28/04/2024

Η ξηρασία διαταράσσει τη διώρυγα του Παναμά

Panama Canal [Photo by Park Sang-sun] https://pulsenews.co.kr/view.php?year=2023&no=916064

Η χαμηλή στάθμη του νερού είχε προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν, αλλά το θέμα γίνεται όλο και πιο συχνό.

 

Το κόστος μεταφοράς καυσίμων όπως το ντίζελ μέσω του Ατλαντικού έχει εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν 16 μηνών εν μέσω συνεχιζόμενης αναστάτωσης στη Διώρυγα του Παναμά.

 

Η ναυτιλία μέσω της ζωτικής σημασίας υδάτινης οδού – μια συντόμευση μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού – αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς η ξηρασία που προκλήθηκε από το Ελ Νίνιο μείωσε τα επίπεδα του νερού. Αυτό ωθεί τις ναυτιλιακές εταιρείες να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να προχωρήσουν σε ουρές ή να ταξιδέψουν χιλιάδες επιπλέον μίλια στη Νότια Αμερική.

Η ιδέα ότι η διώρυγα του Παναμά πάσχει από έλλειψη νερού μπορεί να φαίνεται αντιφατική, δεδομένου ότι εκτείνεται μόλις 50 μίλια μεταξύ δύο ωκεανών. Ωστόσο, η λειτουργία του συστήματος κλειδώματος του καναλιού βασίζεται στην παροχή γλυκού νερού που προέρχεται κυρίως από τις ανθρωπογενείς λίμνες Gatun και Alajuela. Λόγω έλλειψης βροχόπτωσης, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά εφάρμοσε φέτος πολλά μέτρα εξοικονόμησης νερού και περιορισμού των καναλιών για να φιλοξενήσει χαμηλότερα επίπεδα νερού και οι προσφορές για την εξασφάλιση της διέλευσης έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Οι ξηρασίες έχουν απειλήσει να διαταράξουν τη λειτουργία του καναλιού σε άλλες περιόδους στην πρόσφατη μνήμη, συγκεκριμένα το 2019-20 και το 2014-16. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι ξηρασίες εμφανίζονται πιο συχνά. Η μειωμένη κίνηση στο κανάλι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον άλλους τέσσερις μήνες, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.

 

https://geopoliticalfutures.com/drought-disrupts-the-panama-canal/

 

 

The Slowdown of Operations in the Panama Canal and the Possible Implications for the European Consumer

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024