27/04/2024

H Σομαλία στο εμπορικό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής

Η ένταξη της Σομαλίας στην Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής (East African Community ή εν συντομία EAC) σηματοδοτεί μια σημαντική γεωπολιτική αλλαγή, παρά τους αγώνες της χώρας με την αλ-Σαμπάμπ, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, τα βίαια αυτονομιστικά κινήματα και τα ζητήματα διακυβέρνησης. Η κίνηση υπόσχεται να είναι αμοιβαία επωφελής.

Για να αποδεχτεί τη Σομαλία, η EAC –όχι για πρώτη φορά– αγνόησε τα δικά της πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης (προηγουμένως έγιναν εξαιρέσεις για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν). Το μπλοκ βλέπει την επέκταση ως στρατηγικό βήμα προς την αύξηση της οικονομικής του επιρροής, μέρος μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει σοβαρά από την πανδημία με μια ώθηση για ενισχυμένη εμπορική ολοκλήρωση.

Για τη Σομαλία, η ένταξη στην EAC ανοίγει δρόμους για αυξημένο εμπόριο, ειδικά με τη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, του Ομάν, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονται εκτός της EAC. Επιπλέον, η ένταξη στην EAC θα ενισχύσει τις περιφερειακές εμπορικές σχέσεις της Σομαλίας εντός του μπλοκ.

Η Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής (EAC) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από  χώρες στις περιοχές των Μεγάλων Λιμνών και του Κέρατος της Αφρικής της Ανατολικής Αφρικής.Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1967, κατέρρευσε το 1977 και αναβίωσε στις 7 Ιουλίου 2000.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024