28/04/2024

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι χτυπούν στόχους των Χούτι στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία επιτέθηκαν στους Χούτι στην Υεμένη

 

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, με την υποστήριξη των συμμάχων (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς και Ολλανδία), πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που συνδέονται με τους Χούτι στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν άμεση απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι σε διεθνή εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αξιωματούχος των Χούτι Χουσεΐν Αλ Ιζί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» αφού οι δύο χώρες εξαπέλυσαν επιθέσεις στις θέσεις της ανταρτικής ομάδας στην Υεμένη, σημειώνοντας ότι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που πλέουν προς το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και μερικοί από τους συμμάχους τους πραγματοποίησαν στρατιωτικά πλήγματα την Πέμπτη εναντίον περισσότερων από δώδεκα στόχων στην Υεμένη που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή Χούτι που υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σε μια επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να αποφύγει για τρεις μήνες.

Οι αεροπορικές και ναυτικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήρθαν ως απάντηση σε περισσότερες από 22 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, και μετά από προειδοποιήσεις προς τους Χούτι την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν και αρκετούς διεθνείς συμμάχους για σοβαρές «συνέπειες» αν δεν σταματούσαν τις επιθέσεις.

Αλλά οι Χούτι αψήφησαν αυτό το τελεσίγραφο, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους ως μια διαμαρτυρία, όπως λένε, κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα. Την Τρίτη, αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία αναχαίτησαν μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούτι, μια επίθεση που Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η Βρετανία συμμετείχε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα χτυπήματα κατά των στόχων των Χούτι, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς αεροσκάφη κρούσης από βάσεις στην περιοχή και το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower βομβάρδιζαν στόχους. 

Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν, παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη, πληροφορίες και άλλη υποστήριξη, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. 

Οι αμερικανικές επιδρομές την Πέμπτη έπληξαν ραντάρ, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και χώρους αποθήκευσης όπλων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την επίθεση.

 

Δεν είναι σαφές εάν τα συμμαχικά χτυπήματα θα αποτρέψουν τους Χούτι από το να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, οι οποίες ανάγκασαν μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να επαναδρομολογήσουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος σε όλο τον κόσμο λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλα εισαγόμενα αγαθά.

Οι Χούτι – των οποίων οι στρατιωτικές ικανότητες ακονίστηκαν μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια μάχης ενάντια σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – υποδέχτηκαν με ανοιχτή χαρά την προοπτική ενός πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Τετάρτη, πριν από το χτύπημα, ο Abdulmalik al-Houthi, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής, απείλησε να αντιμετωπίσει μια αμερικανική επίθεση με μια σφοδρή απάντηση.

«Εμείς, ο λαός της Υεμένης, δεν είμαστε από αυτούς που φοβούνται την Αμερική», είπε σε τηλεοπτική ομιλία του. 

Τα πλήγματα το βράδυ της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούτι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν τρεις τοποθεσίες πυραύλων Χούτι, αφού οι Χούτι πυροβόλησαν εναντίον Πολεμικού Ναυτικού και εμπορικών πλοίων. Οι επιθέσεις των Χούτι σταμάτησαν στη συνέχεια.

 

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα χτυπήματα στην Υεμένη.

«Το Βασίλειο παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τις επιδρομές σε τοποθεσίες στην Υεμένη. Τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας και καλούμε για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης.»

 

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη».

Φάκελος Υεμένη: Τι σημαίνει η δολοφονία του τέως προέδρου της χώρας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024