27/04/2024

H παραίτηση της προέδρου του Χάρβαρντ δεν σημαίνει και το τέλος της ιδεολογικής υστερίας woke

Eliott Mamane

Le Figaro

 

Η ανακοίνωση της παραίτησης της προέδρου του Χάρβαρντ αυτή την Τρίτη θεωρείται από ορισμένους παρατηρητές ως ιδεολογική νίκη επί της woke ιδεολογίας. Ωστόσο, το κλίμα στα πανεπιστήμια εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Μετά την απαίσια εμφάνισή της ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου, κατά την οποία εξηγούσε ότι, «ανάλογα με το πλαίσιο», οι εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων «δεν ήταν αντίθετες με τον κώδικα δεοντολογίας» του πανεπιστημίου της η Claudine Gay ανακοίνωσε την παραίτησή της από την προεδρία του Χάρβαρντ στις 2 Ιανουαρίου. Αν και είναι λογικό να συνδέουμε αυτήν την απόφαση με την απροθυμία της να καταδικάσει τις εκδηλώσεις ενός ολοένα και πιο φανερού αντισημιτισμού στο πανεπιστήμιο της η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε αναδεικνύουν, αντίθετα, την ενσωμάτωση της woke λογικής στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο.

Λίγες ώρες μετά την ακρόαση της από το Κογκρέσο τα περισσότερα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ζήτησαν την απόλυσή της Claudine Gay, όπως και δύο άλλων προέδρων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων που ερωτήθηκαν για το ίδιο θέμα και έδωσαν απαντήσεις ίδιου περιεχομένου. Η δημοσιογράφος του Fox News Laura Ingraham ζήτησε ευθέως απευθυνόμενη στους σημαντικούς δωρητές των εν λόγω ιδρυμάτων: «Αν δεν παραιτηθούν, απολύστε τους». Εκείνη την στιγμή η διαμάχη που τροφοδοτούνταν από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης επικεντρωνόταν σε αποκλειστικά ιδεολογικά ζητήματα. Αναπόφευκτα όμως προέκυψαν και τα ερωτηματικά για τον τρόπο που προήχθη ως επικεφαλής του Χάρβαρντ.

Ετσι μάθαμε ότι κατάφερε να εκλεγεί στην θέση της προέδρου στα τέλη του 2022, δηλαδή μετά την άνοδο του κινήματος Black Lives Matter, το οποίο, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των gender studies, έχει μεταμορφώσει βαθιά το ακαδημαϊκό τοπίο. Από « intersectional » άποψη είναι προφανές ότι το προφίλ της παρουσίαζε πολλά πλεονεκτήματα. Πριν ένα χρόνο, οι New York Times εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους που η Claudine Gay είχε γίνει «η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ και η δεύτερη γυναίκα που κατείχε αυτή η θέση». Οπως ήταν αναμενόμενο πολλά «προοδευτικά» μέσα ενημέρωσης θεώρησαν τις αντιδράσεις εναντίον της ως εκδηλώσεις ρατσισμού.

Πέρα ωστόσο από τις αντιπαραθέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι παρά την υποστήριξη που παρείχε στους υπέρ της Χαμάς αντισημίτες ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στο πανεπιστημιακό περιβάλλον (τόσο μεταξύ καθηγητών όσο και μεταξύ των φοιτητών), δεν ήταν η απροθυμία της Claudine Gay να καταδικάσει τις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων, που την οδήγησε σε παραίτηση αλλά υποψίες για λογοκλοπή. Επρεπε να έρθουν και οι καταγγελίες από την Washington Free Beacon (ένα συντηρητικό διαδικτυακό μέσο), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγγελιών για το ίδιο θέμα σε σχεδόν πενήντα, ώστε η πίεση που ασκήθηκε στην πρόεδρο του πανεπιστημίου να την ωθήσει σε παραίτηση .

Ακόμη και πριν προκύψουν όλες αυτές οι καταγγελίες για το ακαδημαικό της έργο, αρκετά δεξιά μέσα είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν της ως ερευνήτριας. Η Claudine Gay έχει δημοσιεύσει περίπου δέκα επιστημονικά άρθρα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Οι προκάτοχοί της όμως στην κεφαλή του Χάρβαρντ δημοσίευαν δέκα επιστημονικά άρθρα κάθε χρόνο! Επιπλέον, δεν έχει συγγράψει ούτε ένα βιβλίο, σε αντίθεση με τους πρώην προέδρους του.

Αυτή η ανεπάρκεια σε συνδυασμό με τις κατηγορίες για λογοκλοπή είναι που οδήγησαν τελικά την Claudine Gay σε παραίτηση. Μέχρι τότε, ωστόσο, είχε την υποστήριξη των συναδέλφων της. Στα μέσα Δεκεμβρίου, 750 μέλη της σχολής (κυρίως καθηγητές) είχαν υπογράψει μια αναφορά καλώντας την διοίκηση του Χάρβαρντ να μην υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις που ζητούσαν την αποχώρηση της.

Εν ολίγοις, τα διάφορα στάδια της διαμάχης γύρω από το Χάρβαρντ τον περασμένο μήνα δεν φαίνεται να υποδηλώνουν την υποχώρηση της woke υστερίας. Η πλειοψηφία των καθηγητών δεν ενοχλείται ούτε από το γεγονός ότι είχαν ως πρόεδρο του ιδρύματος κάποια που διορίστηκε με ιδεολογικά κριτήρια, ούτε από την στήριξη που παρείχε σε αντισημιτικές εκδηλώσεις. Ο Randall Kennedy, καθηγητής Νομικής στο Χάρβαρντ δήλωσε μάλιστα στο CNN στις 2 Ιανουαρίου ότι «το γεγονός ότι μια μαύρη γυναίκα έχει προεδρεύσει σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και στον κόσμο, έχει ενοχλήσει πολλούς». Η εμμονή στην πολιτική της «συμπερίληψης των διαφορετικοτήτων» εμποδίζει πολλούς να δουν ακόμα και τα προφανή. Τέλος, ας σημειωθεί ότι η Claudine Gay θα παραμείνει μέλος της σχολής και θα διατηρήσει τον μισθό της, σχεδόν 900.000 δολάρια το χρόνο, τον υψηλότερο στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024