28/04/2024

Ταξίδια στην Ευρώπη υπό την απειλή της τρομοκρατίας- Συμβουλές για πολίτες

Image by wavebreakmedia_micro on Freepik

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις αλλά και ειδήσεις από το εξωτερικό για περιπτώσεις που αφορούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, θα αναφέρω μερικά πράγματα για προσωπική προστασία προς αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων.

Τα παρακάτω είναι απλά συμβουλές και το διευκρινίζω διότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πώς σε τέτοια συμβάντα η μόνη αρχή που έχει λόγο και ευθύνη για ό,τι συμβεί και πώς πρέπει να αντιδράσει ο πολίτης που ατυχώς θα βρεθεί σε τρομοκρατικό συμβάν είναι η τοπική αστυνομική αρχή. Ούτε ο τάδε εκπαιδευτής που μας είπε να κάνουμε αυτό ή εκείνο, ούτε το δείνα σεμινάριο που κάποιος εισηγητής είπε δέκα θεωρίες.

Είναι συμβουλές αποφυγής λοιπόν και η ευθύνη της εφαρμογής τους αφορά τον πολίτη αποκλειστικά.

Με αυτά ως ένα είδος κειμένου αποποίησης, αναφέρω πώς:

– Η προετοιμασία σε κάθε ταξίδι μας είναι σημαντική ειδικά για το εξωτερικό. Με αυτό στο μυαλό μαθαίνουμε πού είναι το κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής όπου θα μείνουμε. Πού είναι το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Ποια είναι τα τηλέφωνα και η διεύθυνση του ελληνικού προξενείου/πρεσβεία στη χώρα που βρισκόμαστε. Τα κρατάμε όλα αυτά ως σημειώσεις.

– Στα ταξίδια που πάμε, ακόμα και αν θεωρούμε κάποιες χώρες φιλικές προς εμάς όσον αφορά πολιτισμικά και άλλα στοιχεία, καλό είναι να αποφεύγουμε να φοράμε σύμβολα πίστης (π.χ. σταυρός) και αν είναι δυνατόν ακόμα και ακριβά κοσμήματα που προκαλούν βλέμματα. Για παράδειγμα το χρυσό κόσμημα σε άντρες (μεγάλα δαχτυλίδια π.χ. ), δεν είναι ό,τι καλύτερο για χώρες στην Μέση Ανατολή.

– Μαθαίνουμε από πριν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που θα ταξιδέψουμε. Πολλές φορές δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις από τέτοιες παρανοήσεις, χώρια φυσικά που σε μια ξένη χώρα μια τέτοια άγνοια ηθών και εθίμων σε καθιστά αυτόματα ξένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμονή σου.

– Αν χρειαζόμαστε φαρμακευτική αγωγή, την μεταφέρουμε σε βαλίτσα μέσα στο κουτί της και όχι σε δικά μας δοχεία. Δεν θέλουμε να περάσουμε ώρες στους ελέγχους του αεροδρομίου για να εξηγήσουμε πώς δεν κουβαλάμε captagon (το ναρκωτικό των τζιχαντιστών, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό χρησιμοποίησαν και οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) ή κάτι παρόμοιο.

– Ακολουθούμε την τακτική του Gray man. Όση εκπαίδευση και αν έχεις, όσο σίγουρος και αν νιώθεις για τον εαυτό σου, τόσο κατά το ταξίδι όσο και στην περιοχή που θα μείνεις και θα περιφέρεσαι, φροντίζεις να μείνεις «γκρίζος». Δηλαδή να μην ξεχωρίζεις ανάμεσα στον κόσμο. Αυτό σημαίνει αποφυγή ενδυμάτων στρατιωτικής φύσης, διακριτικά γνωστών ετικετών στρατιωτικής ή άλλης φύσης και γενικά ο ταξιδιώτης προσέχει η εμφάνιση του να είναι απλή και καθημερινή (π.χ. αθλητικό, τζιν, φούτερ, απλό μπουφάν και όχι στρατιωτικά ρούχα). Ο σκοπός είναι να μην ξεχωρίζουμε στο μάτι ενός κακόβουλου. Χώρια που και οι αστυνομικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια και άλλα μέσα, έχουν συγκεκριμένα προφίλ ατόμων εμφανισιακά τους οποίους ελέγχουν (Εδώ να πούμε πως και το μακρύ μούσι είναι μέσα σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ειδικά αν πρόκειται για άνδρα με σκούρα χαρακτηριστικά).

