27/04/2024

ChatGPT: Ο 21ος αιώνας γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022

Image by Freepik

Laurent Alexandre & Olivier Babeau

Le Figaro

 

Πριν από ένα χρόνο η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT έγινε προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Η έναρξη ενός άνευ προηγουμένου κύκλου καινοτομιών και μιας μεγάλης ανθρωπολογικής ανατροπής.

Αυτός ο αιώνας είναι ενός έτους. Κυκλοφορώντας το ChatGPT 3.5 στο κοινό στις 30 Νοεμβρίου 2022, η OpenAI μας έφερε σε μια φάση πρωτοφανούς τεχνολογικής επιτάχυνσης. Από τον 18ο αιώνα, οι κύκλοι καινοτομίας συντομεύονται. Η μετάβαση από την εποχή του Διαδικτύου στην τεχνητή νοημοσύνη θα διαρκέσει περίπου είκοσι χρόνια. Η σχετική μονάδα χρόνου για την κατανόηση των καινοτομιών είναι πλέον ο μήνας, αν όχι η εβδομάδα.

Η Generative AI οδηγεί σε μια μεγάλη ρήξη με τον κόσμο στον οποίο ζει ο Homo sapiens από την εμφάνισή του. Ένας κόσμος όπου για πρώτη φορά αρχίζουμε να χάνουμε το μονοπώλιο της νοημοσύνης. Εργασίες που χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν από τους ανθρώπους πλέον εκτελούνται σε δευτερόλεπτα. Κάποιοι καθησυχάζονται επισημαίνοντας τα λάθη και τα όρια των σημερινών εργαλείων. Ξεχνούν την τροχιά που διανύουν. Το αφεντικό της NVIDIA, του κύριου παραγωγού μικροεπεξεργαστών που προορίζονται για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης, λέει ότι σε δέκα χρόνια η AI θα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από το ChatGPT. Ο ιδρυτής του ChatGPT, Sam Altman, πιστεύει ότι η ποσότητα νοημοσύνης στη γη θα διπλασιάζεται κάθε δεκαοκτώ μήνες. Αυτή η πρώτη χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πυροτεχνήματα : η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έγινε πιο ακριβής, ικανή να παρέχει τις πηγές της, να περιηγείται στο Διαδίκτυο, να επεξεργάζεται βίντεο και εικόνες (και να τις δημιουργεί). Οι εφαρμογές γεννιούνται με πρωτοφανή ταχύτητα.

Η κοινωνία των πολιτών έχει περάσει από την άρνηση στο υπαρξιακό άγχος μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήταν η δήλωση στις 20 Φεβρουαρίου 2023 από τον Υπουργό που είναι υπεύθυνος για την Ψηφιακή Μετάβαση, Jean-Noël Barrot, ότι το ρομπότ ChatGPT θα ήταν μόνο «ένας κατά προσέγγιση παπαγάλος». Είναι σαν η γαλλική κυβέρνηση να δήλωνε την ημέρα της Χιροσίμα : «Η ατομική βόμβα είναι ένα δυναμιτάκι…» Ένα χρόνο αργότερα, η συλλογιστική ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης μας ξεπερνά ήδη σε πολλά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ περίπλοκων πεδίων όπως η νευροχειρουργική. Δείχνει επίσης ότι είναι πιο συμπονετική κατά μέσο όρο από τους γιατρούς, παρόλο που πιστεύαμε ότι αυτός ήταν αποκλειστικός τομέας της ανθρώπινης νοημοσύνης. Ομοίως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαίσθηση, και συχνά ακόμη περισσότερο από εμάς. Το GPT4 συντρίβει τους φοιτητές του Wharton MBA στον καθορισμό καινοτόμων επιχειρηματικών στρατηγικών. Η δημιουργικότητα ήταν, τελικά, απλώς μια γνωστική διαδικασία όπως κάθε άλλη. Ένα εργαλείο πληροφορικής μπορεί να αναπαράγει και να ξεπεράσει όλες τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Τι πρέπει να περιμένουμε ; Τα χρονοδιαγράμματα των ειδικών ξεπερνιούνται με ταχύτητα αστραπής : όλα γίνονται πολύ, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Βλέπουμε την ένταση του ανταγωνισμού από παίκτες που θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να είναι οι καλύτεροι και οι πρώτοι. Η κούρσα για τα δισεκατομμύρια είναι σε εξέλιξη.

Η Generative AI είναι στα σπάργανα αλλά οι επιδόσεις της είναι ήδη εντυπωσιακές. Γρήγορα θα μπούμε στην εποχή των avatar. Θα είναι παντού γύρω μας, στις οθόνες μας, στα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, στα ακουστικά μας. Θα είναι οι προσωπικοί μας βοηθοί, οι έμπιστοί μας, οι δάσκαλοι των παιδιών μας. Και ίσως οι φίλοι μας ή ακόμα και οι αδελφές ψυχές μας.

Η εποχή των βοηθών θα γίνει γρήγορα αυτή των ανθρωποειδών. Η εκθαμβωτική πρόοδος στη ρομποτική θα βάλει ρομπότ σε μορφή ανθρώπου στα σπίτια μας, στα δημόσια κτίριά μας και παντού στην καθημερινότητα, τα οποία θα εκτελούν χιλιάδες εργασίες: καθαρισμό, συντήρηση, μαγείρεμα, φροντίδα κ.λπ. Μπορούμε εύλογα να θεωρήσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει επίσης να επιταχύνουμε την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο. Κάτι που θα μπορούσε να μας βάλει σε μία εκθετική αύξηση προόδου. Οι τεχνολογίες ζωής θα μπορούσαν να κάνουν ένα άλμα και η μακροζωία μαζί της.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν αυτές οι ανατροπές είναι αμέτρητοι : στρατιωτική κυριαρχία εχθρικών χωρών με καλύτερη τεχνολογία, χειραγώγηση κάθε είδους, ριζική απουσία πλουραλισμού πηγών πληροφόρησης, σωματική και πνευματική αποδυνάμωση ατόμων που υποβοηθούνται συνεχώς από την AI. Η Generative AI θα αναδιαμορφώσει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Οι ανισότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν ριζικά. Οι Schumpeterians κρατούν την ανάσα τους : τι θα γίνει αν αυτή τη φορά η δημιουργία δεν αντισταθμίσει την μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας ; Όλες οι δομές διακυβέρνησης, κοινωνικής προστασίας, επικοινωνίας και άμυνας θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Ο Sam Altman έγραψε αυτό το καλοκαίρι ότι είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή σούπερ νοημοσύνη θα είναι εδώ πριν από το 2030. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ξεπεράσει σε όλους τους τομείς. Και κάποιοι ειδικοί πανικοβάλλονται. Τον Μάρτιο του 2017, ο Eric Horvitz, επικεφαλής ερευνών της Microsoft, κορόιδευε όσους μιλούσαν για τεχνητή γενική νοημοσύνη. Έξι χρόνια αργότερα μας εκλιπαρεί, μαζί με πολλούς ειδικούς του κλάδου, να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξόντωσης της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη. Στην πραγματικότητα, είμαστε σε ένα οχλιμώδες τοπίο.

 

Ο Laurent Alexandre είναι χειρουργός ουρολόγος και συνιδρυτής του site Doctissimo. Τελευταία εργασία που δημοσιεύτηκε: «The War of Intelligence at the time of ChatGPT» (Lattès, 2023).

 

Ο Olivier Babeau είναι δοκιμιογράφος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Sapiens (thinktank). Πρόσφατα δημοσίευσε το «The Tyranny of Entertainment» (Buchet-Chastel, 2023).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024