28/04/2024

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αποσύρει ορισμένους στρατιώτες από τη Γάζα (φωτογραφίες)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  ότι θα αρχίσει να αποσύρει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες από τη Γάζα τουλάχιστον προσωρινά. 

Ο στρατός ανέφερε έναν αυξανόμενο απολογισμό για την ισραηλινή οικονομία μετά από σχεδόν τρεις μήνες κινητοποίησης εν καιρώ πολέμου, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες. Το Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο να περιορίσει τις επιχειρήσεις του και οι Ηνωμένες Πολιτείες το ωθούν να το κάνει, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τόνισε ότι η κίνηση για την αποστράτευση ορισμένων στρατιωτών δεν υποδηλώνει κανένα συμβιβασμό στην πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά και δεν ανέφερε τα αμερικανικά αιτήματα για μείωση. Ανέφερε ότι ορισμένοι θα κληθούν ξανά στην υπηρεσία το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι μάχες παραμένουν έντονες σε όλη τη Γάζα.

Έφεδροι από τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες θα σταλούν στα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση, και τρεις ταξιαρχίες θα ληφθούν πίσω για εκπαίδευση.

«Αυτή η κίνηση αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα οικονομικά βάρη και να τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν δύναμη για τις επερχόμενες δραστηριότητες το επόμενο έτος», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν  αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ στις αρχές Ιανουαρίου για περαιτέρω συνομιλίες για τον πόλεμο, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, αφού συναντήθηκε με έναν κορυφαίο βοηθό του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα παρουσία του Τζέικ Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Οι τρεις τους συζήτησαν να στραφούν σε μια διαφορετική φάση του πολέμου για να «μεγιστοποιήσουν την εστίαση σε στόχους υψηλής αξίας της Χαμάς», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά της Χαμάς αφού 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα και περισσότεροι από 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν ως όμηροι. Σε απάντηση, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ανατρέψει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα και εξουσιοδότησε την κινητοποίηση περισσότερων από 350.000 εφέδρων για την πολεμική προσπάθεια.

Η πρόσκληση προσέθεσε το οικονομικό βάρος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα σύνορα του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις. Η ισραηλινή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2 τοις εκατό αυτό το τρίμηνο, είπε στα τέλη Δεκεμβρίου το Taub Center for Social Policy Studies, ένα ακομμάτιστο think tank στο Ισραήλ, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό για το εφεδρικό καθήκον ή εγκατέλειψαν τις επιχειρήσεις στις πόλεις τους.

Από την άλλη, οι Ισραηλινοί ηγέτες συνέχισαν να λένε στο κοινό να περιμένει μια μακρά στρατιωτική εκστρατεία, ακόμη και όταν ορισμένοι επικριτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ως προς το εάν ο στόχος της εξάλειψης της Χαμάς είναι τελικά εφικτός.

«Οι στόχοι του πολέμου απαιτούν παρατεταμένες μάχες και προετοιμαζόμαστε αναλόγως», είπε ο Χάγκαρι σε δημοσιογράφους σε τηλεοπτική ενημέρωση 

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μεταβούν τελικά σε ένα νέο στάδιο του πολέμου, το οποίο θα έβλεπε πιο κατευθυνόμενες επιθέσεις κατά της Χαμάς παρά την πλήρη χερσαία εισβολή που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τους μήνες πολέμου έχουν εκτοπίσει περισσότερο από το 85 τοις εκατό των 2 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της , σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πολλοί από τους οποίους έχουν συνωστιστεί σε συρρικνούμενες ασφαλείς ζώνες στο νότο του θύλακα. Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε νοσοκομεία και σχολεία, όπου η αναζήτηση επαρκούς τροφής και νερού έχει γίνει καθημερινή δοκιμασία.

Οι μάχες συνεχίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα – αμέσως μετά το χτύπημα των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων την Πρωτοχρονιά – η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα που οδήγησε πολλούς να τραπούν σε καταφύγια βομβαρδισμών στο κεντρικό Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έπληξαν επίσης στόχους στη βόρεια και κεντρική Γάζα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός τη Δευτέρα, ισχυριζόμενος ότι εξόντωσε έναν διοικητή μαχητών της Χαμάς. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Χαμάς.

Ακολουθούν φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός στρατός


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024