– Αποφεύγουμε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη και μάλιστα σε ώρα αιχμής. Φαντάζομαι πως δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για αυτό.

– Έχουμε πάντα μια συνεννόηση με την παρέα/συντροφιά μας, στο πού θα βρεθούμε και τι πρέπει να κάνουμε αν χαθούμε λόγω έκτακτου συμβάντος.

– Στα ξενοδοχεία καλό είναι να γνωρίζουμε πού έχει εξόδους κινδύνου αλλά και εξόδους που δεν είναι τυπικοί χώροι για το κοινό (π.χ. είσοδος τροφοδοσίας). Σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Επίσης σημαντικό να μάθουμε να κάνουμε είσοδο και έξοδο από διαφορετικό δρόμο και είσοδο. Θα εκπλαγεί κάποιος το πόσο είμαστε εξαρτημένοι από τη συνήθεια καθώς έχει παρατηρηθεί πως συχνά ψάχνουμε να βρούμε έξοδο από εκεί που μπήκαμε σε καταστάσεις κινδύνου, ακόμα και αν πλησιέστερη έξοδος είναι άλλη και είναι ασφαλής.

– Το ότι κάποιος φοράει στολή δεν σημαίνει απαραίτητα πώς είναι εκεί για να μας σώσει. Σε περιπτώσεις συμβάντος το ιδανικότερο σε τέτοιες άσχημες καταστάσεις είναι να μην κάνετε απότομες κινήσεις και σίγουρα να μην τρέξετε κατά πάνω στον επερχόμενο αστυνομικό που το πιθανότερο είναι πώς θα σας πετάξει στο έδαφος προς ακινητοποίηση, καθώς αυτό λέει η εκπαίδευση του. Όλοι θεωρούνται απειλή μέχρι να «καθαρίσει» το πεδίο όπου συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα.

– Αποφεύγουμε επίσης περιοχές με ενεργούς χώρους λατρείας όπου μαζεύεται πλήθος κόσμου. Αν κάποιος θέλει να δει έναν ναό, μπορεί να το κάνει εκτός της αντίστοιχης λειτουργίας.

Τα παραπάνω είναι μερικές απλές συμβουλές προς απλούς πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε κατάστασης.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες περισσότερο εξειδικευμένες συμβουλές, όπως κινητά φορτισμένα και κρυπτογραφημένα, φύλαξη εγγράφων, προστασία σε τιμαλφή, αντιδράσεις και πράξεις σε περιπτώσεις κινδύνου κτλ.

Σκοπός του συγκεκριμένου κειμένου είναι η προτροπή προς επαγρύπνηση καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία έχουν θορυβήσει τους ειδικούς και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Για περαιτέρω οργάνωση/αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, υπάρχουν και εκπαιδεύσεις. Όμως εδώ θα πρέπει να αναφέρω κάτι που λησμονούν αρκετοί, τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις πρέπει να γίνονται από ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ και ΈΜΠΕΙΡΟΥΣ εκπαιδευτές που θα είναι σε θέση να λύσουν απορίες και συνάμα να μπορούν να διακρίνουν σε ποιόν απευθύνονται και τι είναι κατάλληλο για εκείνον.

Σημείωση: τα παραπάνω μπήκαν για ταξίδια στο εξωτερικό, όμως πλέον ούτε η Ελλάδα είναι στο απυρόβλητο όπως εξηγήσαμε στη πρόσφατη ηλεκτρονική αναφορά μας

 

Για όσους θέλουν παραπάνω συμβουλές, υπάρχουν στο γνωστό εγχειρίδιο μου –https://payhip.com/b/iRMd

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024