27/04/2024

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας που θα μας απασχολήσουν το 2024

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας που θα μας απασχολήσουν το 2024 σε παράθεση bullet points

– Ανάπτυξη και ενσωμάτωση ΑΙ τόσο από την πλευρά των κακόβουλων επιθέσεων και απειλών όσο και από τις ηλεκτρονικές άμυνες και στρατηγικές.

– Εξέλιξη και μεταμόρφωση του ανθρώπου της κυβερνοασφάλειας που πλέον θα απαιτείται από αυτόν πέρα από το βασικό πεδίο γνώσης σε επίπεδο μηχανής και την διαχείριση τους να γνωρίζει πλέον και ανθρώπινες συμπεριφορές ώστε να μπορεί να διαχειριστεί επιθέσεις που θα ενσωματώνουν πλαστά ανθρώπινα γνωρίσματα για υποκλοπή δεδομένων (π.χ. επιθέσεις AI voice biometrics).

– «Έκρηξη δικτύων» 5G παγκοσμίως που μαζί με το ΙοΤ (Internet of Things) θα φέρει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις στην ασφάλεια κινητών συσκευών και όχι μόνο. Οι μεγάλες ταχύτητες και η διασύνδεση των πάντων σε ένα δίκτυο θα αποτελέσει και μεγάλο πεδίο απειλών.

– Τις πρώτες ανησυχίες παγκοσμίου επιπέδου στο πώς μπορεί να υπάρξει άμυνα και έλεγχος σε αυτό το δίκτυο ειδικά υπό απειλές συγκρούσεων και πολέμου. Μια ολική συσκότιση σε μια χώρα με διακοπή υπηρεσιών αυτών των συνδέσεων θα αποτελεί λύδια λίθο για κατάρρευση αμυντικών συστημάτων ασφαλείας.

– Τα πρώτα πλαίσια νόμου και κανονισμών για ΑΙ και τις ηθικές προεκτάσεις για αυτό.

– Την επαναφορά του ψηφιακού χρήματος όχι όμως ως κρυπτονόμισμα αλλά ως μονάδα αξίας με κρατική εγγύηση που θα ελέγχεται πλήρως από κεντρικες τράπεζες. Ήδη η ΕΚΤ κάνει τις πρώτες κινήσεις. Μια εξέλιξη που θα φέρει εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας.

– Την ακόμη μεγαλύτερη επικάλυψη των ψηφιακών και φυσικών επιπέδων στην ασφάλεια απαιτώντας όλο και περισσότερο από τους ειδικούς κάθε επιπέδου να ενσωματώσουν στοιχεία ικανότητας σε συνδυασμό για να μπορούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες.

– Την ανάπτυξη του στοιχείου πολλαπλής ταυτοποίησης (MFA) με έμφαση σε μοναδικά βιομετρικά χαρακτηριστικά (something you are) σε κάθε ΙοΤ συσκευή. Την ενσωμάτωση όλων αυτών ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

– Την ανάπτυξη ισχυρών επιθέσεων που θα στοχεύουν ακόμα και σε αισθητήρες βιομηχανικών συστημάτων αυτοματισμού (ICT) με εκμετάλλευση των ΑΙ δυνατοτήτων.

 

Βρισκόμενοι ήδη στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα και απαιτήσεις τόσο προς κράτη όσο και προς την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η αδυναμία ύπαρξης στρατηγικής για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, σίγουρα θα αποτελέσει μια σοβαρή τροχοπέδη για την συνέχεια. Το ίδιο και η ανυπαρξία γνώσης από τον καθημερινό άνθρωπο. Ο νόμος του Μουρ που ίσχυε μέχρι τώρα για την τεχνολογία, τροποποιώντας την ψευδαίσθηση συστολής/διαστολής του χρόνου σε σύγκριση με την ανάπτυξη της, πλέον περνάει και στην καθημερινότητα όλων.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Freepik

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024