27/04/2024

Σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς στο Ισραήλ: η ντροπιαστική σιωπή των διεθνών οργανισμών

Ιsraeli Noa Argamani is seen being kidnapped by Hamas terrorist in the south on October 7, 2023. (Screenshot used in accordance with clause 27a of the copyright law)

Valentine Arama
Le Point

 

Πληθαίνουν τα στοιχεία για τους βιασμούς, που διαπράχθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, διεθνείς και φεμινιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο παραμένουν σιωπηλές.

Μια εβδομάδα. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάστηκε η γραμματεία για τις γυναίκες του ΟΗΕ για να κάνουν ανακοίνωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. «Και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αντίδραση ήταν απογοητευτική», λέει η Σάρα Βάις, πρώην διπλωμάτης που εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και η οποία είναι υπεύθυνη από τις 7 Οκτωβρίου για τη σύνταξη επίσημων εγγράφων για αυτά τα εγκλήματα για λογαριασμό του Gilad Erdan, πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Το μήνυμα δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 14 Οκτωβρίου : «Οι γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ανησυχούν βαθύτατα από τις καταστροφικές επιπτώσεις στους αμάχους, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα κορίτσια. » Ούτε λέξη για τους βιασμούς και τη σεξουαλική κακοποίηση που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, παρόλο που οι εικόνες προπαγάνδας των τρομοκρατών που έδειχναν τα βασανισμένα σώματα γυναικών κυκλοφορούσαν ήδη παντού στα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε λέξη για τους ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Σάρα Βάις εξηγεί ότι έστειλε πολλές επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 7 Οκτωβρίου για να προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών. «Η Σίμα Μπαχούς, η διευθύντρια του UN Women, έλαβε αυτές τις επιστολές και δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει.

Από την πλευρά της Unicef ή της Cedaw (η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών), η ίδια εκκωφαντική σιωπή. Σε ανακοίνωσή της, η Cedaw είπε ότι καταδικάζει «την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη βία που διαπράχθηκε κατά των γυναικών στις 7 Οκτωβρίου. «Έβγαλαν ανακοινώσεις για τη σεξουαλική βία σε διάφορες περιπτώσεις, όταν το Ισλαμικό Κράτος έλεγχε μέρος της Συρίας, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά το μόνο που κάνουν στην περίπτωση των σεξουαλικών εγκλημάτων της Χαμάς στο Ισραήλ είναι να καλούν απλώς και τα δύο μέρη «να αντιμετωπίσουν την διάσταση του φύλου της σύγκρουσης», λέει η Sarah Weiss. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου από το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, η ίδια η Michal Herzog, πρώτη κυρία του Ισραήλ, μίλησε για το θέμα, γράφοντας ότι «η σιωπή των διεθνών οργανισμών απέναντι στους μαζικούς βιασμούς που διαπράττει η Χαμάς είναι προδοσία όλων των γυναικών».

#MeToo εκτός αν είσαι Εβραία

Στο Ισραήλ, μια ομάδα γυναικών δημιούργησε ένα hashtag #MeTooUnlessYouAreAJew (#MeToo εκτός αν είσαι Εβραία) και ξεκίνησε μια εκστρατεία με φωτογραφίες Ισραηλινών γυναικών συνοδευόμενες από τις εξής λέξεις : («UN Women, UNacceptable, UNforgivable, UNjustified»). UN Women, unacceptable, unforgivable, unjustified). Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε ασπρόμαυρο και δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Instagram, μια νεαρή γυναίκα δακρυσμένη καταθέτει: «Όταν είσαι θύμα βιασμού και ο υπόλοιπος κόσμος απαιτεί αποδείξεις, αρνείται, ελαχιστοποιεί ή δικαιολογεί τον βιασμό σου, είναι σαν να πρέπει να το ξαναζήσεις ξανά και ξανά. »

«Κανονικά, οι φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν σε αυτήν την πολύ καθολική βασανιστική εμπειρία που είναι ο βιασμός. Αλλά ξαφνικά, οι γυναίκες από το Ισραήλ δεν αξίζουν το «Σε πιστεύω» από τον υπόλοιπο κόσμο», καταθέτει επίσης η Ayelet Razin Bet Or, πρώην διευθύντρια της Αρχής για την Ισότητα των Γυναικών στο Ισραήλ. Πού είναι, είναι αλήθεια, όλες οι διασημότητες από όλο τον κόσμο που κρατούσαν στα χέρια τους τις ταμπέλες #BringBackOurGirls όταν, το 2014, 276 κορίτσια γυμνασίου από το Chibok απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία; «Καταλάβαμε ξεκάθαρα ότι ήμασταν μόνες στον αγώνα μας», ψιθυρίζει η Ayelet.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο πρέσβης Gilad Erdan αποφάσισε να στείλει μια επιστολή στη Sima Bahous. «Δυστυχώς, παρά τη λήψη πολύ γραφικών περιγραφών από την αποστολή μας – καθώς και πρόσθετες πληροφορίες που έκτοτε έγιναν δημόσιες και τις αμέτρητες επιστολές και αναφορές που σας έστειλε η ισραηλινή κοινωνία των πολιτών – η οργάνωση της οποίας ηγείστε και εσείς– παρέμειναν εντελώς σιωπηλές απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα, χωρίς καμία καταδίκη των πράξεων βιασμού και σεξουαλικής βίας που διαπράττει η Χαμάς, ούτε έκφραση οποιασδήποτε αλληλεγγύης για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Ισραήλ». Στις αρχές Νοεμβρίου, η ένωση Paroles de femmes ξεκίνησε μια αίτηση για την αναγνώριση μιας μαζικής γυναικοκτονίας που διαπράχθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά για άλλη μια φορά, και όπως από την ημέρα των σφαγών, οι φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο παρέμειναν σιωπηλές.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024