε σε δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μέσω του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και φαινόταν να αποκλείει την πιθανότητα να απελευθερωθούν οι όμηροι την Πέμπτη, κάτι που πολλές από τις οικογένειές τους ήλπιζαν.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τη ρευστότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις οποίες μεσολαβεί το Κατάρ (Υπενθυμίζουμε ότι από χθες βρίσκεται στη Ντόχα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπαρνέα)

Οι δύο πλευρές δεν έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια για την ανταλλαγή τουλάχιστον 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ για τουλάχιστον 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του πότε ακριβώς θα αρχίσουν να απελευθερώνονται και ποια τα άτομα που θα συμπεριληφθούν στη λίστα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης ότι «συνέχισε να πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζοντας ότι η συμφωνία για παύση των μαχών δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ήταν ένα βήμα προς τον στόχο του Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα και ότι το Ισραήλ προτίθεται να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο πόλεμος συνεχίζεται», είπε.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

  1. Η Χαμάς και το Ισραήλ εξακολουθούν να διαφωνούν για το πόσοι αιχμάλωτοι κρατούνται στη Γάζα, καθιστώντας δύσκολο το ποιος ακριβώς θα απελευθερωθεί, σύμφωνα με τέσσερις Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στους New York Times.
  2. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωση ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν σε τέσσερις φάσεις κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, με τουλάχιστον 10 ομήρους να απελευθερώνονται σε κάθε στάδιο.
  3. Το Ισραήλ δημοσίευσε μια μικρή λίστα με 300 Παλαιστίνιους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, αλλά δεν είχε ακόμη περιορίσει τη λίστα σε 150 ονόματα.
  4. Η παύση θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, τόσο μέσω των αιγυπτιακών όσο και των ισραηλινών συνόρων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την ποσότητα των προμηθειών που θα επιτρεπόταν να περάσει, σύμφωνα με πηγές.
  5. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ισραηλινή αεροπορία δεν θα πετάξει πάνω από τη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και θα έχει ένα εξάωρο καθημερινό παράθυρο στο οποίο δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις στο βόρειο άκρο της επικράτειας.
  6. Εάν επιτευχθεί η πολυήμερη παύση, θα είναι η μεγαλύτερη διακοπή των εχθροπραξιών από την έναρξη του πολέμου των 47 ημερών. Αλλά χωρίς τρίτο μέρος στο έδαφος για να εξασφαλίσει τη συμφωνία, θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει, όπως πολλές άλλες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη μακρά ιστορία της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
  7. Η Χαμάς ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι ενώ είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία, «τα χέρια μας θα παραμείνουν στη σκανδάλη». Και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο πόλεμος τους στη Γάζα θα συνεχιστεί μόλις τελειώσει η παύση.

Το Ισραήλ ετοίμασε λίστα με τους κρατούμενους 

Η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε την Τετάρτη μια λίστα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που εξετάζονται για απελευθέρωση στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, στην οποία οι μάχες θα παύσουν για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να επιτραπεί η απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται ως αιχμάλωτοι από τη Χαμάς  και  150 Παλαιστίνιων  κρατούμενων στο Ισραήλ ως αντάλλαγμα.

Ο κατάλογος της ισραηλινής κυβέρνησης περιέχει 300 ονόματα – όλα άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω ή γυναίκες – και δεν έγινε αμέσως γνωστό ποιος θα ήταν μεταξύ των 150 που θα απελευθερωθούν. Η λίστα δημοσιεύτηκε εν μέρει για να δώσει σε άτομα ή ομάδες Ισραηλινών την ευκαιρία να υποβάλουν αντιρρήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να σταματήσει την απελευθέρωση οποιουδήποτε κρατουμένου.

Όλα τα ονόματα στη λίστα περιγράφονταν ως «κρατούμενοι ασφαλείας» ή άτομα που είχαν συλληφθεί σε σχέση με εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Τα αδικήματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν την υποστήριξη της τρομοκρατίας, τις πράξεις βίας και τη ρίψη πετρών. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οι περισσότεροι από τους απαριθμούμενους δεν είχαν καταδικαστεί για τις κατηγορίες.

Καταγράφηκαν 32 γυναίκες και κορίτσια, μεταξύ των οποίων δύο 18χρονες και μια 15χρονη. Από τα αγόρια, τα 144 είναι 18 ετών και τα 123 είναι μεταξύ 14 και 17.

Όλες οι υποθέσεις προηγούνται της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους αναφέρονταν ότι ζουν στη Δυτική Όχθη. 76 προέρχονταν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πέντε από τη Γάζα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Κανένας δεν αναφέρθηκε ότι ζει στο Ισραήλ ή έχει ισραηλινή υπηκοότητα.  Οι πρώτες συλλήψεις στη λίστα χρονολογούνται από το 2015.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024