28/04/2024

Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι: ο δράστης γνωστός στις Αρχές

 

Γεννημένος στη Γαλλία το 1997 από Ιρανούς γονείς, ο νεαρός άνδρας είχε ήδη συλληφθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών (DGSI) το 2016 για προγραμματισμένη επίθεση στην περιοχή της Défense.

 

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι;

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, γύρω στις 21:00, ο Armand R. επιτέθηκε σε πολλά άτομα με μαχαίρι και σφυρί, στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ένας 23χρονος τουρίστας γερμανικής και φιλιππινέζικης υπηκοότητας έχασε τη ζωή του και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν. Ο Γάλλος, ιρανικής καταγωγής, Armand R. ήταν γνωστός στις δικαστικές αρχές και την υπηρεσία πληροφοριών για τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό του και τις ψυχιατρικές του διαταραχές. Ασταθής ψυχικά σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Γεννημένος στη Γαλλία το 1997 από Ιρανούς γονείς, με τους οποίους διέμενε, στην Εσόν, ο νεαρός άνδρας είχε ήδη συλληφθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών (DGSI) το 2016 για μια προγραμματισμένη επίθεση στην καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου στην Défense, στα δυτικά του Παρισιού.

Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος το 2020 μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή. Είχε αποτελέσει αντικείμενο διοικητικού ελέγχου και επιτήρησης, ενός διοικητικού συστήματος συνοδευόμενου από μέτρα συγκρίσιμα με εκείνα του δικαστικού ελέγχου και με στόχο την πρόληψη τρομοκρατικών πράξεων. Την ώρα των γεγονότων, το Σάββατο, κοντά στη γέφυρα Bir-Hakeim, φώναξε πολλές φορές «Allah Akbar», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin.

 

Γνωστός για ψυχιατρικές διαταραχές και ριζοσπαστικό ισλαμισμό, ο Armand R. είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική ιατρική θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του και μετά την αποφυλάκισή του. «Οι πρώτοι μήνες ήταν ενθαρρυντικοί», φαινόταν ότι «είχε αποσπαστεί από τη θρησκεία» μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Μετά την άνοιξη του 2022 άρχισε να εγείρει πάλι ανησυχίες σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στο BFM TV, ο σύμβουλος αστυνομικής δικαιοσύνης Dominique Rizet διευκρίνισε ότι ο Armand R. ήταν σε επαφή με τον Adel Kermiche, τον δράστη της δολοφονίας του ιερέα Hamel στο Saint-Étienne-du-Rouvray και τον Larossi Abballa, δράστη μιας διπλής δολοφονίας αστυνομικών στο Magnanville το 2016. Συνδεόταν επίσης με τον Maximilien Thibaut, έναν Γάλλο τζιχαντιστή του οποίου οι γαλλικές αρχές έχουν χάσει τα ίχνη του.

Μετά τη σύλληψή του, είπε στην αστυνομία «ότι ήταν θυμωμένος με αυτό που συνέβαινε στη Γάζα, ότι η Γαλλία ήταν συνένοχη σε αυτό που έκανε το Ισραήλ. Ελεγε ότι δεν μπορούσε άλλο να βλέπει μουσουλμάνους να πεθαίνουν, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Παλαιστίνη», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Armand R. είχε «σημαντική ψηφιακή δραστηριότητα». Λίγο πριν την επίθεση του, με «σχεδόν ταυτόχρονο» τρόπο, αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που διεκδικούσε την πράξη του και όπου ορκιζόταν στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Abu Hafs Al-Hashimi Al-Qureishi.

 

 

 

 

 

 

Ισλαμιστική Τρομοκρατία: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι στο απυρόβλητο

 

Τρομοκρατικές επιθέσεις των Παλαιστίνων στην Ελλάδα

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024